2015. június 2., kedd

Itt is, ott is...


Franciaország




Marc a Veolia alkalmazottjaként sorozatosan nem hajtotta végre, hogy a számlák fizetését elmulasztó ügyfeleknél a vizet elzárja. A vízszolgáltatást 2005-ös «átszervezése» óta az ilyen ügyfeleket «takargatva» még tanácsokat is adott, hogyan lehet a Veoliával egyezkedni és szociális segítséget kérni. 
Marc Faziot nem fogják visszavenni, nem kapja meg a 362.062 eurós végkielégítést sem a Veoliától, ahol 20 éve dolgozott. Az 50 éves dolgozótól 2013-ban szabadult meg a cég, miután 4 évig elutasította, hogy a fizetni nem tudó lakosságot megfossza az ivóvíz lehetőségétől. Marc a bíróság előtt elmagyarázta, miért nem hajtotta végre a rárótt feladatot. Az avignoni bíróság kedden jóváhagyta  Marc Fazio elbocsátását. Még fellebbezhet.

 

OECD: a gazdagok és szegények közti különbség 30 év óta a legmagasabb szinten
Az OECD zónájába 34 ország tartozik, a világ népességének leggazdagabb 10%-a, melynek jövedelme 9,6-szor nagyobb, mint a legszegényebb 10 %-é. Az 1980-as években ez a különbség «csak»  7,1 volt, jelentette a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet.
Az egyetlőnlenségek kiáltóan nőnek a vizsgált 19 országon belül is. 1995 és 2013 között ezekben az országokban a munkahelyteremtés több, mint fele részmunka, határozott időre szól vagy egyéni vállalkozást igényel.  Az ideiglenes munkák több, mint felét 30 évnél fiatalabbak kapják.
A nőket illetően, esélyük egy rendesen fizetett munkához 16%-kal kisebb, mint a férfiaké, bérük is 15%-kal kevesebb. A legnagyobb egyenlőtlenségek Chilében, Mexikóban, Törökországban, az USA-ban és Izraelben  találhatóak, a legkisebbek Dániában, Szlovéniában, Szlovákiában és Norvégiában.
Az OECD azt kéri a kormányoktól, hogy csökkentsék a férfiak és nők munkahelyi egyenlőtlenségét, szélesítsék a stabilabb munkához jutást, bátorítsák a teljes aktív élet alatti oktatást és képzést. A szervezet aláhúzza, hogy számos országban gyengült az egyenlőtlenség csökkentésének elosztási mechanizmusa, holott a közhatalomnak garantálnia kell, hogy a gazdagok, a multinacionális vállalatok szintén vegyék ki részüket a pénzügyi terhekből.

 

FIFA


… Nyomornegyedek mellett felhúzott stadionok a Dél-Afrikai Köztársaságban, dzsungelben eldugott komplexumok Brazíliában, kihasználatlan létesítmények Dél-Koreában, várhatóan garantált túlköltekezés Oroszországban és rabszolgamunka Katarban. Mert ha nincsenek gigantikus beruházások, csillagászati költségvetés, akkor miből futná korrupcióra… Vezetőjét, Sepp Blattert újraválasztották.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.