2015. június 29., hétfő

Nemzetközi információk

Nemzetközi Egyetértés.jpg
Nemzetközi információk
Dolgozók és Népek Nemzetközi Egyetértése
229. sz.  (598) – 2015. jún. 12. 
A Dolgozók és Népek Nemzetközi Egyetértésének kezdeményezésére a 22. nemzetközi szakszervezeti találkozó “az ILO-konvenciók, a szakszervezeti függetlenség megvédéséért”(Genf, jún. 7.)
“Szakszervezeti akcióegység kell a megtorlásokkal szemben”
Genfben jún. 7-én kezdődött a Nemzetközi Egyetértés kezdeményezésére tartott 22. nemzetközi szakszervezeti találkozó 11 ország mintegy 60 aktivistájának részvételével.
A spanyolországi és guadeloupe-i szakszervezetellenes megtorlások ellen
Számosan foglaltak állást a szakszervezetellenes megtorlás 80 guadeloupe-is és több, mint 300 spanyol áldozata mellett, csakúgy, mint a koreai pedagógusszakszervezet törvényen kívül helyezése ellen és a Kínai Népköztársaság független szakszervezetei oldalán. Pablo García-Cano Locatelli a madridi ipari szakszervezet felelőse beszámolt a nemzetközi kampány első eredményeiről (saját maga és 3 aktivista elleni vádak elejtéséről a John Deere üzemben). Ruddy Tessier a guadeloupe-i UGTG főtitkára felhívta a figyelmet a kampány folytatásának fontosságára, mivel a francia kormány megtorlásának fő oka a 2009-es 44 napos általános sztrájk. Nikiforos Konstantinou, az OLME középiskolai pedagógusainak végrehajtó bizottsági mandátumával arról számolt be, hogy náluk a görög junta katonai törvényei nevében két éve az EU diktátumai ellen lázadó sztrájkot hiúsították meg.
Többen tanuskodtak arról, hogy a szakszervezeti jogokat minden országban támadás éri a munkáltatók és a kormányok részéről. Lorenzo Varaldo olasz pedagógusszakszervezeti bizalmi a szakszervezeti reprezentativitásról szóló egyezmény aláírását leplezte le, amelyet ha a többségi szakszervezet aláírja, a többi kénytelen követni.
Pascal Samouth francia szakszervezeti aktivista számot adott arról, hogy a kormány «információs törvénye» a Rebsamen-törvénnyel kiegészülve jelentős mértékben csökkenti a bérből élők jogait. Jacques Girod hozzátette, hogy egyetlen jobboldali kormány nem merte ezt megtenni, csak most, az ún. «szocialista». Svájcban, jelezte egy vasutas aktivista, szintén harcolni kell, hogy bizonyos szakszervezeti reprezentánsokat ne bocsássanak el és Vincent Leggiero elmondta, hogy évekre deklarálniuk kell, hogy nem készülnek sztrájkra. A potenciális «sztrájkolókat» munkahelyükön elkülönítik, nehogy “megfertőzzék” a többieket…
Világszintű offenzíva a sztrájkjog ellen  
Manuela Cattani Svájcból ismertette, mi annak az oka, hogy mandátummal látta el a «szakszervezeti akció genfi közössége»: «A sztrájkjog. Nagyon fontos kérdés. Az ILO-ban viták folynak, azt mondják, ne nyugtalankodjunk, minden rendben. Holott ez nem igaz».
Jacques Paris francia pedagógus ismertette középiskolai reformok elleni májusi sztrájkmozgalmat és aláhúzta, hogy ha a kormány ellenreformját egyoldalúan jelenti be, az is a demokrácia, tehát a sztrájkjog elleni támadás. Az ILO több, mint 60 éve a szakszervezeti szabadság keretében lefektette a 87-es konvencióban a sztrájkjogot, mégis, még csak szó sem esik róla a Nemzetközi Szakszervezeti Konföderáció februárban aláírt dokumentaiban. A munkáltatók számára ez a jog exkluzív nemzeti kérdés, de egy «munkacsoportot» is fel akarnak állítani azért, hogy minden nemzetközi munkajogi normát megvizsgáljanak. De, tette hozzá, a sztrájkjog nem lehet semmilyen tárgyalás tárgya.
“A sztrájkjog nem tárgyalási alap!”
Ezt húzta alá Gotthard Krupp is Németországból. Michael Sommer, a DGB elnöke ellenállt annak, hogy Guy Ryder, a Nemzetközi Szakszervezeti Konföderáció elnöke a berlini kongresszuson a konvenciók ügyét nemzetközi bíróság kezébe  akarta adni. De az elnök kompromisszumos politikájának alapját nem képezi a sztrájkjog eme jellege, így annak nemzeti szinten történő védelme további feladat: az utóbbi időszak nyolc sztrájkjában a dolgozók éppen a sztrájkjog beszűkítése ellen léptek fel. A törvény azt írja elő, hogy a sztrájknak «arányosnak kell lenni», és nem lehet ellentétes «az általános érdekkel», tehát az európai intézmények és a német kormány költségvetési megszorításaival sem.  
Az ILO-ban pillanatnyilag «fegyverszünet» van, de ez nem jelenti, hogy abba lehet hagyni a sztrájkjog véédelmére irnyuló erőfeszítéseket, jelentette ki az ILO állandó reprezentánsa, a guineai El Hadj Abdoulaye Lélouma Diallo, aki szerint «szakszervezeti akcióegység kell a megtorlások ellen».
“A sztrájkjog legjobb védelme annak használata”
Ezt a kifejezést használta egy francia aktivista arra, hogy a «szocialista» miniszter, Rebsamen annulálta a munkaügyi felügyelet döntési jogát, amely Haguenauban egy vasas-sztrájk után egy szakszervezeti felelős elbocsátásával szemben opponált. 
Anakiev doktor Szlovéniából országa orvosai 90 %-os sztrájkjára apellálva úgyanígy reagált. Graziano Pestoni (a Privatisations, le monopole du marché et ses conséquences – Privatizációk, a piac monopóluma és következményei című könyv szerzője) számot adott a svájci Tessin kanton munkáltatói által kikövetelt szélsőséges deregularizáció elleni sztrájkról. Több társunk hozzászólásában a francia osztályharcos mozgalmak, az olasz pedagógusok munkabeszüntetései, és a Burkina Faso-i tömegmozgalmak kapcsán ismertetette a tapasztalatokat (Burkina-Fasoban a munkásosztály és szervezetei elzavarták Compaoré elnököt).
“A nemzetközi munkásmozgalomnak vissza kell térnie alapjaihoz”
«A sztrájkjog elleni támadás a pénzügyi tőke offenzívája», állapította meg Paul Essè Iko, a benini CSTB főtitkára. A tét viszont a nemzetközi munkásmozgalom felelőssége: «Nem hanyagoltuk el kissé ezen jog őrzését?»
Beninban, Burkinában és Nigerben ugyanúgy a közszolgáltatás folytonossága a téma a sztrájkjog megsemmisítése érdekében. Az afrikai dolgozók helyzete egyébként is nehéz a multinacionális vállalatok rablási offenzívája következtében. «Vissza akarnak tolni bennünket a múltba. Azonban a nemzetközi munkásmozgalomnak is vissza kell térnie eredeti gyökereihez», mivel «egy szakszervezet sztrájkjog nélkül nem több, mint egy civilszervezet», jelentette ki egy afrikai aktivista.
«Sokan kimondták, hogy az egész világon a kormányok szándéka a sztrájkjog szűkítése, a szakszervezeti felelősök megfélemlítése és tevékenységük megtorlása, a szakszervezeti függetlenség megakadályozása. De nagyon sok országban ragaszkodnak a dolgozók a sztrájkjoghoz követeléseik nyomatékosítására», húzta alá Daniel Gluckstein, a Nemzetközi Egyetértés egyik koordinátora.
Nagyon nehéz körülmények között, intervenciós háborúk és migránsok millióinak elűzése közepette a tőkés rendszer világszintű offenzívája – mély válságában – megpróbálja a kivívott jogok megsemmisítését, «bizony, így van, a sztrájkjog megvédése azt jelenti, hogy azt használni kell. De ne hanyagoljuk el az ILO konvencióik támpontjait: minél kevesebb fegyvere van az ellenségnek, annál könnyebb a harc».
A tanácskozás folytatja információs munkáját a munkáltatók sztrájkjog elleni támadásáról, amelybe beletartozik az ILO 87-és és 98-as konvencióinak és egész normatív rendszerének védelme; a szakszervezetellenes támadások elleni kampány fejlesztését (nevezetesen Spanyolországban és  Guadeloupe-ban). A Nemzetközi Információk minderről be fog továbbra is számolni.
Szlovénia
Tízből 9 orvos sztrájkolt május 28-án a kormányzati programok ellen. A volt jugoszláv köztársaság, az Európai Unió tagja 2004 óta, május 28-án az egész országot átfogó orvosi és kózházi sztrájkkal nézett szembe. Dimitar Anakiev általános orvos, a Praktikum szakmai szakszervezet tagja válaszol.
Milyen szervezetek és milyen céllal szólítottak sztrájkba?
A FIDES orvosi és fogorvosi föderáció a Praktikumtól támogatva, az orvosok szakszervezete és a kezdettől fogva az ápolónők és szülésznők szakszervezete. Két fő követelés volt: 40 %-os béremelés és a munkahelyi körülmények javítása. Ezt hívjuk «normaregiszternek». Például, legalább 15 perces szüntetet követelük egy-egy páciens vizsgálata között a jelenlegi 7 helyett; orvosonként maximum 1 500 pácienst a jelenlegi 2000- 3000 helyett.
A legutóbbi ötéves szigorítási időszak alatt a szlovén egészségügyi költségvetés 20 %-kal csökkent. Jelenleg a kormány «újjászervezéssel» kisérletezik, hogy a sürgősségi ellátás 50 %-át megszüntesse, 12 percre csökkentse az orvosok egy betegre jutó vizsgálati idejét. Ezt hívják «modernizációnak » és a programot az EU finanszírozza. Ami történik, az az egészségügy tönkretétele és a nemzetet is veszélyezteti.
Jelenleg az orvosok 20 %-a hiányzik (általános orvosoknál 40 %). Tragikus helyzet – és kormányaink ennek ellenére, a felelősség legkisebb jelét sem mutatva a brüsszeli direktívákat követik.
Hogyan zajlott a sztrájk?
Április 22-én egyórás figyelmeztető sztrájkot tartottunk azzal a céllal, hogy a kormány tárgyalásokat kezdjen, azonban az meg se vizsgálta a követeléseket, hanem sajtókampányt indított az orvosi «korrupció» és az «elkényeztetett» betegek ellen. Május 28-án az orvosok 90 %-a szüntette be a munkát. Az ellátás biztosított volt a sürgősségen, a 65 éven felüliek, a fiatalkorúak, terhes nők és rákbetegek számára, de mindenki másnak későbbre tolták az időpontot. Ezzel egyidőben tiltakozó nagygyűlések zajlottak, ahol elmagyaráztuk a sztrájk okát. Az utolsó pillanatban a kormány elfogadta, hogy tárgyal az ápolónők és szülésznők szakszervezetével:«Megértjük az ápolónőket, de az orvosok követelése túlzás.»
Mi lesz a mobilizáció következő állomása?
A sztrájk eredménye pozitív. Az egész ország figyelmét fel tudtuk hívni az egészségügy gondjaira és arra, hogy a szigorítás nem tarthat tovább. A következő lépés a szeptemberi egyhetes sztrájk lesz, aztán a határozatlan idejű – a követelések teljesítéséig. 1996-ban már volt egy háromhetes orvosi sztrájk Szlovéniában, akkor a kormány végül kielégítette a követeléseinket. Ezt akarjuk elérni. Az ápolónők szakszervezete szolidáris velünk. Érdekes, hogy a kormány ellenzéke, amely addig támogatta a szigorításokat, a sztrájk előtt hirtelen mellénk állt.  
Ami a Praktikumot, az általános orvosok szakszervezetét illeti, régóta készítjük elő a sztrájkot, sok vitával, megbeszéléssel, amit széles körben közzétettünk. Általában nagyon nehéz az orvosoknak és családjuknak egy ilyen munkabeszüntetés, mert közel vagyunk a pácienseikhez, ott élünk az oldalukon, gyakran baráti kapcsolatban állunk velük. El kellett magyaráznunk minden betegünknek egyesével, hogy miről van szó. Kollégáim között sokan morális válságba kerültek… De végülis büszkék vagyunk, hogy a Praktikum általános orvosainak 87 %-a támogat bennünket. Nagyon sok munka fekszik benne, nagyon sok magyarázat és meggyőzés.
Directeur de la publication : Daniel Gluckstein  Imprimerie Rotinfed 2000, 87, rue du Faubourg-Saint-Denis, 75010 Paris (France) - Commission paritaire n° 0713 G 82738 Edité par “Les Amis de l’Entente”, 18, allée Colbert, 78470 Saint-Rémy-Lès-Chevreuse

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.