2017. június 29., csütörtök

Portugália:Nem a tűzvész, a tőkés barbárság öl




Minden nyáron a hőmérséklet megemelkedésekor égnek a nagy portugál erdők. A méretében a szomszédos dél-európai erdőtüzekkel összehasonlíthatatlan erdőtűz
jún. 17-től a meteorológiai viszonyok miatt nagy sebességgel az ország közepe felé tartott. Néhány óra alatt több mint 60 személy halt meg, megfulladt vagy elégett, többségük saját autójában menekülés közben a másodrendű utakon. Törvény írja elő, hogy legalább 10 méter válassza el az utat az erdőtől, itt pedig közvetlenül mellette van. Kiégett autók, leégett falvak – mintha háború lett volna. Hogyan lehetséges?

A vidék erdővé vált …

Az 1960-as évektől a portugál vidéket elhagyta az elszegényedett parasztság, a szegénység emigrációra kényszerítette. Az európai uniós integrációba lépés megszüntette az összes reményt, hogy a mezőgazdasági termelés rentábilis lesz. A vidék erdővé változott.
Az erdők elburjánzása adta a papíripar alapanyagát, az egyetlen portugál «versenyképességet». Olcsó alapanyagként ez az iparág lett a tőkés «termelési gépezet» példája. A hatalmas kitermelés közvetlen ipari tulajdonba került – és a szétdarabolt parcellák kisulajdonosainak nem volt más választása, mint eladni a fáikat. Olcsó alapanyagként, mert az eredeti őshonost eukaliptusszal helyettesítették, ami gyorsan nő, ha a talajt ki is szárítja, és gyakorlatilag teljes mértékben az emberi aktivitást szolgálja.

A tűzvészeknek kis hatásuk van a cellulózfa kereskedelmi árára, az ebből fakadó veszteség sokkal kevesebb, mint a megelőzés költsége.

Munkahelyek megszüntetése, magán-közszféra partnerség ...

Az egymást követő kormányok – mind a tőke és az Európai unió szolgálatában – úgy tettek, mintha törvényeket hoztak volna a mezőgazdaság és az erdők érdekében. Még szervezeteket is létrehoztak úgy téve, mintha történnék valami. De az Unió költségvetési előírásai és a szigorítások mindent megakadályoztak. Az erdőgazdálkodási dolgozók, erdő- és gátőrök számát szinte a nullára csökkentették az évek során. A tűzvészek elleni harc ma már főként az önkéntes tűzoltók önfeláldozásán múlik. Sovány kis fizetést kapnak óriási késéssel. A SIRESP a «hight tech» szolgálatot, amely veszélyhelyzetben koordinálja az összes szervet, 2005-ben az Európai Unió «szent modellje» szerint a magán-közszféra (PPP) körébe utalták. Rögtön csődöt mondott, ahogyan a tűzvész kitört…

A konzorcium, amely2005-ben elnyerte ezt a PPP-t, kb egy félmilliárd eurót kapott. Számos vállalkozás és egyén alkotja, de kivétel nélkül mind pénzügyi és bankcsőd-botrányokba keveredett az utóbbi években. Közöttük pl. a Portugal Telecom, a volt állami telekommunikációs cég, melyet néhány éve eladtak a francia multinacionális Altice-nek. A privatizáció előtti árához képest részvényei 80%-kal csökkentek. A portugál sajtó (Público, jún. 22.) beszámol arról, hogy a SIRESP az utóbbi 10 évben minden alkalommal csütörtököt mondott, ahányszor csak vészhelyzet volt az országban.

«Mellékes áldozatok»

Azok az idős emberek, akik még a kihalt falvakban laktak az erdők közepén, ugyanazt a sorsot kellett elszenvedjék, mint a amerikai, brit, francia, stb. és szövetségeseik bombázásainak «mellékes áldozatanaki» a háború sújtotta országokban. Egyikük a multik olajprofitjáért, másikuk a faipar profitjáért.

A tőkés korszak hozzájárult az emberiség ipari fejlődéséhez, a természet szabályozásához, a természeti kincsek hasznosításához. De ma már a portugál erdők égésének áldozatai szintén az agonizáló tőkés rend áldozatai, azé az általános harcé, amelyet a kapitalizmus visel az emberiség ellen.

A. Zilhão, 2017. 06. 23.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.