2011. január 13., csütörtök

Dolgozók és Népek Nemzetközi Egyetértése

2011. jan. 13-i azonnali kommüniké

A Dolgozók és Népek Nemzetközi Egyetértése mélységesen elítéli azt a megtorlást, melyet az elnyomatás, a megélhetés drágulása és a korrupció ellen felkelt tunéziai nép, az ifjúság és a dolgozók ellen alkalmaznak.

A dolgozók, a fiatalok, a tunéziai nép és szervezeteik, különösen a mobilizációt összefogó UGTT szakszervezet támogatására hív fel.

Az egész világ szakszervezeti mozgalmát szólítja a dolgozókkal, az ifjúsággal, a tunéziai néppel való szolidaritásának kimutatására és a brutális represszió leállításának követelésére.

Ben Ali diktátor korrupt és véres rendszere, melyet az Európai Unió és az IMF támogat, szó szerint alkalmazta az EU és IMF terveit és parancsait az EU-társulás keretében, ami 2011-re oda vezetett, hogy Tunézia szabad zónává vált.

Nyomorba merülve, minden jövőkép nélkül, Tunézia fiatalsága és munkásosztálya visszahódította saját szakszervezeteit és felkel az egész országban, hogy létezésének jogát védje.

Néhány nappal ezelőtt az UGTT helyi szakszervezeti aktivistái haltak meg a rendőri megtorlás következtében. Dolgozók, nők, férfiak, fiatalok, jogászok, művészek, egyetemi oktatók egyesültek – többszázukat sebesítették meg, verték össze, vetették börtönbe.

A népesség egy tucat városban spontán módon a helyi UGTT helyiségénél gyülekezett, hogy kifejezze Ben Ali iránti gyűlöletét. 25 éve először lehet hallani a tüntetéseken: «kifele Ben Alival!».

A rendőri megtorlás még nagyobb dühöt váltott ki. Kasserine-ban, Thala-ban tucatnyi halottat számolnak. A rendőrségi mesterlövészek pánikot hintenek a tüntetéseken.

Tuniszban a szakszervezetisek kedden az UGTT helyiségéből próbáltak kijutni a tüntetésre, könnygázbombákkal rögvest visszaszorították őket.

Jan. 9-én, vasárnap Sfax-ban, az helyi UGTT általános regionális sztrájkfelhívást adott ki, melyet a sebesültekkel elfoglalt kórházak és a pékségek kivételével 100%-ban követtek. Sfaxban 30.000 dolgozó és fiatal tüntetett. Jendoubában a város 30 ezer lakosából szerdán 12 000-en tüntettek.

Az egész ország megmozdult egészen Tunisz külvárosáig. Több városban a rendfenntartó erőket vissza kellett vonni a lakosság elkeseredettsége láttán. Nagy-Tuniszban a zendülés a kijárási tilalmat semmissé tette kívül.

Az ország déli részén, Kasserine-ban szerdán százával sajátították ki a regionális társaság autóbuszait, hogy Thalába jussanak a 24-ből 22 óra hosszat tartó kijárási tilalom megtörésére. Itt is visszavonták a rendőrséget.

A nemzeti televízió, Ben Ali tábornok propagandájának szószólója filmezte a fosztogatást, melyet maga a rendőrség szervezett azért, mert igazolni akarja a repressziót.

A tüntetők közé beszivárgott csoportok a vagyontárgyakat támadták, így Thalában és Kasserine-ben, valamint Sidi Bouzid-ban a fiatalok a provokátorokal szembeni védekezésre és azok eltávolítására a lakónegyedekben bizottságokat hoztak létre.

A múlt héten többször a hadsereg elemei fegyvert emeltek a Közrend Brigádjaira, akik mögött a lakosság menedéket keresett. E mozgalom idézte elő a hadsereg földi vezérkari főnökének félreállítását.

E sorok írása közben is a rendőrség, a hadsereg és a több tízezer tüntető között erőszakos összeütközések folynak Nabeulben, Tuniszban, Sfaxban, stb.

A Dolgozók és Népek Nemzetközi Egyetértése szolidaritásra szólítja a világ munkásszervezeteit Tunézia dolgozóival és az UGTT-vel.

• A dolgozók, a nép, a fiatalok elleni megtorlás azonnali leállítását!
• A demokratikus szabadságjogok tiszteletben tartását Tunéziában!
• A szociális és politikai követelések kielégítését!
• Az UGTT tuniszi helyisége blokádjának azonnali megszüntetését!


Algír – Párizs, 2011. jan. 13. 16h10.

A Nemzetközi Egyetértés koordinátorai:
Louisa HANOUNE, az algériai Dolgozók Pártja főtitkára és Daniel GLUCKSTEIN, a francia Független Munkáspárt (POI) országos titkára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.