2016. július 12., kedd

214 napos sztrájk után – győzelem!

214 napos sztrájk után – győzelem!

Forrás: L'HUMANITÉ


A sztrájkolók az ellenállás 164. napján
Fotó: AFP




A Kelet-Pireneusokban, Rivesaltes elosztóközpontjának 12 postása elérte, hogy leállítsák az újjászervezést, az ellenük hozott szankciók megszűnjenek és tárgyalási napjaikat kifizessék.
A postások 7 hónap elkeseredett harc után a mai napon felemelt fejjel vették fel a munkát. A konfliktus eredete a postahivatalhoz tartozó 6 település kézbesítésének átszervezése, s ezzel munkahelyek megszüntetése.
Áprilisban a postások elérték, hogy az átszervezést későbbre halasszák, azonban a Posta fegyelmező szankciókat léptetett életbe a mozgalomhoz csatlakozott dolgozókkal szemben. Egyikőjüket, a  CGT szakszervezeti szövetség bizalmiját, Alexandre Pignont azzal vádolták, hogy az igazgatót tettlegesen megtámadta, és május végén két hónapra felfüggesztették állásából. Ha ő maga nem is tudta elkerülni a büntetést, de kollégái garanciát kaptak arra, hogy a jövőben nem éri megtorlás őket.
A 214 napos sztrájkot nehezen viselte a postások pénztárcája. «Nem csak fizetést nem kaptunk a sztrájk alatt, hanem még adósságunk is támadt a Postával szemben», magyarázza Laura Sanchez, 25 éve postás és a SUD szakszervezet tagja.Társaitól különböző összegeket reklamált a munkáltató, tőle 1 400 eurót. «3-4 intenzív vita után elértük, hogy tárgyalások 49 napjára bért kapjunk, így ezt az adósságot ki tudtuk fizetni és még segíteni is más sztrájkolókat, akiknek több szükségük van rá», pontosít.
Volt egy nem várt eredménye is a hosszú mozgalomnak. A Posta kénytelen volt 12 személyt felvenni… «Alapjában azért, hogy a sztrájkolókat helyettesítsék, de ahogy lejárt a három havi próbaidő, határozatlan időre szóló szerződést kellett nekik adni» emeli ki Laura Sanchez, aki nem rejti véka alá elégedettségét, hogy olyan sztrájkban vett részt, amely «munkahelyeket teremtett».
A 12 postás sztrájkmozgalma már hosszúsága folytán is példamutató, de főként az azt övező szolidaritás miatt. «Segítettek a helyi és országos szakszervezetek, és adományokkal az ügyfelek, magánszemélyek», mondja Fabrice Fourmantel, a SUD Poste megyei titkára. «Tombolát szerveztünk, vacsorákat és támogató koncertet. Olyan civilszervezetek, mint a Secours populaire és a Restos du cœur, a gyermekes családokról gondoskodtak», meséli Laura Sanchez, és hozzáteszi, ha ezek a kezdeményezések nem is tették lehetővé az elveszett fizetés pótlását, az «elszenvedett kárt minimalizálták».
A postai közszolgáltatás javára aratott győzelmen túl a postások akciója nagyszerű bátorítást jelent a társadami mozgalmak együttese számára és éppen most, amikor a kormány erővel át akarja verni munkatörvénykönyvét.

«Az El Khomri munkajogi törvény hatását a Posta már évek óta szenvedi. De könnyebb a küzdelem, ha az anyagi nehézségeken felülemelkedhetünk, ha a fenyegetésektől nem ijedünk meg, ha nem hagyjuk magunkat megosztani. Ha a Posta még egyszer átszervezést akar ránkkényszeríteni, egy újabb sztrájkra készen állok», foglalja össze Laura Sanchez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.