2016. december 22., csütörtök

"A multik 0%-os adót akarnak"

 © Belga

Knack) 2016. 12. 16.
Paul De Grauwe (a London School of Economics és a KuLeuven közgazdasági tanára) szerint a nagyvállalatokkal kötött pénzügyi megállapodások elfogadhatatalanok.

Paul De Grauwe: Nagyon «egészségtelenek» a nagyvállalatokkal kötött állami adómegállapodások. Diszkriminációt takarnak, olyat, amilyenhez a "kisembereknek" nincs joguk. Az ilyenfajta engedmények belülről aknázzák alá a társadalmat. A feudális rendszerekben az egyház, az arisztokrácia rendelkezett ilyen privilégiummal és csak a gyűlöletet táplálta. Ma is így van, és azon a politikán is bosszút akarnak állni, amely ilyenfajta egyezségekbe belemegy.
De minden ország ezt csinálja…
Igen, a multik nagyon sok országban arról alkudoznak, hogy minél kevesebb adót kelljen fizetniük. Persze egyetlen kormány sem nyer ezen, csakis a kérdéses vállalat húz hasznot. Európai szinten véget kellene vetni ennek. Antidemokratikus és a kisemberek hátán osztogatják a multiknak szóló ajándékokat.
A belga kormány azon működik, hogy a társasági adót csökkentse, de más országok is (a magyar kormány már megtette – a ford.). Ez lenne a fejlődés?
Sajnálom, ez egyáltalán nem fejlődés. Az országok egymás között versengenek a multik kegyeiért, akik azzal fenyegetnek, ha nincs adókedvezmény, elmennek. Így aztán mindnyájan a zsarolás áldozatai vagyunk. Ugyanakkor egymás ellen uszítják a nemzeti kormányokat.
Tart-e attól, hogy ez az ördögi kör a vállalati adók csökkentése felé tovább folyik?

Természetesen. A multinacionális vállalatok 0 % adót akarnak elérni, ez a céljuk és nem állnak meg, amíg el nem érik. Nemsokára előbújnak azok a – multik által fizetett – közgazdászok is, akik «bebizonyítják», hogy a nulla adófizetés a legjobb. Pedig a nagyvállalatoknak is meg kell fizetni saját részüket - mivel részesülnek a közösségi javakból. Munkavállalókat alkalmaznak, akiket az adófizetők hozzájárulásával képeztünk ki, használják az utakat, vasutat, intézményeket, stb.  Semmi nem lehet annál nyilvánvalóbb, hogy adójukkal hozzá kell járulniuk a közkiadásokhoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.