2011. január 6., csütörtök

Ki ismeri?

A következő, az adósságkezelési szolgáltatás ma is érvényben lévő értelmezését találtuk a lenti linken. Ha valóban igy állnak a dolgok, nagyon sok családnak jelenthet legalább ideiglenes megoldást az adósságcsapdából való kiút felé. Ki ismeri, ki tud róla többet?

"Adósságkezelési szolgáltatás

Az adósságkezelési szolgáltatás a szociálisan rászorult személyek részére nyújtott, lakhatást segítő ellátás. A települési önkormányzat határozatában megjelölt időponttól adósságkezelési szolgáltatásban részesítheti azt a családot vagy személyt, akinek

– az adóssága meghaladja az ötvenezer forintot, és akinek az alább felsorolt adósságok
valamelyikénél fennálló tartozása legalább hat havi, vagy
– a közüzemi díjtartozása miatt a szolgáltatást kikapcsolták, továbbá
– akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az önkormányzat
rendeletében meghatározott összeghatárt, valamint
– aki a településen elismert minimális lakásnagyságot és minőséget meg nem haladó
lakásban lakik, feltéve, hogy vállalja az adósság és a települési önkormányzat által
megállapított adósságcsökkentési támogatás különbözetének megfizetését, továbbá az
adósságkezelési tanácsadáson való részvételt.

– a közüzemi díjtartozás (vezetékes gáz-, áram-, távhő-szolgáltatási, víz- és csatornahasználati, valamint szemétszállítási, több lakást tartalmazó lakóépületeknél, háztömböknél központi fűtési díjtartozás, közös költség hátralék),
– a társasházi lakások esetén fizetendő közösköltség-hátralék,
– a lakbérhátralék,
– a hitelintézettel kötött lakáscélú kölcsönszerződésből fennálló hátralék.

Az adósságkezelés időtartama – kivéve a hitelintézettel kötött kölcsönszerződésből fennálló hátralék esetén - legfeljebb tizennyolc hónap, amely indokolt esetben egy alkalommal hat hónappal meghosszabbítható.

Ha a hitelintézettel kötött kölcsönszerződésből fennálló adósság a fenti időtartam alatt nem kezelhető, az adósságkezelési szolgáltatás időtartama legalább huszonnégy, de legfeljebb hatvan hónap, amennyiben

– az adósság összege meghaladja a kettőszázezer forintot
– a tartozás meghaladja a hitellel terhelt ingatlan forgalmi értékének 50 %-át és
– az adós hozzájárul az adósságkezelés időtartamára a támogatás összegét biztosító
jelzálogjognak, valamint elidegenítési és terhelési tilalomnak ingatlanára történő
bejegyzéséhez, illetőleg feljegyzéséhez.

A jelzálogjog bejegyzésének és az elidegenítési és terhelési tilalom ténye feljegyzésének kezdeményezéséről az adósságkezelési szolgáltatásra való jogosultságot megállapító határozat rendelkezik. A határozat egy példányát az ingatlanügyi hatósághoz meg kell küldeni. Az ingatlanügyi hatóság a jelzálogjogot és az elidegenítési és terhelési tilalmat az önkormányzat javára az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzi, illetőleg feljegyzi.

Adósságkezelési szolgáltatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától. Külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, albérletet, és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit. Az adósságkezelési szolgáltatás esetén a jogosult adósságkezelési tanácsadásban és adósságcsökkentési támogatásban részesül, amelyet az adósságkövetelés jogosultjának kell folyósítani.

Az adósságcsökkentési támogatás mértéke nem haladhatja meg az adósságkezelés körébe bevont adósság 75%-át, és összege legfeljebb kettőszázezer forint lehet. A hitelintézettel kötött kölcsönszerződésből fennálló hátralék esetén a támogatás mértéke legfeljebb négyszázezer forint lehet. A támogatás nyújtható a hitelintézeti kölcsön kivételével egy összegben, vagy havi részletekben az adós vállalásától függően.

Azon személynek, akinek vezetékes gáz-, illetőleg áramszolgáltatási díjtartozása miatt a szolgáltatást kikapcsolták, a szolgáltatás visszaállítása érdekében előrefizetős gáz- vagy áramszolgáltatást mérő készülék is biztosítható, feltéve, hogy lakásfenntartási támogatásban részesül és tartozásának megfizetése érdekében, megállapodást köt a szolgáltatóval, valamint legalább egyéves időtartamra vállalja a készülék rendeltetésszerű használatát.

Az adósságcsökkentés címén nyújtott támogatás vissza nem térítendő szociális támogatásnak minősül.

Az adósságcsökkentési támogatás tovább NEM folyósítható és a kifizetett összeget vissza kell téríteni, ha a jogosult

– az adósságkezelési tanácsadást nem veszi igénybe, vagy
– az általa vállalt adósságtörlesztés, három havi részletét nem teljesíti, illetőleg
– az adósságkezelési szolgáltatás igénybevételének időtartama alatt a kiadásokkal
kapcsolatos fizetési kötelezettségének három hónapig nem tesz eleget.

Az adósságcsökkentési támogatás a megszüntetésétől számított 24 hónapon belül ismételten NEM állapítható meg.

Azon család vagy személy, aki adósságkezelési szolgáltatásban részesült és az adott adósságtípus teljes összege kiegyenlítésre került a szolgáltató felé, ugyanazon adósságtípusra vonatkozóan adósságkezelési szolgáltatásban a kiegyenlítést követő 12 hónapon belül ismételten NEM részesülhet.

Az adósság típusai a következők:

vezetékes gázdíj-tartozás,
áramdíj-tartozás - távhő-szolgáltatási díjtartozás,
víz- és csatornahasználati díjtartozás,
szemétszállítási díjtartozás,
központi fűtési díjtartozás,
közösköltség-hátralék,
lakbérhátralék - hitelintézettel kötött lakáscélú kölcsönszerződésből fennálló hátralék.


A települési önkormányzat adósságkezelési szolgáltatást akkor nyújthat, ha

– az adósságkezelési szolgáltatás működtetéséről önkormányzati rendeletet alkot,
– adósságkezelési tanácsadást működtet, továbbá
– az adósságcsökkentési támogatás és az alanyi jogú lakásfenntartási támogatás nyújtásához saját forrást különít el.

Az önkormányzat rendeletében szabályozza az adósságkezelési szolgáltatás részletes szabályait, így különösen a helyben elismerhető lakásnagyságot és minőséget, az adósságkezelési szolgáltatásba bevont adósság típusok körét és összegük felső határát, az adósságcsökkentési támogatás folyósításának módját, az adósságkezelési szolgáltatásra vonatkozó jövedelmi és vagyoni jogosultsági feltételeket, a hitellel terhelt ingatlan forgalmi értékének megállapítási módját, az eljárási szabályokat, az adósságkezelési tanácsadást végző intézmény által ellátandó feladatokat és az adósságkezelési tanácsadáson való részvétel módját.

A fővárosi kerületi önkormányzat, valamint az a települési önkormányzat, amelyiknek területén negyvenezernél több állandó lakos él, köteles adósságkezelési szolgáltatást nyújtani."

http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:JcN2cvHuNGkJ:www.egalitas.hu/doku/2009_adosagkezeles.doc+ad%C3%B3ss%C3%A1g+kiegyenl%C3%ADt%C5%91+szolg%C3%A1ltat%C3%A1s+k%C3%B6z%C3%BCzemi&hl=hu&gl=hu&pid=bl&srcid=ADGEESi6yFaKztI0PrNQr_neofJ-FMQa1K-AaQrvqIi4IVEsajO-h_xW9psuN1DM9_RzG-HSgI-OoqS1yYUk984DyoX6e1j6SyWfP87S1mAJjDb4Li2c3VWVJh8DFpyS0CFeQslUpcjo&sig=AHIEtbSGGFMfivqFgkZJOi8T8ZqddBNkIQ

1 megjegyzés:

  1. Szociális és Munkaügyi
    Minisztérium
    Adósságkezelési szolgáltatás
    Az adósságkezelési szolgáltatás a szociálisan rászorult személyek részére nyújtott, lakhatást segítő ellátás.
    1993. évi III. törvény

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.