2009. február 22., vasárnap

Az ATTAC Magyarország nyilatkozata

A média feladata az, hogy a társadalmat hűen tudósítsa az eseményekről. Ezzel szemben – Magyarországon különösen - a nézettségtől függő reklámbevételekre koncentrál, és ezért a botrányos, durva, a nézőket, olvasókat felháborító jeleneteket keresi, és azokat adja hírül. „Az igazat mondd, ne csak a valódit” József Attila-i hivatástudata nem, illetve csak elenyésző (lent jelzett) kisebbségben működik. A magyar sajtó nemcsak az „igaz”-ról nem tudósít, de még a „valódi”-ról sem. Ezért az ATTAC Magyarország a következő nyilatkozatot teszi.
1. A fiatalok egy csoportja öntevékenyen ment át az Opera elé a rendezvény túloldali helyszínéről. Az Ellen-Operabál attacos szervezői megpróbálták őket visszafordítani, sikertelenül. Közülük senkit nem vett őrizetbe a rendőrség. Az ATTAC Magyarország – mint az egyik rendező szervezet – ugyanakkor elismeri, hogy az addig békésen zajló, hajléktalanoknak ételt osztó, vidám, táncos demonstráció 21 óra után kicsúszott a szervezésért felelősök kezéből. A mikrofon illetéktelen kezekbe kerülése következtében egy számunkra ismeretlen fiatal a kordon elhagyására buzdította a jelen lévő fiatalok egy csoportját. A rendőrség együttműködő volt mindaddig, amíg az incidensre sor nem került. Akkor azonban a jogszabály adta keretek között, de az arányosnál erőszakosabban lépett fel, ami csak tovább eszkalálta a senki számára nem kívánatos eseményeket mindkét oldalon. Az ATTAC Magyarország a jövőben fokozott erőfeszítéssel igyekszik elejét venni annak, hogy rendezvényei ilyen fordulatot vegyenek.
2. A fiatalok nem próbáltak „betörni” az Operába, hanem végigmentek a piros szőnyegen és felmentek a lépcsőn, aminek tetejéről visszafordították őket, és mint a storyonline (http://www.storyonline.hu/hirek/ellentuntetes_operahaz_elott/14093/) videójából látszik, a fiatalok szót is fogadtak. A lépcsőn ezek után megálltak és énekeltek, táncoltak. „A punkok nem próbáltak meg bejutni az épületbe, csupán az Opera lépcsőjére álltak fel, ahová előttük bármelyik járókelő és fotós felmehetett.” - írja stop.hu. (http://www.stop.hu/articles/article.php?id=456614) „A punkok nagyon idegesítették a rendőröket, mert folyton azt kérdezték tőlük, hogy mi rosszat tettek, miért kellett őket megverni, hiszen nem csináltak semmit.” (http://index.hu/kultur/pol/2009/02/22/punkokat_vertek_a_rendorok_az_operabal_elott/)
3. Ezután a rendőrség (a terület elhagyására vonatkozó felszólítást követően, amelynek a fiatalok nem tettek azonnal eleget) az arányosnál erőszakosabban elkezdte kiszorítani a fiatalokat, akik közül ennek hatására többen elestek. Köztük egy fotós, akit az egyik fiatal megpróbált felsegíteni, sikertelenül, mivel az oszlatás miatt egy másik fiatal is ráesett a földön fekvőre. Az így elharapózott helyzetben több fiatalt brutálisan lefogtak és beszállítottak a rendőrőrsre, majd sok tízezer forintos pénzbírságot szabtak ki rájuk. (Egyikük elveszítette mobiltelefonját, mert az őt lefogó rendőrök nem engedték meg, hogy felvegye a földről, mások kisebb sérüléseket szenvedtek stb.)
Az ATTAC Magyarország tiltakozik az arányosnál nagyobb, a helyzetet csak elmérgesítő rendőri fellépés ellen, amellyel az Operabál milliárdos résztvevőinek állítólagos nyugalmát védték a társadalom többségéből érkező néhány, maga módján utcabálozó, és a bálterembe talán be sem hallatszóan hangoskodó fiatallal szemben.

Ennyi a „való”, és most az „igaz”-ról:
4. Az Operabál idején tartott Utcabál az ország kiáltó társadalmi egyenlőtlenségeire kívánta felhívni a figyelmet (zenével, ételosztással, beszédekkel). A bécsi elittel szemben - ahol az Operabál törzsvendégeinek egy része lemondott a báli részvételről, mondván, hogy a válság idején nem tartja azt ildomosnak – a magyar milliárdos elit láthatóan tudomást sem kíván venni az ország többségének helyzetéről, akikre a válság terhei hárulnak. Ennek az elitnek a nyugalmát védendő tartja fenn és fizeti az állam a rendőrséget.
5. A világgazdasági válság oka a profittermelés korlátlan eluralkodása a Földön és különösen Magyarországon, ahol a termelőalapokat magánkézbe, elsősorban a transznacionális vállalatok kezébe játszotta át a rendszerváltó elit – akkor teljes egyetértésben, most pedig egymást marva a hatalomért. A magyarországi válság azért súlyosabb még a környező országokénál is, mert gazdaságunk végzetesen kiszolgáltatott a globális vállalatok és a globális pénzügyi szféra profitérdekeinek.
Az ATTAC Magyarország tiltakozik ez ellen az irracionális és a társadalom szövetét teljesen szétromboló gazdaságpolitika és jogrend ellen, és annak tarthatatlanságára, azonnali korrekciójának szükségességére hívja fel a figyelmet.
6. A média előszeretettel tolja előtérbe a „részeg, szélsőbalos, fenékmutogató punkok” imidzsét, ami a közvélemény ellenszenvét válthatja ki. Túl azon, hogy ez messze nem fedi a tüntetők összetételét, nyomatékosan felhívjuk a figyelmet, hogy a fiatalság állapotáért egyedül a neoliberális rendszer a felelős. A neoliberalizmus a közoktatás, a szakképzés, az olcsó és színvonalas tömegkultúra szétverésével (piacosítással), a médiát népművelés helyett celebek és ízléstelenségek terepévé változtatva, és legfőképpen a munkanélküliséget és feketegazdaságot szülő ultrakapitalista rendszer bevezetésével mind a kultúrától, mind az értelmes munka lehetőségétől, mind a biztos nyugdíjas évektől megfosztotta, és ekképpen műveletlenségbe és végzetes kilátástalanságba sodorta jövőnket: a gyermekeinket. A helyzetet a neoliberális rendszer - mint a fiatalkorú bűnözés növekedésére kínált recept, nevezetesen a büntethetőségi korhatár leszállításának felvetésével is tette – kimutatva valódi lényegét, a „söpredékként” kezeli és brutálisan elnyomja kétségbeesésbe sodort fiataljaink kétségbeesett megnyilvánulásait.
Az ATTAC Magyarország tiltakozik a fennálló, mélységesen igazságtalan, velejéig irracionális és gazdaságtalan, perspektivikusan pedig fenntarthatatlan neoliberális gazdasági rendszer, valamint az e helyzetből születő tiltakozások befeketítése, eltorzítása és brutális kezelése ellen.
Végezetül: tiltakozunk az ellen, hogy jogrendünk lehetővé teszi, hogy a rendőrség engedélyezzen (nem teszi lehetővé, hogy betiltson) szélsőjobboldali, megfélemlítő erődemonstrációkat, sőt azokhoz rendőrségi védelmet rendel ki, miközben szabálysértésnek értékeli, súlyos bírsággal sújtja, valamint a legnagyobb határozottsággal és „profi” rohamrendőri eszközökkel szétveri az elit gazdagságot fitogtató rendezvényei ellen az utcán énekléssel és tánccal tüntető maroknyi fiatalt.



ATTAC Magyarország Egyeztető Tanácsa 2009. február 22.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.