2009. február 13., péntek

Nemzetközi információk


Nemzetközi információk
2009. febr. 4. 322.sz.
A Dolgozók és Népek Nemzetközi Egyetértésének hetilapja

Tartalom:

Guadeloupe-ot jan. 20. óta sztrájk bénítja. 49 munkás- és népi szervezet felhívására alakult meg a “Liyannaj kont pwofitasyon”, mely 65 000 tüntetőt vitt Pointe-á-Pitre utcáira “a dráguló életkörülmények ellen” jan. 30-án. «Ha nem lesz eredmény, folytatjuk. Készek vagyunk.», jelentette ki szóvivőjük. «Bemutattuk követeléseinket, ha a francia kormány is akarja, van miről tárgyalni.»
Kazahsztán: néhány nappal az európai munkástalálkozó előtt Ivan Bulgakov, független szakszervezeti felelős: «Az üzem bezárása után is folytatjuk a harcot az összes munkahely megőrzéséért, az üzem újraállamosításáért».
Portugália: Isabel Pires, nagy-lisszaboni pedagógussszakszervezeti vezető (SPGL) a státuszok megvédéséről: «két országos sztrájkunk is volt dec. 3-án 95 %-os és jan. 19-én 91 %-os», «a szakszervezeti platform “menetet szervez az oktatásért”».
USA: Alan Benjamin a Socialist Organizer igazgatója: «Az egyik legfontosabb munkáskövetelés a társadalom-, betegbiztosítás reformja» «Milliók szavaztak Obamára, hogy valódi változások történjenek az egészségügyben és ne a munkáltatók és magánbiztosítók vágják zsebre a pénzeket.»
Románia: interjú Ilie Miu-val (autóipari szakszervezet).
«Pillanatnyilag a leállásnál jobban tartunk az elbocsátásoktól, 7 ezer dolgozó tüntetett aggodalma kimutatására».

Ismertesd másokkal a Nemzetközi információkat! Fizess elő rá!


Guadeloupe

Második általános sztrájk
A francia államtitkár megjelenése a helyszínen vajon az igazi tárgyalások megnyitásának kezdetét jelenti?

Jan. 20-a óta az ország megbénult. A szakszervezetek vezette «Kizsákmányolás elleni mozgalom» («Liyannaj kont pwofitasyon») a minimálbér 200 eurós emelését, az árak csökkentését (az üzemanyag 50 %-kal drágább, mint az anyaországban), a lakásbérek befagyasztását tűzte ki célul; összesen 146 követelést tartalmaz a dráguló életkörülmények elleni küzdelem. A francia állam képviselői megpróbálták a tárgyalások megszakítását, másnap 60 ezer ember tüntetett a fővárosban.
Vajon csakugyan sor kerül a tárgyalásokra?
«Eredmény nélkül folytatni fogjuk. Készen vagyunk a mozgalom intenzifikálására» mondja a mozgalom egyik szóvivője. «Van miről tárgyalnunk, nézzük csak. A minimálbérben és a dráguló életkörülményeket illetően tisztán akarunk látni, miért van az, hogy Guyane-nal együtt nálunk a legmagasabbak az árak. Az üzemanyag 50 %-kal, a vaj 80-nal kerül többe, mint az anyaországban, holott az adók és a szállítás csak 10-15 %-kal drágítanák. Ha itt a vállalkozók csinálják a törvényt, ennek meg kell változnia!»
Guadeloupe-ban a buszok nem járnak, a kikötő, a közszolgáltatások, iskolák, egyetem, üzletközpontok és boltok zárva vannak.
Yves Jego államtitkár azt állítja magáról, hogy javaslatokkal érkezett és mindenkit meg akar hallgatni. Mégis kísérlet történt a mozgalom megosztására… A hatóságokkal vitt tárgyalások 2. napján a guadeloupe-i prefektus levele sokkolta a lakosságot, melyben jogi lépésekkel fenyegette meg a sztrájkolókat és követelte a munkafelvételt. A minimálbér 200 eurós emelésének követelésére egyszeri 200 eurós juttatást ajánlott a rászorulóknak. Az időszaki munka megszüntetésének követelésére javasolt a 2008-as évivel szemben 1550-nel több «segítő» szerződéses viszony létesítését - a munkáltatóknak. Az általános béremeléssel kapcsolatban pedig szintén a munkáltóknak ígérte meg a társadalmi terhek könnyítését. Eközben pedig 2 repülővel csendőrök érkeztek a szigetre. Másnap 60 ezer ember tüntetett.


A Martinique-i szakszervezetek sztrájkfelhívása febr.5-ra

«Minden bérből élő érintett: köztisztviselők, a mezőgazdaság, élelmiszeripar, fémipar, építőipar, oktatás, Posta, bankszektor dolgozói, a nyugdíjasok, diákok, mozgássérültek… A guadeloupe-iak megmutatták az utat. Küzdjünk jogainkért!


A brazil CUT üzenetéből (2009.jan.29.)

«(...) Szolidárisak vagyunk veletek és követeljük a francia államtól, hogy a tárgyalásokat folytassa és a dolgozók követelésének tegyen eleget!»
Julio Turra,
A CUT végrehajtó bizottsági tagja

A 49 munkásszervezet felhívása a világ dolgozóihoz

«A francia állam képviselője elhagyta a tárgyalások helyszínét, fenyegőzött és újabb erőszakszervezetek megjelenését igényelte.
(…) Azt keresik, hogyan lehetne összecsapást provokálni.
A dolgozók, a nép nem fogadhatja el ezt a hozzáállást, ezért vonult fel a lakosság (kb.15 % vett részt).
Barátaink, legitim követelésekért harcolunk, kérjük támogatásotokat!»

ADIM – AFOC – AGPIHM – AKIYO – AN BOUT’AY – ANG – ANKA – ASSE – ASS.AGRICULTEURS DU NORD BASSE–TERRE – ASS.LIBERTE EGALITE JUSTICE – CFTC – CGTG – CNL – COMBAT OUVRIER – Comité de l’eau – CONVENTION POUR UNE GUADELOUPE NOUVELLE – COPAGUA – CSFG – CTU – ESPERANCE ENVIRONNEMENT – FAEN SNCL – FO – FSU – GIE SBT – KAMODJAKA – KAP Gwadloup – LES VERTS – MADICE – MAS KA KLE – MOUVMAN NONM – PCG – SGEP/SNEC/CFTC – SOS B/Terre ENVIRONNEMENT – SPEG – SUD PTT GWA – SUNICAG – SYMPA CFDT – TRAVAYE é PEYIZAN – UDCLCV – UIR CFDT – UNSA – UGTG – UPG – UPLG – UMPG – VOukoum – SNUIPP – ADEIC.



Európai munkáskonferencia az Európai Bíróság ítéleteinek visszavonására
(Viking, Laval, Rüffert, Luxembourg)


Előkészítés, hozzászólás
Kazahsztán

Ivan Bulgakov, a Munkavédelem független szakszervezet vezetője

“Újraállamosításért”

Két hónappal ezelőtt tudósítottunk a fémipari IKhMZ-ről (Pervomajszkij városában), ultramodern és «rentábilis» üzemről, mely ritkafémet dolgoz fel és köréje épült egy kisváros. Az utóbbi években módszeresen csökkentették termelését, majd 2008-ban bezárták.

A dolgozókat nem bocsátották el, fizetésük egyszerűen elmaradt. 9 hónapon keresztül minden lehetséges lépést megtettek (az állam 50 %-os részedeséssel rendelkezik), hogy bért kapjanak, az üzemet, mely munkát adott, talpra álltsák. Dec. elején a dolgozóknak jelezték, hogy mindenkit elbocsátanak, ekkor 13-an, közöttük 6 asszony, éhségsztrájkba kezdett, erre az időpontra már 40 millió tengével tartozott az üzem a munkásoknak. Az egész ország tudomást szerzett sorsukról a TV-ből, ahol elmondták, hogy a kormány és az üzem vezetése egymás térfelére küldözgeti a labdát és felváltva igérgetnek és fenyegetőznek. Az éhségsztrájkolók egyikének kórházba szálltása után a kormány a bérek felét kifizette, másik felét megígérték, így a munkások a sztrájk felfüggesztéséréről döntöttek. Ha az üzem véglegesen bezár, az egész város (és a környékbeli Glubokoje, Kentau, Janatasz, stb.) is tönkremegy.
A Munkavédelem folytatja az összes munkahely megőrzésének követeléséért és az államosításért indított harcot.

Portugália

A jan. 19-i általános és országos oktatási sztrájk után
Isabel Pires, az SPGL (országos oktatási föderáció) vezetője

A sztrájkot jóelőre megterveztük, a tanév kezdete óta napirenden volt és a pedagógus-státuszok megváltoztatásának (portugál rövidítése ECD) 2. évfordulójára tettük szimbolikus jelentéssel. A változás támadást jelent a tanárok, diákok és a közoktatás ellen, pl. a pedagógusokat hierarchizálja és megosztja (a karrier legfelsőbb fokára csak egyharmaduk kerülhet). 100 ezren tüntettek ellene 2008. márc. 8-án, 120 ezren nov. 8-án és két országos sztrájk zajlott le 95 és 91 %-os részvétellel.
Még a Szocialista párt is elkezdett hezitálni ezen egyhangú mobilizáció làttàn, a regionális hatóságok fel is függesztették Açoresben a végrehajtást. Több képviselő «ellenzéki» szavazatot adott le, mire a kormány megfenyegette őket. Szakszervezetünk most szervezi a «menetet az oktatásért» a többi fenyegetett szektorral együtt. Az európai országok mindegyikőjének meg kell találni nemzeti sajátosságaik szerinti modellt és nem pedig egy kaptafára húzni az oktatást, mivel nem lehet Brüsszelben eldönteni, hogy valami mindenhol jó lesz. Így elveszítjük identitásunkat, forrásainkat, saját szociálpolitikánkat. Párbeszéd és együttműködés kell feltétlenül, hogy népeink szabad unióban szabadon létezhessenek.

USA

Az amerikai munkásmozgalom harca a szociális hálóért

Alan Benjamin a Socialist Organizer igazgatója elemzi Obama javaslatait, és az AFL-CIO vezetője, Andy Stern (a “Change to win” egyik létrehozójának) szerepét.


A munkásosztály egyik alapvető követelése az aktuális szociális rendszer reformja. A jelenlegi helyzet azért is alakul drámai módon, mert a válság minden nappal több és több embert hoz olyan helyzetbe, akik képtelenek kifizetni gyógyíttatásukat. 50 milló amerikai a világ leggazdagabb országában nem rendelkezik semmiféle orvosi/gyógyászati és szociális védelemmel. A számok pedig még változnak is különböző kritériumok szerint, mivel több millióan csak túlzottan behatárolt, szűkkörű biztosítással bírnak. A betegek kezelése magánbiztosítókon keresztül folyik, ahol a pénz az úr: ha valakinek gyógyításra van szüksége, a társaság is (persze, csak ha van biztosítása) visszautasíthatja akkor, ha ez túl sokba kerül.
A szakszervezetekben a kollektív szerződések kérdése a betegbiztosítás, és ez a harc kulcskérdése. A vállalatoknál, ha van szakszervezet, van kollektív szerződés is. A munkáltatók a dolgozóktól kérik, hogy fizessenek társadalombiztosításukra megemelt összeget, mely egyre növekszik, s a gyógyszerekre nem is érvényes. Nagyon gyakran pedig egyáltalán nincs társadalombiztosításuk. Az utóbbi 10 év sztrájkjai majd mind a társadalombiztosításért folytak. A háborúk befejezése, a munkahelyek védelme Obama kampányában a munkáskövetelések legfontosabb elemei voltak.

Az Obamára szavazók nem egészségügyi álreformra voksoltak

Az USA-ban mindenüttt nagy várakozást tapasztalunk az egészségügyi rendszer előtt, amit Obama «általános szociális hálónak» nevezett. Azonban, mit jelent mindez? Obama reformot akar, de magánbiztosításai alapon. Az «általános» számára a magán-társadalombiztosítás általánossá tételét jelenti, amit már Massachusetts-ben bevezettek a «Massachusetts Healthcare Reform Act»-tal. Mindenkinek fel kellene iratkozni egy magánbiztosítónál, - amit valóságos aranybánya lenne a tőkének -, azoknak is, akiktől már a házukat is elkobozták és nyakig ülnek az adósságban.
A legrosszabb helyzetben lévőknek Obama állami szubvenciót ajánl egy minimális biztosításhoz, s ha nincs pénzük gyógyszerre, vagy komolyabb beavatkozásra, amit nem fedez a biztosítójuk, mégis látná őket orvos, bizonyos gyógyszerekhez hozzáférhetnek. Azonban ez nem egészségügyi rendszerreform.
Amit a szakszervezetek követelnek, vagyis az amerikaiak többsége, az a ‘single’ fizető rendszer, a béreken alapuló szisztéma.
A demokrata képviselő Charles Cranes beterjesztett egy ilyen törvénytervezetet, az AFL-CIO 39 államban támogatja. Ugyanakkor zöld fényt adott jan. 11-12-én saját vezetése számára, hogy Obamától követeljék a szociális háló rendszerének az első száz napban való megreformálását. Az AFL-CIO először áll a sarkára az ígéretek teljesítésének betartatására. Nyilván nyomás fog rá nehezedni (Obama már új helyzetről beszél a világválság körülményeinek nehezedésével). A Socialist Organizer tíz pont köré gyűjtötte a dolgozók érdekében indítandó fellendítési programját, mely minden amerikai család számára, a munkaerőpiaci viszonyoktól függő emberek számára szociális hálót kínál és nem a tőke, a bankok és a magánbiztosítók zsebeit tömné meg ismét.


Andy Stern szerepe és a “Change to Win”

Andy Stern, az AFL-CIO vezetője megosztotta a szakszervezetet a «Change to Win» megalapításával, a «szindikalizmusra» alapított javaslatával, jó szolgálatot téve a kormánynak, a munkáltatóknak, ellenezve a társadalombiztosítási reformra vonatkozó mobilizációt.
Erőszakos vita után kijelentette a mintegy 150 fős szakszervezeti vezetés előtt: «Do it Alone!» («Csináljátok egyedül!»).
Fellépése jellemző a dolgozók «szűk érdekeinek» figyelmenkívül hagyására, «közös cselekvés»... a munkáltatókkal.
Ebből a szempontból érdekes Stern múltja. Kaliforniában létezik egy béren alapuló társadalombiztosítási rendszer, amit az ottani AFL-CIO támogatott. Andy Stern Schwarzeneggerel, a nagytőkések kormányzójával szervezett egy másik, Massachusetts-i modell szerinti reformot, amit nem volt egészen az, amit a szakszervezeti tagok akartak… a helyi AFL-CIO-elnök kijelentette: «A szakszervezetek nem arra valók, hogy tőkésekkel és kormányzókkal kompromisszumokat kössenek, a mi helyünk abban a harcban található, ahol a szükséges rendszer követeléséért küzdenek».


Románia


Dacia : “7 000 tüntető kiáltotta világgá nyugtalanságát”
Interjú Ilie Miuval (az autóipari szakszervezeti föderáció elnöke)

A Dacia igazgatója, F. Fourmont, azt mondta, hogy ha az eladás nem javul tavaszig, 3-4 ezer dolgozót fog elbocsátani a termelésből.
A fenyegetés komoly, de a használt gépkocsikról adójáról szóló tárgyalások szövegkörnyezetébe tartozik, ti. mi szeretnénk, ha mint más országban is, létezne az a szisztéma, melyben a kevésbé szennyező autókat kisebb adó terhelné, s így a vásárlót a hazai új autók vásárlása felé lehetne terelni. Ezt persze megfelelő és könnyebben elérhető kölcsönökkel is meg kellene támogatni.

M. Fourmont figyelmeztetett arra, hogy a termelés 30 %-kal csökkent.
Pillanatnyilag a dolgozók amiatt nyugtalankodnak, hogy lesznek-e elbocsátások, s nem a technikai munkanélküliség miatt. A közelmúltban elért egyezség szerint bérük 85 %-át kapják és az élelmiszercsekkeket.
A termelésből 2 000 munkás tüntetett, de ezen felül a beszállítóktól és alvállalkozóktól is 5 000, akik nyugtalanságukat kiáltották világgá. Meg kell jegyezni, hogy utóbbiak számára nincs ez az előbb említett garancia (85 %-os fizetés és élelmiszertikett).
Az európai konferenciát fontosnak tartom, sajnos magam nem tudok elmenni, de képviselni fognak bennünket.

2009. jan. 17-én, telefonbeszélgetés alapján




Előfizetés
10 numéros : 10 € ; 20 numéros : 20 € ; 30 numéros : 30 € ; 40 numéros : 40 € ; 50 numéros : 50 €
incluant le soutien á la diffusion internationale du bulletin.
Abonnement de soutien 1 an : 100 € • 10 numéros : 16 francs suisses ; 7 livres ; 10 dollars ; etc.
Nom : .......................................................................................................................................
Prénom : ..................................................................................................................................
Adresse : ..................................................................................................................................
Pays : .......................................................................................................................................
E.mail : ....................................................................................................................................
Chèques á l’ordre de CMO (adresse ci-contre)
Virements bancaires : RIB (France) 30938 00034 00512270003 17
IBAN (Etranger) : FR76 3093 3400 5122 7000 317 - LUBPFRPP

Kapcsolattartás
Informations internationales
Entente internationale .des travailleurs et des peuples
87, rue du Faubourg-Saint-Denis 75010 - Paris - France
Tél : (33 1) 48 01 88 28 Fax : (33 1) 48 01 88 36
E.mail eit.ilc@fr.oleane.com
Directeur de la publication : Daniel Gluckstein - Imprimerie Rotinfed 2000, 87, rue du Faubourg-Saint-Denis, 75010 Paris (France) - Commission paritaire n° 0708 G 82738
Edité par “Les Amis de l’Entente”, 18, allée Colbert, 78470 Saint-Rémy-lès-Chevreuse

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.