2009. február 12., csütörtök

Európai Munkástalálkozó 2009. febr. 7-8.

Nyilatkozat
Febr.7-8-én Párizsban konferencián gyűlt össze 22 európai ország delegáltja (tagállamokból és az Unión kívüli országokból, melyekre az EU éppúgy rákényszeríti neoliberális politikáját). A munkásmozgalom külöböző áramlataihoz tartozó küldöttek (szakszervezeti felelősök, kommunista párttagok, anarchoszindikalisták, szocialisták, a trockizmus hívei, civil szerveződések aktivistái stb.), akik nem feltétlenül gondolkodnak egyformán az Unió legitimitását illetően, egyetértenek a következő gondolatokban és ünnepélyes felhívással fordulnak:

Összes európai elvtársunkhoz, bajtársunkhoz, dolgozókhoz és minden elnyomotthoz!
Mindannyiunk országában a kapitalizmus mély válságba került, mely vezetőink (politikai és gazdasági vezetés, bakárok és spekulánsok) hibájából dolgozók újabb százezreit, közöttük nyugdíjasokat, fiatalokat taszítja az út szélére, hogy menteni próbálja a kizsákmányolás rendszerét, s ezzel szörnyű háborút provokáljon: az elnyomottak, kizsákmányoltak háborúját egymást ellen.
Angliában Gordon Brown vádolja nacionalizmussal és sovinizmussal azokat a brit munkásokat, akik illegális sztrájkot folytatnak szakszervezeti jogaikért, azért, hogy a munkások származásra való tekintet nélkül ugyanazon jogokban részesüljenek. Saját magáról nem beszél, holott ő maga ítéli életfogytiglani munkanélküliségre a brit munkásokat, nyomorúságra a szóbanforgó portugál és olasz munkásokat, maga is elfogadta az Unió diktátumát, amely lehetővé válik, hogy a külföldi munkásokat gyalázatos körülmények között dolgoztassanak és bőrükön extraprofitot nyerjenek. A szabad verseny áldásával a Total Lindsay-ben így alkalmazhat pl. konténerekben lakó munkásokat avégett, hogy a helyi munkabéreket lenyomja.
Az idegengyűlöletet, a rasszizmust az EU szép szavai ellenére maga gerjeszti direktíváival, deregularizációjával, szerződéseivel, ahogyan az Európai Bíróság ítéleteiből (Laval-, Viking-, Rüffert-, Luxemburg-) már tudjuk.
Ki bátorította tegnap a Dell céget arra, hogy lengyel munkásokat hozasson Írországba? Ma pedig 1900 lengyel és ír munkás elbocsátására, hogy termelését Lengyelországba és Ukrajnába delokalizálja? Nem csak Írországról van szó, Német-, Francia-, Magyar-, Csehországról, stb-ről is ! Ki bátorítja a trösztöket, nagyvállalatokat, spekulánsokat az európai nagy Monopoly-játékra?
Az Unió maga. Egyetlen célja a közszolgáltatás privatizálása, a deregularizáció, a társadalombiztosítás likvidálása, a közoktatás magánkézbe adása, az egészségügy magánosítása, hogy minden piac legyen - a dolgozókra való tekintet nélkül. Ezért kínálja megoldásként közpénzekből a bankok „kisegítését”, a gazdaság „fellendítését”, a „konvergenciàt” és társait.
Miért kellene lemondanunk harcban kivívott és megszerzett jogainkról? Soha nem volt ennyire igaz, hogy az egész világon egy cipőben járunk, soha nem volt ennyire aktuális: „Világ proletárjai, egyesüljetek!”
Egyesüljünk, hogy az írek megakadályozhassák a lisszaboni szerződés bevezetését, segítsük a szakszervezetek és dolgozók együttes harcát; egyesüljünk, hogy mindenki kimondhassa: egyetlen elbocsátást sem, munkát mindenkinek; egyesüljünk, hogy a bankoknak adott pénzek visszajussanak a gazdaságba, a közszolgáltatásba, az iskolákba, kórházakba, szociális célokra; egyesüljünk azért, hogy „egyenlő munkáért egyenlő bér” járjon – a „rugalmas” munkaviszony ellen, a munkaerő deregularizációja ellen, a kollektív szerződések tiszteletbetartása érdekében!
Ha a jövendő nemzedék jövőjét garantálni akarjuk, itt az idő!
Az Európai Unió csődöt mondott, a dolgozóknak és szervezeteiknek át kell lépniük a küszöböt és ki követelniük kell a népek közötti valódi, szabad együttműködés megvalósulását a kapitalizmus halálos követelményei nélkül, békében: a szabad dolgozók, nemzetek, népek szabad Európáját!
Ezért, mi aluírottak, együttműködve folytatjuk harcunkat felvilágosítással, közös kampánnyal, gyűlésekkel, ezért nemzetközi delegációt küldünk az Európai Bírósághoz a munkásellenes ítéletek megsemmisítésének követelésére.
a konferencia küldöttei

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.