2015. október 18., vasárnap

Fiatal barátaink figyelmébe

A közel-keleti háborúkban már 80 állam vesz részt aktivabban-passzívabban. A háborúk Afrika északi részén folynak, az iraki, líbiai, stb. nyugati (USA, NATO-országok) katonai beavatkozása egyenes folytatásaként. Kiegészítve a megszállt Afganisztánnal, szomszédjával, Pakisztánnal, és az eredmény – gyilkolás, rombolás, menekülés.


(A térkép magyarázata:
kék - a nemzetközi koalició országai
világoskék - az azt ilyen-olyan módon támogató országok
zöld - a koalición kívüli országok
lila - polgárháború  az Iszlám Állam részvételével
fekete - kurd milíciák)





Minden népnek joga van eldöntenie, hogy miként akar élni. Minden beavatkozás ennek az önrendelkezési jognak a megsértését jelenti. Ezek közül a legsúlyosabb – a háborús beavatkozás, mégha magyarázatul „humanitárius” okok is szolgálnak. De még ha fetételezhetnénk is, hogy a nagyhatalmak csakugyan önzetlenül e cél érdekében tennék – az elnyomott nemzeti érdekekeket/önrendelkezési jogokat nem valamiféle külső erőknek kell megvalósítaniuk, hanem az érintett népeknek saját maguknak kell kivívniuk (a demokratikus erők, a nemzetközi munkásosztály szolidaritásától övezve).



Azonban sem Obama USA-járól, sem Putyin Oroszországáról, sem Orbán Magyarországáról NEM feltételezünk semmiféle önzetlenséget. Saját népükkel szemben sem azok. Azokkal szemben is háborút viselnek. Magyarországon az össznépesség 38 százaléka szegény, ami 3,7 millió embert jelent. Az USA az OECD szerint a negyedik legszegényebb ország, holott az egy főre jutó GDP tekintetében a harmadik a világon. Az orosz statisztikai hivatal adatai szerint a 21,5 millió szegény közül 17,2 millió dolgozó ember, a bérmunkások 28 százalékának a jövedelme kisebb a létminimumnál. Semmi okunk nincs tehát azt hinni, hogy a tőkés Oroszország bármivel is jobb lenne vele szemben álló nyugati ellenfeleinél.


A napokban az orosz nagykövetség előtt egy kis szimpátiatüntetés zajlott. «Baloldali» fiatalok és «baloldali» felnőttek azt akarták kifejezni, hogy helyeslik az orosz háborús beavatkozást. Nem képesek megérteni azt, hogy egyetlen háborúnak van létjogosultsága: a védekezőnek, a honvédőnek. Oroszország (is!) csak beavatkozik a szíriai polgárháborúba. Mást nem hozhat, mint ugyanazt, ami Irakban, Afganisztánban folyik. Káoszt.



A globális tőke uralma, terjeszkedése, háborúi ellen egyetlen biztositék van: a dolgozókra, a népekre támaszkodni, akik NEM akarnak háborút, hanem békét, nyugalmat, munkát, megélhetést. Az élethalál harcot vívó népekkel kell szolidárisnak lennünk - nem a beavatkozókkal, legyenek azok a francia, az amerikai, a magyar vagy az orosz állam uralkodó osztályai egymással koalícióban vagy nem. Az első világháború következményei: 9,7 millió katonahalott, közel 10 millió civil, mérhetetlen anyagi károk. A másodiké 60 millió halott, s még nagyobb károk. Mekkora lenne a harmadiké?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.