2015. június 4., csütörtök

Europexit?




Daniel Gluckstein, a POI (francia Független Munkáspárt) országos titkára


Június 11-én szakszervezeteik, egyesülve ismét sztrájkba hívják a középiskolai pedagógusokat az iskolareform visszavonásának követelésére. Ugyanakkor folytatódik az AP-HP mobilizációja a márc. 28-i tömegesen követett kórházi munkabeszüntetés után, és a szakszervezetek egységsztrájkot hirdetnek jún. 11-re, hogy Hirsch vonja vissza munkaügyi projektjét. E sztrájkokon keresztül láthatjuk a kormányzati ellenreformokkal konfrontálódó nemzeti oktatás és a kórházak együttes helyzetét. Ezen felül, ezek a mobilizációk beleilleszkednek egy általánosabb mozgalomba, az egész munkásosztály Hollande-Valls-kormány elleni összetartásába, hogy annak destruktív nyomorpolitikájával végezzen.  

Mindez illeszkedik a kormányt, a pártokat és az intézményeket – benne az Európai Uniót is – illető válság kontextusába. Olyannyira, hogy a tőkés Les Echos vezércikke nem is egy Brexit vagy egy Grexit (Nagy-Britannia és Görögország Unióból kiválása) miatt nyugtalankodik, hanem az Europexit, vagyis az Európai Unió széthullása miatt.  Hacsak Merkel és Hollande között nem jön létre az egyezség az Európai Unió megreformálásáról, de … a francia kormány «még nem jutott túl a 2005-ös EU-referendum által okozott traumán és ellenséges a szerződések bármilyen változtatásával szemben».

Ebben a helyzetben a L’Humanité olvasója ne legyen meglepődve, hogy Pierre Laurent, a PCF titkára találkozót kér «a köztársasági elnöktől, mert “Franciaországnak Alexis Cipras és a görög kormány mellé kell állnia”». A nyilatkozat a párt május 30-31-én szervezte, Európáról szóló fórum alkalmából hangzott el, amelyen – ha hihetünk a  L’Humanité-nak, a kérdés a «cselekvés a másféle európai integrációért» volt, de egyáltalán nem a szerződések megszüntetése és még kevésbé az Európai Unióval való szakítás.  

Az Elysée-be sietni, Hollande-tól a görög nép megsegítését kérni? Ami ma napirenden van, az a franciaországi osztályharc szervezésének segítése minden erővel. Olyan osztályharcé, amely a kormány reakciós politikáját meghiusítva az Európai Unió munkásellenes berendezkedésére mér meghatározó csapást. A  görög és minden európai népet fojtogató járom lerázásának legkonkrétabb támogatása az osztályharc segítése azért, hogy az Hollande és Valls politikáját megbénítsa. Franciaországban, ahogy Európa összes országában is az osztályharc fokozódása nem az «európai integrációt» jelenti, hanem a szerződések felszámolását, amelyek maguk számolják fel a népeket és nemzeteket.

A Parti ouvrier indépendant-t, a Független Munkáspártot 7 éve hoztuk létre az osztályharc alapján állva, hogy a dolgozókat és a népeket abban segítsük, szabaduljanak meg a szerődésektől, mindenféle politikai színezetű kormányaitól, amelyek azoknak alávetik magukat és eképpen nyíljon meg az út az európai szabad népek és nemzetek szabad szövetsége előtt.

Arról folytatunk párbeszédet, ezt hogyan érhetjük el mi, dolgozók, aktivisták. ennek az útnak újabb szakasza az Informations ouvrières szervezte vita június 6-án.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.