2016. december 23., péntek

A VTC (Uber) sofőrök sztrákja Franciaországban



Azt ígérték nekik, hogy «saját maguk főnökei és urai» lesznek … December 15 óta azonban az Uber amerikai vállalkozás ellen 3 szakszervezettel együtt sztrájkolnak és tüntetnek (legtöbbjük kisvállalkozó).

A sztrájkolók elsősorban azt követelik, hogy vessenek véget a 3,75 eurós órabérnek és az Uber által felszámolt (20-ról 25 % nőtt) «komissziós díjnak». Annak ellenére, hogy a közlekedési államtitkár, Alain Vidalies felszólított arra, hagyják abba a blokádokat, a mozgalom a múlt hét végén is tartott.  

Mamadou Traoré,  VTC-sofőr, a Le Parisien dec. 17-i számában magyarázza: «Két gyerekem van, Saint-Ouen-ban lakunk (Seine-Saint-Denis megye). Eddig még csak kijöttem valahogy napi 10-12 órás munkával, heti egy szabadnappal vagy anélkül. Most már ez lehetetlen. Szerencsére a feleségem is dolgozik…». A múlt évben, aug. 29-én vágott a mesterségbe, havi 600-700 eurót keres. «Tulajdonképpen havonta három hétig csak azért dolgozom, hogy a költségeket kitermeljem».  2 000 euró a kocsibérlet, ehhez hozzá kell adni az «500 - 600 eurónyi üzemanyagot, a kötelező autómosást (50 euró) és 100 eurónyi  bonbont és ásványvizet». Mamadou Traoré számára minden komplikált. «Novemberben egy Mercedest béreltem az Avistól, azóta viszont a tarifájuk megemelkedett. Most  magánszemélytől bérlek egy Lagunát». Aug. végén vizsgáznia kellett, hogy megkapja szakmai és vállalkozói engedélyét. «600 eurómba került. Ma ugyanez  1 200 euró! 3 hónap alatt kellett volna kézhezkapjam, a mai napig még mindig csak várom». Szerinte az «Uber jól megrakja a zsebeit» csakúgy, mint a gépkocsikölcsönzők.  

Egy szakszervezeti vezető hozzáteszi: a «társadalom uberizációja a teljes prekaritást takarja».

A prekarizácó pedig a kollektív jogok és garanciák összességét kérdőjelelezik meg minden téren. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.