2009. december 13., vasárnap

Nemzetközi információk 366.sz.

2009.dec.9.
A Dolgozók és Népek Nemzetközi Egyetértésének hetilapja

Tartalom

Algéria: dec.4-5-én, az Algériai Forradalmi Ifjúsági Szervezet I. Kongresszusán Alger-ban algériai, bangladesi, spanyol, francia, marokkói, palesztinai és török fiatalok kezdeményezésére «Felhívás az ifjúsághoz a háborúk és kizsákmányolás ellen»

2009.dec.5. 50 amerikai fiatal felhívására gyűlések, találkozók, tüntetések Algériában, Spanyolországban, Portugáliában, Magyarországon, Franciaországban, Braziliában, Burundiban, Peruban, stb.
Az USA-ban a US Labor Against the War (USLAW) koalíció országos gyűlése egyhangúlag elfogadta a határozatot «Az iraki és afganisztáni háború azonnal befejezéséről»
Szakszervezeti felelősök szép számban szólítanak fel a 2010. márc. 20-i washingtoni háborúellenes tüntetésen való részvételre

«Valentyin Uruszov, orosz szakszervezeti felelős azonnali kiszabadítását!» – a Cicr (a represszió elleni bizottság) kezdeményezésére szakszervezeti delegáció látogatott Oroszország párizsi nagykövetségére

Románia: levelezőnktől az «elnökválasztásokról», ahol a választók 40 %-a távol maradt.

Mexikó: «a nemzet megmentésének programja, a szuverén Nemzeti Alkotmányozó Országgyűlés egyenlő a dolgozók saját politikai érdekkifejezésével»

Honduras: a Nemzeti Ellenállás Front alkotmányozó nemzetgyűlés összehívása mellett áll ki.



Oroszország

Valentyin Uruszov azonnali kiszabadítását

Szakszervezeti delegáció az orosz nagykövetségen a Cicr kezdeményezésére


Dec. 1-én a Represszió Elleni Bizottság (a politikai és szakszervezeti jogok szabadságáért) kezdeményezésére Valentyin Uruszov szabadonbocsájtásának kérésével szakszervezeti delegációt (1) fogadott Vlagyiszlav Pavlov követségi első titkár.

A küldöttség emlékeztetett arra, hogy Uruszov a szahai (Jakuföld) Alrosza gyémántkitermelő vállalat független szakszervezetének, a Profszvobodának felelőse. A mintegy ezer tagot számláló szervezet a munkakörülmények védelmére és béremelés elérésére irányuló akcióba kezdett, mikor vezetőjét, Uruszovot «kábítószer birtoklásáért» 2008. szept. 13-án letartóztatták. Uruszov mindig kétségvonta a vádat, állítván, hogy a drogot letartóztatásakor csúsztatták zsebébe.

Valentyin Uruszovot 6 év börtönre ítélték. 2009. márc. 12-én vizsgálat indult Szergej Rudov, a rendőrség kábítószerellenes felelőse ellen bűncselekmény vádjával. Ha ez a vizsgálat más ügyre is irányul, Rudov mégiscsak belekeveredett az Uruszov-ügybe is, lévén az ő vádjai vezettek Uruszov elítéléséhez.

10 orosz szakszervezet kampánytámogatásának következtében Uruszovot 2009. május 12-én szabadon engedték, de jún. 26-án a mirniji bíróság újra börtönbe küldte. Ügyvédei fellebbezésére a sahai fellebbviteli bíróság szept. 8-án 5 éves börtönre ítélte.

A delegáció hozzátette, hogy emellett a Profszvoboda szakszervezet minden felelősét az Alrosza elbocsátotta és feketelistára tetette. Mindez az Oroszország által is ratifikált ILO 87. és 98. konvencióinak, a szabad szakszervezeti szervezkedés szabadsága garanciájának megsértését jelenti.

Pavlov úr tudatta, hogy szövetségi szervek is foglalkoznak az üggyel, mégha a végrehajtó hatalom nem is szólhat bele bírósági végzésbe. Jelezte, hogy van még lehetőség jogi lépésre köztársasági és szövetségi szinten is.
Pavlov úr vállalta, hogy a nagykövettel tudatja a francia szakszervezetek kérését avégett, hogy a szövetségi kormánynak ezt átadja.

A küldöttség különösen azért sürgette az intézkedést, mert Valentyin egészsége megromlott.

Pavlov úr megígérte, hogy informálni fogja a szakszervezeteket.


A delegáció tagjai megállapítják, hogy munkájuk bátorításként hozzájárul a francia szakszervezetek állásfoglalása kialakításához V. Uruszov azonnali kiszabadítása ügyében.


(1) A delegáció tagjai: az UD FO Paris, a FERCSup-CGT felelősei, a CGT aktivistája és a Cicr két tagja.


Algéria

Dec.4-5-én, az Algériai Forradalmi Ifjúsági Szervezet I. Kongresszusán Algerban algériai, bangladesi, spanyol, francia, marokkói, palesztinai és török fiatalok kezdeményezése


Felhívás a világ ifjúságához a háborúk és kizsákmányolás ellen

2009 dec. 5-én a világ minden táján fiatalok, dolgozók tartottak gyűléseket, tüntetésen vettek részt. Megmozdulásaik, nyilvános demonstrációik és tüntetéseik az afganisztáni, iraki, palesztinai és haiti megszállás ellen irányultak.
Mára lehullottak az álarcok. Obama elnök elárulta választóit, Afganisztánba 30 000 újabb katonát küld és a NATO-tól 10 000-et kért pótlásként. Mik a következmények? Már nem is számoljuk a halottakat a két fél részéről és Afganisztán lett a világ legfőbb heroinszállítója. A háború kiterjed Pakisztánra, tízezreket késztetve házuk elhagyására, a bombázások előli menekülésre. Az USA és a NATO összes országának ifjúsága elutasítja ezeket az ő nevükben viselt háborúkat! Elutasítjuk, hogy a fiatalok a nagy multinacionális vállalkozások érdekében haljanak meg!
A palesztin népet kollektív büntetéssel sújtják. Az izraeli megszállás az USA-adminisztráció, a nagyhatalmak támogatásával és az ENSZ cinkosságával az ellenállás megtörésével próbálkozik, börtöneiben több mint 10 000 palesztin foglyot tart. Jogot a népeknek az ellenállásra, jogot a népeknek az önrendelkezésre! Elutasítjuk a megszállást és elnyomást. Palesztinának fel kell szabadulnia a cionista megszállás alól! A külföldi csapatoknak el kell hagyniuk Irakot, Afganisztánt, Haitit és az összes megszállt területet!
Elutasítjuk, hogy az ifjúság vérét és verejtékét az imperialista háborúkra pazarolják!
A válság kezdete óta a Nemzetközi Munkaügyi Iroda szerint 30-51 millió ember veszítette el munkáját, több mint 200 millió dolgozó vált rendkívül szegénnyé. Az IMF bejelentette, hogy a munkanélküliség még nem érte el a csúcsot. Az IMF, a Világkereskedelmi Szervezet, a Világbank és az Európai Unió különféle ürügyet használva azt akarják, hogy a világ ifjúsága és a dolgozók fizessenek a profiton alapuló rendszer fennmaradásáért saját kizsákmányolóiknak, a spekuláns maffiózóknak.
A válságból a háborúk és a kizsákmányolás általánossá válásával akarnak kimászni.
Válságuk megfizetését elutasítjuk.
A dolgozóknak és ifjúságnak az egész világon meg kell teremteni és meg kell őrizni saját független szervezeteiket. Vitát javaslunk a világ ifjúságának és csatlakozást a háborúk és kizsákmányolás elleni 8. Nyílt Világtanácskozás előkészületeihez, melyet a Dolgozók és Népek Nemzetközi Egyetértése kezdeményezett és az Algériai Dolgozók Pártja szervez Algerban 2010 végén.
Csak ma kezdtük meg harcunkat. Felhívjuk a világ dolgozóit és ifjúságát, álljanak mellénk! Kövessük az 50 amerikai fiatal felhívását és márc. 20-án, az USA iraki inváziójának 7. évfordulóján tartsunk nemzetközi harci, demonstratív napot a háborúk és kizsákmányolás ellen, a népek elnyomása ellen, a megszállás ellen és az egész világon az összes idegen csapat visszavonása érdekében!


Egy nap az egész világban: 2009.dec.5.

Obama az Afganisztánba küldendő csapatok küldéséről tett bejelentése után, amerikai fiatalok felhívása nyomán demonstrációk a világ minden táján.
Néhány példa…


“Egy fillért se, egy fegyvert se Afganisztánba”


Madrid
A Forradalmi Ifjúsági Szervezet felhívására dec. 5-én délben a fiatalok a Külügyminisztériummal szemben követelték a spanyol kormánytól a különböző nemzetközi missziókban résztvevő csapat hazatértét.

Levelet intéztek José Luis Zapatero kormányelnökhöz az afganisztáni, libanoni, volt-jugoszláviai és haiti csapatvisszavonásról. Jelenleg Spanyolország a missziós csapatokban harmadik helyet foglal el.
Kb. 4 000 katona szerepel a hadműveletetekben. A Védelmi Miniszter közölte, hogy Spanyolország kapacitása 7 000 külföldre küldendő katonáig terjed, 200-at pótlólag Afganisztánba küld. Hivatalosan bejelentette, hogy a 2010-es állami költségvetés 10 %-át fordítják katonai kiadásokra, ez közel 19 milliárd eurót jelent.

Lisszabon
A háborúellenes nemzetközi nap keretében az amerikai fiatalok felhívására nyilvános gyűlést tartottak. A portugál kormány mintegy 100 katona küldését vállalta Afganisztánba a NATO kereteiben, Obama kérése után januártól 150 újabb ember küldéséről döntött. A gyűlés határozott az afganisztáni portugál csapatok visszavonását követelő kampány folytatásáról.

Magyarország
«Szeretném szolidaritásunkat kifejezni az afgán néppel és ezen akció szervezőivel a a Balodali Front - Kommunista Ifjúsági Szövetség nevében (Szabó László).
Az ózdi Baloldali Front-Kisz összejövetelen beszélte meg, hogy a fiatalok elítélik a magyar katonák küldését Afganisztánba, és elutasítják ennek az országnak a NATO-megszállás következtében beállott helyzetét. A Humanista Párt, a Munkáspárt 2006, az Egyesült Baloldal és a Demokratikus Hálózat együttes sajtókommünikét tartott dec .6-án az új kétszáz fős magyar kontingens küldése ellen Afganisztánba: «A magyar katonáknak semmi keresnivalójuk nincs a határokon kívül, vissza kell térniük külföldről, ezt az új kontingenről szóló megegyezést vissza kell vonni».
Magyarország észak-keleti területéről a BCKSZ levelet küldött a Honvédelmi miniszernek a csapatküldések elleni tiltakozásként és követeli minden magyar katona hazatértét.

Párizs
Dec. 5-én fiatalok és aktivisták tüntettek Párizsban a POI (Független Munkáspárt) és AJR (Fiatal Forradalmárok Szövetsége) felhívására a csapatok kivonásáért: Washington 1500 újabb katona küldésére kötelezett! Az «adó», a vér ára ellen Maxime az AJR-től válaszol a fiatal amerikaiaknak: «Mi sem akarunk vért ontani és meghalni kapitalista érdekekért. A fiatalokat súlyosan érinti a válság, egyetlen jövőképük a munkanélküliség. Most pedig a hadsereg? 2010-ben 400 millió euró a háborúra, a közkiadásokra, -intézményekre pedig… Katonákat kell küldeni a Föld túlsó felébe, ahelyett, hogy művelődnének, diplomát szereznének, aktív életet kezdenének. Ez Omaba és Sarkozy, a NATO és az EU «civilizációs missziója - ők a valódi ellenség, nem az afgán nép.» A Left Radical of Afghanistan (LRA) ezekkel a szavakkal köszöntötte a tüntetőket: «az afgánok tudják, hogy nincsenek egyedül … az USA és Európa népei nem fogják engedni pénzelni ezt a szennyes háborút».
A POI nevében Pierre Jeanneney foglalta össze: «Ahogyan a francia munkásmozgalom összes pártjának javasoltuk, a POI kész tüntetni együtt bármely pillanatban az afganisztáni összes csapat kivonásáért».

Brazília
A fiatal amerikaiak felhívására a brazil Forradalmi Ifjúság (JR) egynapos mobilizációt tartott Lula elnökhöz fordulva a brazil csapatok kivonását követelve Haitiból, ahol a Minustah (ENSZ-misszió) kereteiben tartózkodnak.

A JR ifjúsága: «A brazil hadsereg az USA kérésére parancsnokol itt. A kormány szégyene, hogy százmilliókat ad ki haiti testvéreink elnyomására. Azt a pénzt, melyet fel lehetne használni kórházakra, egészségügyre, közszolgáltatásokra!»

Burundi
A Dolgozók és a Demokrácia Pártja ifjúsági bizottsága felhívást tett közzé:
«Burundi szintén katonai csapatokat küldött Szomáliába az Amisom keretében, ahol 2007 óta már több tucat burundi katona halt meg az amerikai multinacionális vállalati érdekek védelméért! (…)
Ezért mi is követeljük: a burundi csapatok azonnal kivonását Szomáliából! Az amerikai és a NATO-csapatok azonnali kivonását az elfoglalt országokból!»

Lima (Peru)
A San Marcos egyetemi mozgalma és a bányász szakszervezet fiataljai antiimperialista napot hirdettek.
Emlékeztetőül: a perui kormány is kontingenset küldött Haitiba.

Chicago (USA)
Obama a 30 ezer újabb katonáról tett bejelentésének másnapján demonstrációk kezdődtek az USA főbb városaiban.
Chicagoban dec. 4-6. között került sor a US Labor Against the War (USLAW) koalició országos gyűlésére. Ebbe a koalicióba tartoznak azok a szakszervezetek, melyet az USA szervezett dolgozóinak közel felét képviselik.
A USLAW egyhangú határozatot fogadott el: «felhívás az iraki, afganisztáni háborús megszállás és Pakisztán támadásának azonnali leállításáról», valamint az «amerikai katonai erők azonnali és teljes kivonásáról Irakból és Afganisztánból, az itteni amerikai katonai bázisok azonnali bezárásáról».
A jelenlevő szakszervezeti vezetők többségi határozattal felhívást tettek a 2010. márc.20-i washingtoni és Los Angeles-i háborúellenes menetben való részvételre. A kezdeményezés a Troy Area (New York) szakszervezeti tanácsa felhívásából indult, mely az AFL-CIO vezetését is felszólítja Washingtonban és San Franciscoban ezen a napon tartandó országos demonstráció szervezésére a «békéért, munkáért, egészségért és igazságért».
A kapcsolatot a háború elleni küzdelem és a kizsákmányolással szembeni harc között nagyszámú munkásszervezet tette magáévá, ahogyan az AFL-CIO wisconsini szövetsége kifejezte: «Az afganisztáni háború azonnal befejezését kell követelnünk és figyelmünket a nemzet szükségleteire koncentrálni: a munkára, a tanulásra, az egészségügyre és a nyugdíjasokra.»

Románia

Elnökválasztás Romániában

A választók több mint 40%-a nem járult az urnákhoz


A jobboldali populista Traian Basescu éppencsak legyőzte a szociáldemokrata Mircea Geoanát, volt washingtoni nagykövetet, a politikai élet kvázi totális támogatottját.

Traian Basescu elnök, úgy tűnt, veszít ezen a választáson, látva a Mircea Geoana körüli hatalmas támogatást. Basescu volt partnerei, a liberálisok, elsőként sorakoztak fel a szociáldemokrata lobogó alatt. Azután a romániai Magyar Demokrata Szövetség következett, de paradox módon a Nagy Románia párt ultranacionalistái is. Mint egy Szentszövetség – megfelelő formában –, megtámogatva az oligarcháktól, az ország legfontosabb médiatulajdonosaitól. S ne felejtsünk ki több szakszervezeti szövetséget sem, amelyek vezetői képviselők és a szociáldemokrata párt szenátorai.

Basescu mögött a Demokrata Liberális Párt (PDL) állt – kormánypozícióban –, az összes állami apparátust ellenőrizve az Európai Néppárt támogatásával. A távozó elnök antikorrupciós retorikája, a szocdem jelöltet támogató oligarchák privatizációs műveleteinek elítélése, és az az ígérete, hogy a Romgaz, a Posta, a Takarékpénztár köztulajdonát stratégiai okokból megvédi, Basescunak lehetővé tette tábora megőrzését. Természetesen a jelölt őrizkedett attól, hogy elnöksége 5 éve privatizációs műveleteire hivatkozzon… De a kampányban és az ellenjelöltekkel vívott vitákban mindig védelmébe vette Románia az IMF-fel “megtárgyalt” közkiadás-csökkentési programját, persze a számokat gondosan titkolva… A sajtó szerint a Basescu PDL-je által aláírt IMF-szerződés az állami szektorban több mint 100 ezer munkahleyet kíván megszüntetni – csak 2010-ben.

Ilyen ábra előtt nem csoda, hogy a választók nem tolongtak az urnák előtt. Az bizonyos, hogy nagyobb volt a részvétel a 2–3 korábbi szavazásnál, de ez a másik két jelölt, az oligarchák szociáldemokratája és az IMF demokrata jelöltje elutasításának effektusa. Végülis a szavazók több mint 40%-a újból nem szavazott azokra, akik a dolgozók, a nyugdíjasok, a fiatalok szemében csak a régi rendszer termékei és a jelenlegi haszonélvezői, a hazai és külföldi maffia politika képviselői.

A választások estéjén az urnáktól távozók közvéleménykutatása Geoana győzelmét jelezte. Az egész ország látta, ahogyan a kamera előtt ujjongott mint egy gyermek. Végül pedig Basescu győzött 70.000-rel több szavazattal… A szociáldemokrata vezérré vált washingtoni ex-nagykövet rögtön elkomorodott és elvesztette hitét a demokráciában …

Mik a következmények a tömegekre nézve? Nyilván nehéz megmondani. Egy nyugdíjas azt mondta, hogy Basescu győzelmével “a zsákmányt kevésbé osztják fel a rablók”. Ami bizonyos, hogy ez a “zsákmány” sem a dolgozókhoz, sem a nyugdíjasokhoz, sem a szegényparasztsághoz nem kerül. Ami bizonyos, hogy Basescu és a kormány mindent megtesz az IMF és az Európai Unió diktátumainak alkalmazására. És legyen az bármely apparátus, ezeket fogja követni …
Levelezőnktől

Moldávia

A moldáviai (volt SZU) «Népi ellenállás» politikai mozgalom

A «Moldcarton» vállalat munkásai is mozgalmat indítottak (a Kisinyov melletti) Cupcini cukorgyári munkásai után (információk az újraállamosítás és a bérek kifizetésének követeléséről: http://rezistenta.info , http://rezistenta.110mb.com/
és a Nemzetközi információk 365. száma), példájukat pedig követik a Glodeni Zahar munkásai. A dolgozók sztrájkbizottságot választottak s azért harcolnak, hogy a vállalat kifizesse a bérhátralékokat.

Mexikó

Országos sztrájk az LFC megszüntetéséről szóló határozat visszavonására,
az SME kollektív szerződésének tiszteletbentartására

Milyen politikai megoldás van a válságból való kilábalásra?

A nemzet megmentésének terve!

Szuverén Alkotmányozó Nemzeti Kongresszust a dolgozók saját politikai érdekeinek megjelenítésére

Az okt.15-i gigantikus tüntetés és a nov. 11-i sztrájk után Mexikóban összeült a dolgozók politikai érdekkifejezésére alakult bizottság. Határozatuk.

A nov. 11-i sztrájk változást jelez a mexikói munkásosztály és a nemzet történetében. Az elektromossági dolgozók szakszervezete (SME) és a Népi Ellenállási Front felhívására több mint 200 ezren tiltakoztak a fővárosban. A telefontársaság szakszervezeti sztrájkja megbénította az egész országot. Elsőízben csatlakozott szolidaritási sztrájkkal a nemzeti egyetemi szakszervezet (UNAM) és 27 államban voltak demonstrációk, tüntetések, sztrájkok az SME védelmére.

A munkásosztály végre osztályharcban próbálta kifejezni egyet nem értését, miután hosszú évtizedekig az állami szakszervezet, a «charrismo» (korporatista, «sárga») béklyózta.

Az SME támogatására született mozgalom a 2006-ban kezdődött, a mexikói nép szuverenitásáért és a 2008-as a Pemexért vívott harc folytatása, óriási lépés a munkásosztály felszabadítása felé.

Az SME vezetése országos sztrájkra szólított az LFC áramszolgáltó szétverésére szolgáló dekrétum ellen és a kollektív szerződések tiszteletben tartásáért (CCT). Szükség volt az egész munkásosztály mobilizációjára, az egész nemzet egységére. As SME-t támogató szakszervezeti vezetés [kommunikációs, egyetemi, pedagógus (CNTE), bányász] felelőssége az országos sztrájk időpontjában való megállapodás és főként a többi szakszervezet meggyőzése, elsőként a SUTERM, a kőolajvállalatoké, a közszolgáltatási szakszervezeteké.

Az SME kollektív szerződésének megsemmisítése minőségi ugrás a Calderon-kormány offenzívjában a dolgozók kollektív szerződéseinek támadásában. A legfontosabb szerződéseket és vívmányokat célozzák, mint pl. a kőolajvállalatokét, a SUTERM-ét. Az LFC szétverése is állomás a vállalati és közszolgáltatási privatizáció útján. A Pemex is a célkeresztben van, az egyetem is, az állami oktatási rendszer is… A kollektív szerződések és a privatizáció, a bérek csökkentése és a munkahelyek megszüntetése az ország egységének megszüntetéséhez, szuverenitása elvesztéséhez vezetnek.

A szakszervezeti vezetésnek, mely nov. 11-én mozgósított, egyaránt fordulnia kell Lopez Obrador mozgalma és a FAP (Széles Népi Front) felé az országos sztrájk előkészítése folyamán, amennyiben ezek a szervezetek is az ország szuverenitásáért küzdenek.

Mi a politikai megoldás?
Az SME és a CCT védelme a nemzet és a munkásvívmányok védelmét jelentik. Ez politikai megoldást követel, révén, hogy a bitorló Calderon-kormány és támogató pártjai (PRI-PAN) egyenesen a katasztrófába vezetik az országot. Az intézmények kereken antidemokratikusak, a korrupció növekszik, a dolgozók és a nemzet érdekei a hatalomban lévőknek idegenek.

Egység kell, minden szervezetettel, amely a dolgozó nép érdekképviseletét hirdeti, a nemzet legfontosabb követeléseit magába foglaló alkotmányozó szuverén országgyűlés létrehozásában, mely

— megszünteti az ipart és a vidéket tönkretevő észak-amerikai szabadkereskedelmi egyezményt (TLCAN)
— az adósságállományt eltörli, mivel azt nem a nép kérte, s nem is hozott hasznot számára, mely a nemzeti forrásokat elnyeli
— az 1982 óta egymást követő kormányok által privatizált bankokat, áramszolgálatót, kőolajat, vasutat, alapvető vállalatokat újraállamosítja
— az elbocsátásokat megtiltja
— a kollektiv szerződéseket és a szabad szakszervezeti szervezkedést megvédi

A dolgozók saját politikai érdekkifejezésének segítésére

• bizottságok létrehozásában veszünk részt, ebben való részvételre agitálunk és fejtünk ki propagandát
• jan. 9-én új országos gyűlést tartunk a mérleg megvonására, az új teendők meghatározására
• résztveszünk szakszervezetinkkel az SMU és a Front országos sztrájkjában

Első aláírók (szakszervezetek)

Hernán López López (Általános Munkás Paraszt Népi Unió, UGOCP, Chiapas), Gerardo Baldemar Gómez Sánchez (SNTE-CNTE 7. szekciója, technikumi oktatás, Chiapas), Anselmo Carrillo Camacho, Szociális Tarifa, Alsó- Kalifornia), Russell Aguilar Brindis (SNTE-CNTE 7. szekciója), Fulgencio Talavera Ortiz (Munkásbizottság, Chiapas) Nicolás Daniel Rosas Ibáñez (SNTE-CNTE 22.szekciója, Oaxaca), José Juan Álvarez Fernández, Gregorio Castillo González, Juan Flores Romero, César A. Guzmán García, Arturo Guzmán Villeda, Edgar Hernández Trujano, Rogelio Martínez Maza és Carmelo Santos (Mexikói Elektromos Dolgozók, SME, Patricia Borjas S. ésEduardo Jaime Hernández Olivera (SNTE-CNTE 9.szekciója), Javier Brena Alfaro (STUNAM), Arturo Díaz Alegría (SUTERM, Chiapas), Ignacio Gastélum (SNTE 2. szekció, Alsó-Kalifornia), Zacarías Mesino Patiño, Sergio Andraca Patrón és Juan Ramírez (CND-Ajusco Medio), Jorge Luis Galdámez Estrada (SIDET-Cecytech, Chiapas), Ballinas Gómez Baldemar David, Cecytech. Luis Carlos Haro M. (diák, UAM), Irais García Vélez és Efrén Portillo Percastre (diák, IPN), Juan Hernández Cruz (diák, UPN), Raúl Luna Rivero (UACM) Humberto M. Brizuela, Roberto Alcaraz, Armando Pasos et Luis Vázquez (Dolgozók Szocialista szervezete, IV. Internacionálé), Rubén D. Monsalvo Cozano (SME), Ricardo Ortega Hernández (SITUAM-CNDAM), Claudia Zaragoza. Alberto Baeza V. (STUNAM), Braulio R. Sánchez Hernández (SITUAM) Jaime Barajas Q. (STUNAM, SITUAM), Leonardo Pérez Bravo (Tlaxcalaá, Óscar A. García Alcántara, ügyvéd, María del Carmen Amieva Téllez (CETYS), Guadalupe Cabañez Lira, diák.
Política_indep@gmail.com

Honduras

Alkotmányozó nemzetgyűlést

A Nemzeti Ellenállási Front folytatja harcát az alkotmányozó nemzetgyűlés összehívásáért.
Dec. 3-i összejövetelén szóvivője, Juan Barahona: «folytatjuk harcunkat az alkotmányozó nemzetgyűlés összehívásáért, de régi elnökünk, Zelaya visszhelyezéséért már nem, mivel ő maga jelentette ki a harc feladását az alkotmányozó nemzetgyűlés összehívásáról, mikor az oligarchák képviselői a Nemzeti kongresszusban nem szavazták meg visszatérését posztjára.»
Hozzátette: «Az alkotmányozásért vívott harcunk minden egyes lakóhelyen, minden egyes kerületben szervezeteinken keresztül állandósul.»
A Front újabb menetet szervez dec.11-re Tegucigalpában.

Bolívia

Az elnöki és törvényhozói választások során a választók több mint 62 %-a a jelenlegi elnök Evo Moralesre és híveire szavazott (a részvétel 90 %-os).

A Morales-kormány 2006. májusában határozott a szénhidrogének államosításáról. 2006. novemberében agrártörvény elfogadására került sor, 2008. májusában államosította a 3 legnagyobb kőlajvállalatot és telekommunikációs céget.

2007. novemberében a Alkotmányozó nemzetgyűlés új alkotmányt fogadott el, mely az ország bennszülött lakosságának is jogokat biztosít.

Kapcsolattartás
Informations internationales
Entente internationale .des travailleurs et des peuples
87, rue du Faubourg-Saint-Denis 75010 - Paris - France
Tél : (33 1) 48 01 88 28 Fax : (33 1) 48 01 88 36 E.mail eit.ilc@fr.oleane.com



Directeur de la publication : Daniel Gluckstein - Imprimerie Rotinfed 2000, 87, rue du Faubourg-Saint-Denis, 75010 Paris (France) - Commission paritaire n° 0713 G 82738
Edité par “Les Amis de l’Entente”, 18, allée Colbert, 78470 Saint-Rémy-lès-Chevreuse

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.