2016. december 18., vasárnap

Munkásszolidaritàs

A Mumbai-i konferencia úgy döntött, hogy a szakszervezeti és munkásaktívák szerte a világon India kormányához fordulnak - azok nagykövetségén keresztül - a Suzuki-Maruti dolgozóinak szabadon bocsátása érdekében. (bővebben: http://radikalisbal.blogspot.hu/2016/12/suzuki-itt-is-ott-is.html)
Telefonon és írásban időpontot kértünk a budapesti követség felelősétől levelünk átadása céljából.


"India Nagykövetének
Mr. Rahul Chhabra
Ambassador
Embassy of India 1025 Budapest Búzavirág utca 14, Hungary
Tel : (36-1) 325-7742/43

Tisztelt Exellenciás Uram!
Az Ön csodaszép országában, Manesarban (Haryana állam) Suzuki-Maruti dolgozói Maruti-Suzuki Workers Union (MSWU) néven független szakszervezet építésébe kezdtek, mely egyesítette az állandó dolgozókat és a «prekáriusokat». Az üzem igazgatósága nem fogadta el szervezkedésüket, és elutasította a dolgozók helyzetének rendezésére irányuló párbeszédet. Sztrájkok és tüntetések sorozata után a szakszervezetet hivatalosan elismerték, ennek ellenére az igazgatóság nem hagyott fel galád terveivel. Provokációi nyomán az üzemben valóságos hadiállapotok alakultak ki, majd letartóztattak 147 munkást.
Közülük  11-en – több mint négy éve – még mindig börtönben vannak, hiába követelik a Maruti-Suzuki dolgozói az eset alapos kivizsgálását. Lelkiismeretünk és a nemzetközi szolidaritás megkívánja, hogy munkástársaink mellett kiálljunk szabad szervezkedési jogukért, mely emberi alapjog az egész világon, így Indiában is.
Élénken emlékezünk az Önök országának szolidaritására. 1957-ben India moszkvai nagykövetsége járt közbe későbbi – első szabadon választott – köztársasági elnökünk, Göncz  Árpád és társai ügyében. Közbenjárásukat köszönjük, azt soha nem felejtjük el.
A Suzukinak nálunk is van gyára Esztergomban. Igazgatósága nálunk is megpróbálta meggátolni a szakszervezet létrehozásàt. Nàlunk is megvádolták, elbocsátották a szakszervezeti vezetést.

Minket, munkásaktívákat magyar tàrsaink azzal a mandátummal bíztak meg, hogy követeljük a Suzuki-Maruti fogva tartott munkásainak azonnali szabadon bocsátásàt.

Delegációnk arra kéri Önt, továbbítsa kérésünket hazája kormánya felé.
Közbenjárásukat köszönjük, tisztelettel:
Anyiszonyan Klára
Benyik Mátyás
Droppa György
Horváth Mihály
Horváth Mihályné
Somi Judit"

Aláírásunkkal megerősítve csatlakozunk:
Asztalos László MT elnök, Bárány Jánosné MT vezetőségi tag, Valkó Éva MT vezetőségi tag, Sári Szilvia MT vezetőségi tag, Halász Csaba MT tag, Albert Iván, Arady Pál, Felker József, Felker Józsefné, Magyar Szociális Fórummozgalmakért Alapítvány, ATTAC Magyarország Egyesület, Central and Eastern EuropeanAlliance for the Solidarity with the Saharawi People


Te is csatlakozhatsz: somijudit@gmail.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.