2016. február 11., csütörtök

Világtalálkozó a háborúk, kizsákmányolás, prekárius munka ellen



Indiában 2015. szept. 2-án óriási, 150 milliós sztrájk zajlott — az iparban foglalkoztatott szakszervezeti tagok és szakszervezeten kívüliek, a mezőgazdasági dolgozók bebizonyították, hogy tömegesen készek a küzdelemre. A sztrájk az 1991-ben kezdődött  általános sztrájkok folyamatosságában zajlott. A sztrájkolók követelései: havi minimálbér legalább 15 000 rúpia (250 amerikai dollár), betegségbiztosítás, nyugdíjjogosultság és a prekárius munkák megszüntetése. A sztrájk határozottan kiállt a privatizálások ellen,  a munkatörvénykönyvnek a tőkés érdekek szerinti  módosításával szemben, stb.  Indiában a 30 éves strukturális kiigazítások politikája és a Kereskedelmi Világszervezet alá rendelése 25 év alatt alapjában tette tönkre az átlagos állampolgárok életét  és 300 ezer paraszt lett öngyilkos.
Az amerikai dolgozók az USA-ban 15 dolláros órabért követelnek. Az amerikai és európai dolgozók a szigorítások jegyében megvalósítandó munkatörvénykönyv-  és társadalombiztosítási módosítások ellen tiltakoznak. A kizsákmányolók globális programja, melyet a fejlődés és a strukturális kiigazítások nevében alkalmaznak, elképzelhetetlen egyenlőtlenséget okoz. Eredménye, hogy 85 egyén birtokolja a világ összes gazdagságának egyharmadát és a tőke mindenekelőtt a multinacionális vállalatok kezében összpontosul. Indiai társaink részt vettek a Dolgozók és Népek Nemzetközi Egyetértése nyílt világkonferenciáin Barcelonában, Párizsban, San Franciscoban, Madridban és Berlinben, majd 2010-ben Algírban a háború és kizsákmányolás ellen. Ezek a tanácskozások lehetővé tették, hogy kicseréljük a tapasztalatokat és közelebb vitt egyik célunkhoz, olyan nemzetközi munkásmozgalom felépítéséhez, amely az első Internacionáléhoz hasonlóan a munkásosztály minden áramlatát, irányzatát felöleli. Az azóta bekövetkezett események rámutatnak, hogy a «háború és kizsákmányolás» témája sajnos nem avult el. Az imperialista katonai agressziók megsokszorozódtak, a Közel-Kelet, Afrika, Latin-Amerika, Ázsia népeinek tragédiájának ez a forrása. Az Európai Unió gyilkos politikája a görögországi válság eredete is.
A világválságban minden földrész érintett – elég megnézni, mi történik Szíriában, Brazíliában, Ukrajnában, Kínában… Háborús és pusztítás az úr az egész Földön. A termelőeszközök magántulajdonának rendszere saját túléléséért küzd és ezzel az emberiséget barbárságba rántja.
25 évvel ezelőtt az első iraki háború előtt álltunk. Azóta is tart ez a háború.
2001. szept. 11. után az imperialista országok átléptek egy határt az összes nép elleni offenzívában. Az akkori amerikai elnök, Georg Bush «totális, gazdasági, társadalmi, politikai és katonai háborút» jelentett be.
25 évvel ezelőtt a Szovjetunió rendszere összeomlott. Az uralkodó osztály, de a dolgozók képviseletét hirdető vezetők is kijelentették, hogy a tőkés, a termelőeszközök magántulajdonán alapuló rendszer meghaladhatatlan, a «történelemnek vége van», a munkásmozgalomnak ezentúl át kell alakulnia civilszervezetté, integrálódni és a rendszernek legjobb esetben is csak «emberi arcot» adni. A dolgozók saját védelmükre alakult szervezeteit mindenütt arra szólította az alternatíva hiánya, hogy asszisztáljanak a strukturális programokhoz, az ellenreformokhoz, melyek megsemisítik az elmúlt 150 év munkás- és demokratikus vívmányait.
De a történelem mozgatórugója az osztályharc. A tények bizonyítják, hogy a dolgozók védik azt, amit kivívtak, azt a szervezetet, amely az övék kell legyen, a szakszervezeteket. A kizsákmányolók a munkaerő árát akarják csökkenteni a versenyképesség nevében. A prekárius, időleges munkák, a munkatörvénykönyvek lebontása veszélyezteti kollektív jogaikat, a kollektív szerződések létét.
Az elmúlt évtizedek alatt nemzetközi szinten újra és újra megerősítettük, hogy a munkásmozgalom feladata a harc a békéért, a háború ellen, amely megköveteli a munkásosztály politikai függetlenségét, hogy jogait és vívmányait megvédje – és ezzel az egész civilizáció megőrzéséért harcol.
A 2015-ös év a háborúk eszkalációjával fejeződött be, a palesztin nép továbbra is megszállás, elnyomás alatt nyög. Háborúk által gyötört népek voltak kénytelenek útra kelni, borzalmas körülmények között más országokba menekülni. Egész Afrikát szátzúzták, s a háborúk már magukat az imperialista országokat is fenyegetik, ahol halálos támadások érik a civileket. A munkaügyet  deregularizálják minden országban, a munkanélküliek száma emelkedik.
De a dolgozók ellenállnak: tömeges mobilizációk Görögországban és mindenütt Európában, hatalmas sztrájkok Indiában, a bányászok és a fiatalok munkabeszüntetése a Dél-afrikai Köztársaságban, munkássztrájkok Kínában. Az osztályfüggetlenség kérdése, a háború, a barbárság elleni küzdelem, a nemzetek védelme összefonódik a munkásosztály történelmi feladatának beteljesedéseképpen a fiatalságért, a parasztságért, minden elnyomottért. A világszintű riposzt az osztály feladata.
India jelenleg egy olyan laboratórium, ahol a kizsákmányolás fokozásával egyszerre folytatják a munkaerő árának csökkentését.  Ez az az ok, ami miatt úgy találjuk, hogy a háború, a kizsákmányolás és a prekaritásos munka elleni konferenciát itt kell megtartani, hogy jelentős ösztönzést adjon az indiai tömegeknek, és a munkásosztály szolidaritásának. A konferencia helye Mumbai (Bombay), ideje 2016. november vége.
A tanácskozás előkészítése érdekében bizottságok létrehozását javasoljuk, mely összefogná mindazokat, akik készen állnak e feladat vállalására. Végső dátumát aszerint rögzítjük, a tanácskozás mekkora támogatást kap az egész világon a szakszervezetek, munkásaktivák, munkás- és demokratikus szervezetek, egyének részéről.  
Testvéri üdvözlettel :
N. Vasudevan, Franklyn D’Souza, a Szakszerveti Szolidaritási Bizottság (TUSC) titkárai, Mumbai ;  M. A. Patil, elnök; Sarva Shramik Sangh, Új Szakszervezeti Kezdeményezés elnöke, Maharashtra állam, Mumbai ; Milind Ranade, főtitkár ; Kachra Vahatuk Shramik Sangh (KVSS) ; Mumbai Deepti Gopinath, főtitkár, Repülőtéri Alkalmazottak Szakszervezete, Mumbai.
Első támogatói aláírások :
Jerry Gordon, Labor Fightback Network (Munkásriposzt Hálózat) titkára; Nancy Wohlforth, az OPEIU tiszteletbeli főtitkára; Gene Bruskin, US Labor Against the War (Amerikai Munkásmozgalom a háború ellen) alapítója; Donna Dewitt, a dél-karolinai AFL-CIO tiszteletbeli elnöke; Dennis Serrette, az amerikai kommunikációs dolgozók szervezet (CWA) volt képzési felelőse; Larsene Taylor, az észak-karolinai közalkalmazottak szakszervezete; Baldemar Velasquez, a Farm Labor Organizing Committee (FLOC) elnöke; Al Rojas, a Frente de Mexicanos en el Exterior elnöke; Eduardo Rosario, a San Franciscoi világkongresszusi bizottság társelnöke; BHATIA Zarina, Palesztina Szolidaritás Kampány (PSC) ; CALVERT Mike, Unison titkárhelyettese, Islington ; CHANDWANI Seema, CLP titkára, Tottenham ; DOOLAN Jane, Unison titkára, Islington ; FILBY Paul, Construction Safety titkára; FISCHMAN Rajmil, Egyetemi szakszervezet – UCU, Keele ; FLYNN Paul, orsz.gyűlési képviselő, Labour Party, Newport West ; HADDOCK Bobby, UCATT ; LUKE Terry, Unison, Islington ; M. QUEEN Nat, egyetemi szakszervezet – UCU, Birmingham ; MOTT Henry, Unite, Southwark ; NAJAK Bahadur, UCU, durhami egyetem ; PHILLIPS Nick, szakszervezeti tanács titkára, Southwark ; PLAIN Sue, szakszervezeti bizottság (TUC), Southwark ; SWEENEY John, szakszervezeti kűldött UCATT, Labour Leave ; WAKEFIELD Heather, Secrétaire nationale syndicat Unison helyhatósági dolgozók országos titkára, Nagy-Britannia
Szeretnénk, hogy aki egyetért a felhívás tartalmával, írja alá (magyar mailcím: somijudit@gmail.com).
Aki részt szeretne venni a mumbai találkozón, közvetlenül is fordulhat a szervezőkhöz: VASUDEVAN Nambiath - mail: vasubluestar@gmail.com
angol nyelven:

Támogatom a kezdeményezést: személyesen
                               (vagy) szervezetem nevében
Kérem, tájékoztassanak a részvételi körülményekről.
Nevem, utónevem:
Szakszervezetem/szervezetem:
Beosztásom, pozícióm:
Cím (város, ország):
E-mailem:

Telefonszámom:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.