2016. augusztus 25., csütörtök

Az EU a nagyvállalatok szolgálatában : az Electrabel belga villamos-óriás egyetlen cent adót sem fizet


A L’Echo felfedte, hogy Belgium legnagyobb energiaszolgáltatója, a francia Engie-csoport (régebbi neve az "ismerős" GDF-Suez) tagja, az Electrabel 495 millió eurós adóztatható jövedelme után nem köteles adót fizetni Belgiumban, mégpedig több éven át sem.

2012-ben az Electrabel pénzügyi beruházás révén több mint 700 millió eurót tudott adójából leírni – az európai törvények jóváhagyásával. 2015-ben félmilliárd eurót (az anyacég ennyivel többet számlázott leányvállalatának). Az Európai Bróság 2009-ben engedélyezte a cégnek, hogy a más években fel nem használt fiskális adókedvezményeket időlimit nélkül felhasználhassa.
Ezen felül az Engie belga lányvállalata több mint kétmilliárd euró «látens pénzügyi részvényekkel» rendelkezik, melyeket a csoport egyéb, külföldi lányvállalatainál helyezett el.  
Más szavakkal: az összesen 2,8 milliárd eurós «lappangó részvénnyel» rendelkező Electrabelnek nem kell adót fizetnie Belgiumban.  

«A belgiumi vállalatok adója 33,99 %; s ha adóztatható jövedelmük nem érik el az évi 322 500 eurót, a tarifa progresszíven csökken».

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.