2009. december 8., kedd

Elnökválasztás Romániában

A választók több mint 40%-a nem járult az urnákhoz. A jobboldali populista Traian Basescu éppencsak legyőzte a szociáldemokrata Mircea Geoanát, volt washingtoni nagykövetet, a politikai élet kvázi totális támogatottját.

Traian Basescu elnök úgy tűnt, veszít ezen a választáson, látva a Mircea Geoana körüli hatalmas támogatást. Basescu volt partnerei, a liberálisok, elsőként sorakoztak fel a szociáldemokrata lobogó alatt. Azután a romániai Magyar Demokrata Szövetség következett, de paradox módon a Nagy Románia párt ultranacionalistái is. Mint egy Szentszövetség – megfelelő formában –, megtámogatva az oligarchák, az országban legfontosabb médiatulajdonosoktól. S ne felejtsünk ki több szakszervezeti szövetséget sem, amelyek vezetői képviselők és a szociáldemokrata párt szenátorai.

Basescu mögött a Demokrata Liberális Párt (PDL) állt – kormánypozícióban –, az összes állami apparátust ellenőrizve az Európai Néppárt támogatásával. A távozó elnök antikorrupciós retorikája, a szocdem jelöltet támogató oligarchák privatizációs műveleteinek elítélése, és az az ígérete, hogy a Romgaz, a Posta, a Takarékpénztár köztulajdonát stratégiai okokból megvédi, Basescunak lehetővé tette tábora megőrzését. Természetesen a jelölt őrizkedett attól, hogy elnöksége 5 éve privatizációs műveleteire hivatkozzon… De a kampányban és az ellenjelöltekkel vívott vitákban mindig védelmébe vette Románia az IMF-fel “megtárgyalt” közkiadás-csökkentési programját, persze a számokat gondosan titkolva… A sajtó szerint a Basescu PDL-je által aláírt IMF-szerződés az állami szektorban több mint 100 ezer munkahelyet kíván megszüntetni – csak 2010-ben.

Ilyen ábra előtt nem csoda, hogy a választók nem tolongtak az urnák előtt. Az bizonyos, hogy nagyobb volt a részvétel a 2–3 korábbi szavazásnál, de ez a másik két jelölt, az oligarchák szociáldemokratája és az IMF demokrata jelöltje elutasításának effektusa. Végülis a szavazók több mint 40%-a újból nem szavazott azokra, akik a dolgozók, a nyugdíjasok, a fiatalok szemében csak a régi rendszer termékei és a jelenlegi haszonélvezői, a hazai és külföldi maffia politika képviselői.

A választások estéjén az urnáktól távozók közvéleménykutatása Geoana győzelmét jelezte. Az egész ország látta, ahogyan a kamera előtt ujjongott mint egy gyermek. Végül pedig Basescu győzött 70.000-zal több szavazattal… A szociáldemokrata vezérre konvertált washingtoni ex-nagykövet rögtön elkomorodott és elvesztette hitét a demokráciában…

Mik a következmények a tömegekre nézve? Nyilván nehéz megmondani. Egy nyugdíjas azt mondta, hogy Basescu győzelmével “a zsákmányt kevésbé osztják fel a rablók”. Ami bizonyos, hogy ez a “zsákmány” sem a dolgozókhoz, sem a nyugdíjasokhoz, sem a szegényparasztsághoz nem kerül. Ami bizonyos, hogy Basescu és a kormány mindent megtesz az IMF és az Európai Unió diktátumainak alkalmazására. És legyen az bármely apparátus, ezeket fogja követni…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.