2015. október 10., szombat

Belgium


Mentsük meg vasútunkat!


Mi akarnak az utasok? 
A vonatok legyenek pontosak, biztonságosak, rendszeresek. Legyen megfelelő átszállási lehetőség és ingyenes parkolás a hálózat teljes területén, mobilitás az egész országban, a vidéket is beleértve. Az állomások legyenek tiszták, minőségi szolgáltatást nyújtsanak elegendő személyzettel, ülőhelyekkel, pénztárral. A jelenleg jellemző vandalizmust szűrjék ki, az árak elérhetőek legyenek, a mozgássérültek külön figyelmet kapjanak.


Mit akarnak a vasutasok? 
Ugyanezt. Ahhoz, hogy minden feladatot elláthassanak, elegendő személyzet és eszközök kellenek, jó munkakörülmények és hatékony szervezés.

Mit akar a kormány?

Darsztikusan csökkenti az eszközöket, de egyre többet követel.

Csakhogy ez nem mehet végtelenül! Ha túl sokáig húzzák a cérnát, az elszakad. Ez akarja a kormányprogram, a Plan Galant megtenni.

A Galant-program:

1./ Soha nem látott megtakarítás: 3 milliárd euró. Az eredmény? «Rugalmas» tarifák, kevesebb vonat, vonalak megszüntetése, kevesebb személyzet, kevesebb pénztár.
2./ A vonatok busszal pótlása ott, ahol a vonat úgymond nem versenyképes, vagyis vidéken, a falvakban.
3./ A személyzet csökkentése a «kis» vonalakon.
4./ A nyugdíjba vonuló személyzet 60%-át nem pótolják, aminek automatikusan a vállalati beruházás növekedéséhez kellene vezetnie, és a kormány nem fog többet invesztálni.
5./ A 2012-2025 évi vasúti fejlesztési tervet eltörlik.


A belga vasutak – modell volt. 1835-ben az európai kontinensen elsőként jött létre. Vessünk véget nagyszerű közszolgáltatásunk szándékos szétverésének!

Ezért lépnek a vasutasok ismét sztrájkba.
Együtt követeljük:

- E program visszavonását.
- Ambiciózus vasútfejlesztést, amely konkrét elvárásainknak megfelel, új programot az utazóközönséggel és a vasutasokkal konzultálva.
- Nem akarjuk, hogy mobilitásunk változatos költségvetési kiigazítások tárgya legyen. Állami költségvetés által finanszírozott közszolgáltatást akarunk!

 

(És Magyarországon mit akarunk ?)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.