2016. július 16., szombat

Nizza: Mohamed Lahouaiej Bouhlel profilja


A LE MONDE cikke nyomán

Két nappal a 84 halottal járó kamionos támadás után, a vizsgálatok igyekeznek kideríteni szerzője, a terrorelhárítás előtt ismeretlen 31 éves tunéziai Mohamed Lahouaiej Bouhlel motivációját.

A belügyminiszter, Bernard Cazeneuve a vizsgálat néhány első elemét közölte: «úgy tűnik, gyorsan radikalizálódott». A gyilkos «ismeretlen volt a titkosszolgálatok előtt, nem volt ismert aktívitásáról vagy a radikális iszlamista ideológiához tartozásáról», és pontosított: ez «újtípusú támadás», amely «mutatja, hogy az antiterrorista harc rettentően nehéz». 

Mohamed Lahouaiej Bouhlel eddig a rendőrség előtt csak egyszerű erőszakos cselekedetei révén ismert. Otthonában semmiféle üzenetet nem találtak, sem annak nyomát, hogy az ISIS-hez tartozna. Az, hogy a dzsihadista mozgalomhoz «mártírja» lenne, nem igazolódott.  

Mohamed Lahouaiej Bouhlel vitathatatlanul «a közrendet súlyosan felborította megfélemlítéssel és terrorral» a büntetőtörvénykönyv 421-2 cikkelye értelmében. De semmi sem biztos: célja valóban politikai lett volna, az ISIS szolgálatában, vagy halálvágyát mi motiválta?

Szombat reggel az ISIS magára vállalta a támadást, elkövetőjét «az Iszlám Állam katonájának» titulálta, aki válaszolt az ő felszólítására, miszerint «a koalició nemzeteinek állampolgáraira kell lecsapni». Az üzenet azonban semmilyen pontos parancsra vagy kötelékre nem reflektál.

Az alkalmat kihasználva született az üzenet, vagy megerősíti, hogy a támadást alaposan előkészítették? «Mindeddig soha nem vállalta a felelősséget  ennyire alkalomszerűen,  pedig sokszor megtehette volna - mondja David Thomson újságíró, a dzsihadizmus szakértője. Ha volt kapcsolat Bouhlel és az ISIS között, akkor arra vannak bizonyítékok is.

A telefonhívások, az informatikai anyag folyó vizsgálata fényt deríthet arra, mi indította Mohamed Lahouaiej Bouhlelt tette elkövetésére. A Le Monde információi szerint több érdekes név bukkan fel bennük. Egy másik forrás utal arra, hogy kapcsolatban állt Omar Diabyval, a nizzai dzsihadista figurával, ki azonban az Al Nosrához közeli, nem az ISIS-hez.

«Dolgozunk rajta, de a következtetéseket még korai levonni», jelentette ki a vizsgálatot végzőkhöz közeli személy. Semmi nem zárja ki sem a magányos farkast, sem azt, hogy kapcsolatokkal rendelkezett. Környezetébéből öt személyt őrizetbe vettek, közöttük feleségét.

A vizsgálat eredményére várva az első megállapítások igazolják az előre megfontolt szándékot. François Molins, a Köztársaság párizsi ügyésze a vizsgálatot ezzel nyitotta meg: «szervezett, bűnszövetkezetben elkövetett terrorista vállalkozás».

A 19 tonnás hűtőkamiont júl. 11-én bérelte ki Mohamed Lahouaiej Bouhlel, elvileg két napra. Júl.14-én 21.35-kor biciklin ment az Auriol-negyedben parkoló gépjárműhöz. A kerékpárt betette a kamion hátuljába, elindult a a Magnan-negyed felé, a térfigyelőrendszerrel 22.30-kor észlelték.
22.45-kor érte el a promenade des Anglais-t, a 147-es és 11-es szám közötti 1,8 km-es sétányon gázolta el a júl. 14-ét családi körben ünneplők tucatjait. A mérleg 84 halott, köztük 10 kiskorú, 202 sebesült, közülük 52 súlyos állapotban és 25-en még mindig intenzív osztályon.

«A terrorista többször lőtt a Negresco hotel magasságában három rendőrre, nyilatkozta az ügyész. A rendőrök viszonozták a tüzet, követték a kamiont, amely még 300 métert gurult. Lövésekkel semlegesítése a Palais de la Méditerranée körül zárult »

A kamion kabinjában több fegyver, töltények, gránát, az arzenál jelenléte felettébb érdekli a hatóságokat. Személyi igazolvány és bankkártya, mellyel azonosítani lehetett az tartozkodási engedéllyel bíró elkövetőt.

Személye ismert a rendőrség előtt, fenyegetés, erőszakos fellépés, lopás és rongálás miatt 2010 – 2016 között. Márc. 24-én hathavi  felfüggesztett büntetést kapott. A körülményekről annyit, hogy banális közúti vitáról van szó, a kamionjárol levett raklappal fejbevert egy vele vitatkozó másik sofőrt.

Mohamed Lahouaiej Bouhlel a titkossszolgálat előtt ismeretlen volt, valamint a megtalált fegyvermennyiség, s e tény meglepte a vizsgálatot végzőket. A különböző médiában található tanúk szerint nem volt különösebben vallásos, nem tartotta be az imádságokra és a ramadánra vonatkozó előírásokat sem. Magányos és szótlan volt, szerette a salsát és a testépítést. Válás közben három gyerekkel - akár a gyerektartás fizetésének gondolata is kiválthatta, hogy elvesztette józan eszét. Egyik szomszéd arra is utal, hogy tunéziai családjával szakított. «Normális fickó volt, aztán depressziós. Amióta Franciaországban volt, egyszer sem tért vissza Tunéziába. A családja megharagudott rá, nem szívesen látta volna viszont».
A BBC egyik zsurnalisztája azt állítja, kapcsolatba lépett apjával, aki azt állította, fiának súlyos mentális zavarai voltak és pszichológus is kellett neki.


A kamionos kapcsolati viszonyai feltárhatják, mi volt a cselekedet indítóoka, személyes-e vagy dzsihadista. A válasz azonban kevéssé fog változtatni azon a klímán, azokon a viszonyokon, amelyek Franciaországban uralkodnak … 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.