2010. december 10., péntek

Felhívás a 2011. jan. 23-i párizsi tanácskozásra

Európai Dolgozók és Népek Nemzetközi Egyetértése koordinációs bizottsága



Ma már egész Európa dolgozóinak és népeinek szembe kell nézniük a destrukciós spirállal.

Írországra az IMF és az EU 85 milliárd eurós ún. mentőprogramot kényszerített 7,6 %-os kamatfizetéssel, mely még inkább súlyosbítja az ország adósságterhét és az adományozó országokét is a következő években.
Milliárdos csomagok a bankok és spekulánsok megmentésére – és egy borzalmas 15 milliárdos szigorítási gazdasági csomag az ír nép számára, mert a romokban heverő kapitalista rendszer fennmaradásához ez szükségeltetik.

Az ír népnek fizetnie kell az összes munkásvívmány megsemmisítésével, többek között a minimálbér 12 %-os és a munkanélküli járadék, valamint a családi pótlék 14 %-os csökkentésével, a közszolgáltatásban 25 ezres elbocsátással – mindezt olyan országban, ahol a 4,5 millió lakosból 440 ezernek már nincs munkája!

«A barbárok az ajtónk előtt vannak», ezekkel a szavakkal jellemzi helyzetüket egy ír szakszervezetis. Ma az ír népet fenyegeti ugyanaz a sors, mely tegnap a görög népet sújtotta, de Európa minden népe veszélyben van.

Mégis, az európai országokban tömegesen dolgozók százezrei kelnek fel a tőkés rendszer halálos csapásai ellen.
Ezt látjuk a sztrájkokban, az általános munkabeszüntetésekben, a francia, bolgár, portugál, spanyol, német és cseh tüntetéseken … Azonban a dolgozók minden alkalommal beleütköznek szervezeteik vezetésének politikájába.


– Dublinban nov.27-én több mint 100.000 dolgozó tüntetett a soha nem tapasztalt drákói megkötések ellen. O’Connor, az ICTU szakszervezeti elnöke pedig elutasítja, hogy az intézkedések visszavonásának követelése élére álljon, ehelyett bizonytalanul «az embereknek reményt adó hiteles munkahelyteremtési projekt» mellett áll ki.

– Nov.24-én két portugál szakszervezeti szövetség, a CGTP és az UGT egységben felhívott «az ország történelmének legnagyobb munkabeszüntetésére» a bejelentett szigorítási intézkedések ellen. Eugenio Rosa, a CGTP felelőse pedig: «több időt kérünk a költségvetési deficit csökkentésére… A javak jobb elosztását és realista fiskális politikát reklamáljuk».

– Görörországban dec.15-én a Dolgozói Szakszervezetek Csoportja hívott országos sztrájkra.

– A spanyol légipilóták munkabeszüntetésére a spanyol miniszterelnök, a szocialista Zapatero haditörvények kihirdetésével válaszolt. Az UGT és CCOO szakszervezeti vezetése pedig semmi komoly lépést nem tett Zapatero kormányánál.

– Angliában a diákok több ízben tömegesen tüntettek tanulmányaik drágulása ellen. A TUC szakszervezeti konföderáció vezetése pedig 2011 márciusára javasol tüntetést a brit munkásokat tönkretevő szigorítási csapások ellen!

– Millió és millió dolgozó sztrájkolt Franciaországban szeptember-októberben a nyugdíjtörvény visszavonásáért és az országos sztrájk meghirdetése ügyében állandóan beleütköztek a CGT és CFDT szakszervezeti konföderációk vezetésébe.


Részt vettünk a háború és kizsákmányolás elleni Nyílt világkonferencián Algírban nov. 27-29-én. Itt is és a Koordinációs bizottságot létrehozó európai konferenciánkon is megállapítottuk, világszinten szükséges a dolgozók számára a «szakszervezeti vezetés rászorítása mandátumuk betöltésére. Nemet kell mondani a szigorítási programokra, az ellenreformokra, a dolgozók és szervezeteik által megszerzett demokratikus és szociális vívmányok és jogok elvételére, tönkretételére.» (az európai konferencia határozata)

A munkásszervezetek függetlensége a népek túlélésének, a társadalmi haladás, a demokrácia és a szuverenitás kérdésévé vált.


A politikai helyzet drámai súlyosbodásával az Európai Dolgozók és Népek Egyetértéséért közösen elhatározott koordinációja politikailag szükséges, hogy «megjavítsuk az egymás közötti véleménycserét, kölcsönösen támogatni tudjuk egymást abban, hogyan segítsük országaink dolgozóit a saját érdekeik szerinti megoldásban a dolgozók mandátumának talaján, szervezeteik egységének kialakításával.».

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.