2015. október 15., csütörtök

A palesztinek mind született terroristák?




Erőszakosak, ők támadták meg a megszállt Ciszjordánia útjain békésen autózó telepescsaládot, akadályozzák a zsidókat, hogy a Templomhegyet (alias Mecsetek terét) látogassák (...) Az izraeli erőszak generálja az erőszakos palesztin válaszokat.




Erőszak Ciszjordániában, erőszak Jeruzsálemben – olvashatjuk az újságokban és megtudjuk belőlük, hogy izraeli állampolgárokat öltek meg, az izraeli hadseregnek pedig erre kellett reagálnia néhány palesztint megölve.
Szóval a palesztinek a hibásak, ők támadták meg a békésen autózó családot és ölték meg a szülőket ( és «palesztinok hajtottak a buszmegállóba bárddal hadakoztva», stb.)

Mindez a dolgok rendje, az elnyomottak erőszaktevése mindig is elítélendő, holott az maga a megszállók, az elnyomók rendjével szembeni ellenállás.

A telepesek autóját megtámadták, a szülőket megölték. Mielőtt elítélténk vagy megtapsolnánk,
nézzük, milyen okok vezetettek a tetthez. Ezek az okok a megszállásban keresendők. A megszállás fenntartja és állandósítja az erőszakot.

A fiatal palesztinek kövekkel dobálják a felfegyverzett hadsereget. Katonákat megkövezni nem szép dolog, mégha állig felfegyverzettek sem. A katonák tehát lőnek, megölnek néhány fiatalt, az izraeli parlament pedig több év börtönt akaszt az élvemaradottak nyakába. Mégis, miért folytatják a fiatal palesztin gyerekek?
Az okok a megszállásban keresendők.
A palesztinek – a hogyan más elnyomott és megszállt népek – ellenállnak. Ez az ellenállás az, ami tolerálhatatlan a megszállók és szimpatizánsaik számára. 

Ha a ciszjordániai vagy jeruzsálemi erőszakos cselekményekről beszélünk, akkor előbb meg kell említeni azokat az erőszakos cselekményeket, amelyek a palesztineket érik, mindenekelőtt a megszállást és az izraeli  telepek létrehozását. Ha ezt elfelejtük, akkor nem is akarunk semmit sem megérteni és csak az elnyomót támogatjuk.

Lehet persze méricskélni, ki követ el több, súlyosabb erőszakot – ami csak a valóság elfedése. Az izraeli megszállás, az annekció napra napra épül azzal az izraeli akarattal, hogy Palesztinában minden palesztin jelenlét megszünjék. Nincs szimmetria a megszállók és megszállottak, az elnyomók és elnyomottak között.

Mégis, ez a hamis szimmetria vezetett az oslói egyezményekhez a «békefolyamattal», amely alatt tovább terjeszkedett a megszálló, nőtt az annekció - a palesztinek hátrányára. A hamis egyensúly vezetett a palesztin állam elismerési hullámához, holott ez az állam csak virtuális, zászlaja virtuális az ENSZ ormán is, mintha a szimbólum elég lenne a virtuális létezéshez. Mindenesetre emlékeztet az izraeli politikával szembeni szándékos tehetetlenségre.  

Az, ami ma Jeruzsálemben történik, a folyamatos erőszak jele. Nem az ellenállásé, hanem az elnyomóké, mert a palesztin föld megszerzése tovább folyik.


Rudolf Bkouche (ujfp – ijan) (L’Union Juive Française pour la Paix - International Jewish Anti-Zionist Network- Zsidó-francia unió a békéért)
(Investigaction – Michel Collon honlapja)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.