2016. december 20., kedd

Netanyahu békés elvonulást kér az izraeli telepesektől


Forrás: Belga
Benjamin Netanyahu © AFP
A miniszterelnök az Izrael által elfoglalt Ciszjordániában illegálisan letelepedett kolóniától azt kéri, fogadja el a döntést és ne folyamodjon erőszakhoz.
Az izraeli Legfelsőbb Bíróság ítélete szerint dec. 25-ig az Amona-kolóniát fel kell számolni, mivel azt illegálisan hozták létre palesztinai magánterületen.
"Mindenkit arra szólítok fel, hogy felelősen cselekedjék, s ne álljon ellen az izraeli védelmi és biztonsági erőknek. Ők a mi gyermekeink", kérte Netanyahu saját Facebook oldalán egy videóban.
Amona telepesei eddig elutasították elköltöztetésüket és új lakóhelyük elfogadását, amely arra enged következtetni, hogy incidensek várhatóak az ítélet végrehajtásakor.
Amona egy – úgymond – «vad» telep, ami azt jelenti, hogy ellentétes a héber állam 1967 óta elfoglalt ciszjordániai területekre vonatkozó törvényeivel. A telepesek arra hivatkoznak, hogy kolóniájuk létrehozásakor államuk támogatta azt, és sokezer év köti őket ehhez a földhöz

Az ENSZ és a nemzetközi közösség nagy része – nem téve különbséget – az elfoglalt palesztin terület összes izraeli benépesítését illegálisnak tekinti, mint a béke érvényesülésének egyik alapvető akadályát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.