2019. augusztus 15., csütörtök

12 álhír a migránsokról: családi pótlék, bankkátya, szociális lakás, tb ...




 Calais (Thibault Camus/AP/SIPA)

"Franciaországot elözönlötték a migránsok"

(A "Valeurs Actuelles" és a "le Figaro": invázió)

Kacsa. Szinte lehetetlen megmondani a pontos számot, sokan élnek rejtőzve «papírok nélkül», a menedékkérők mellett. A hivatalos statisztika 2015-ről szolgáltat adatokat, ekkor 19.506 személy kapott menekültstátuszt (az előző évekhez képest közepes a szám). Franciaország lakosainak száma kb 66 millió, azaz ehhez képest szó nincs invázióról. Sőt, a "Le Monde" kiszámította, ez 16-szor kevesebb a Magyar-, vagy Svédországban rögzített kérelmeknél. 

"Azért jönnek, hogy család pótlékot és egyéb szociális kedvezményt kapjanak"


(A tweet illusztrációja arról, hogy algériai migránsok ostromolják a szociális ellátórendszert)

Kacsa. Semmiféle szociális kedvezményhez nem jutnak hozzá, ahhoz érvényes tartózkodási engedély kell.  
Csak azok kaphatnak, akiknek hivatalos (Ofpra) menekültstátuszuk van és külön kérelem alapján részesülhetnek belőle.

"A migránsok napi 40 eurót kapnak"


(A Twitteren terjed a fiktív 40 eurós ellátás)

Kacsa. Semmilyen realitása nincs. A migránsok benyújtják kérelmüket az Ofpra-nak, ekkor valóban kapnak segítséget (l'allocation pour demandeur d'asile), amely napi 6,80 euró. Ezt ki lehet egészíteni napi 4,20 euróval, ha nincs hely a menekültszállásokon.  
A "40 euró" (lehet), hogy onnan származik, humanitárius fogadóközpontot kellene nyitni Párizsban és ennek a büdzséje lenne 8,6  millió euró, azaz naponta és fejenként  40 euró, de ez működési költség (tartalmazza a szociális munkások bérét, fűtést, villanyt, stb) és semmi esetre sem a migránsoknak utalandó összeget. 

"Az államtól olyan bankkártyát kapnak, amelyről napi 40 eurót húzhatnak le"

 (A Front National tagja, Bernard Monot európai képviselő osztja a Facebookon)

Kacsa. A Front national hinti, de semmilyen alapja nincs. Valószínüleg onnan ered, hogy Törökországban osztogattak kártyákat, de nem bank-, hanem speciális kártyákat, ezekkel havi 100 török lírához lehetett jutni, ami kb 30 euró. 
Franciaországban nemrégóta napi 6,80 euró felvételére alkalmas kártyákat adnak, amely összegről fentebb szolgáltunk információval. 

"A migránsok elszállásolása jobb, mint a hajléktalanoké"

(Tweet: a migránsok és hajléktalanok szembeállítása)

Kacsa. A migránsok rendelkezésére sürgősséggel állnak helyek, ágy, étel, tisztálkodási lehetőség, orvos, szociális munkás, ugyanúgy, mint a francia hajléktalanok részére. Olykor kevés, de utóbbiak számára specifikus elszállásolás is létezik helyzetük stabilizálása érdekében, bejelentett lakással a CCAS-nél tb-vel és «aktív szolidáris jövedelemmel». 

"A migrásoknak elsőbbségük van a szociális lakások kiosztásánál"


(Florian Philippot, az FN alelnöke a Twitteren)

Kacsa. A migránsoknek nemhogy elsőbbségük nincs, de egyáltalán meg sem felelnek a szociális lakások kiosztása feltételeinek. A szociális lakásra jelentkezéshez tartózkodási engedély kell, de azután sincs elsőbbség. 
A szélsőjobboldal operál ezzel, holott 20.000 szálláshelyet tudtak államilag kiosztani, szisztematikus üres lakásokat, általában pedig olyan helyen, ahol a «gyenge az egyéb igény».

"A migránsok azért jönnek, hogy a tb-ből profitáljanak"


(Twitter: a tb a migránsok miatt jut csődbe)

Kacsa. A nem rendezett státuszú migránsok állami orvosi segitségéhez fordulhatnak (AME), amely egy évig ingyenes gyógyítást engedélyez (ez megújítható). A migránsnak azt kell bizonyítania, hogy legalább 3 hónapja Franciaországban tartózkodik és bizonyítani, hogy a megelőző évben 9.631 eurónál kevesebbet keresett. Kiskorúakra nem érvényes persze.
Az AME bizonyos képviselők kijelentései ellenére nem fizet olyasmit, mint az esztétikai sebészet költségei vagy gyógyvízkúra, az alacsonyan támogatott (15%) gyógyszerekét sem (pl. köhögés elleni szirup). 
A menedékkérőnek azonban lehetősége van a klasszikus tb-rendszer és az általános betegbiztosítés (volt CMU)  igénybevételére.

"A migránsok ingyen tömegközlekedhetnek"

(Szélsőjobbos politikusok kelnek ki a migránsok ingyen utazása ellen) 

Kacsa. Az állam semmilyen segítséget nem ad a migránsoknak a tömegközlekedés igénybevételéhez. Ellenben néhány megye vagy település megteszi bizonyos keretek között (pl ; a mingránskantin megközelítéséhez).
Az államvasutat, az SNCF-et is ezzel vádolják. Holott ezek a hamis infók onnak erednek, hogy egy belső utasításban az igazgatóság azt javasolta, ne fizettessék meg a migránsokkal a (3-10 euró közötti) jegyrendelés árát, ha a migránsok olyan helyre ülnek, amely már a rendelés által foglalt. Nem ingyenjegyekről van szó, azzal mindenek rendelkeznie kell, hanem a rendelési szabályozás mellőzéséről. 

"A migránsok elveszik a franciák munkáját"


  
(A Front national emblematikus plakátja 1970-ből)

Kacsa. Franciaországban csak az Unió és OECD polgárainak van joguk munkavégzéshez, ezen felül az algériaiaknak, akik kétoldalú államszerződés biztosítja.
Minden más migránsnak tartózkodási engedély kell, vagy munkavállalási engedély. Ez utóbbiakhoz is legalább egy év attól számítva, hogy a menedékjogi kérelmet beadták. 
Az ideiglenes munkavállalási engedélyt hathavonta meg kell újítani és csak bizonyos feltételek mellett érvényes (alacsony munkanélküliség legyen a régióban, vagy a foglalkozási ágban), amely viszont hivatalosan meghatározott.
Szinte minden esetben alacsonyan kvalifikált, nehéz és rosszul fizetett munkákrol van szó, ahogyan a France Terre d'Asile egy tanulmánya kimutatja
"A migránsok szegények és alacsony képzettségűek"

(Twitter-üzenetek)

Kacsa. A Katolikus Segély kimutatása alapján a Calais-i menekültek 48%-a országuk felső, 20%-a pedig a középosztályhoz tartozik. Calais-ban a migránsok több, mint 30%-ban diplomások, teszi hozzá az európai biztos, Carlos Moeadas.
"Szinte szabály, hogy soha nem a legszegényebbek migrálnak", foglalja össze Pierre Henry, a France Terre d'Asile igazgatója. "Legtöbbjüknek módja volt országában tanulni, művelődni, éppen emiatt próbálkoznak a jobb jövő elérésével."
Az út Európáig nagyon drága, csak a Földközi-tengeren átkeléshez olykor 5.000 dollár kell és pl. az eritreaiaknak több mint 3000 km-t kell megtenniük.
A II. világháború óta a menekültek száma először lépte át az 50 milliót. Csak a szíriai háború miatt 4 millióan menekültek el 2011 óta, óriási többségük csak a szomszéd országig.

"A migránsok inkább elmenekülnek, mintsem megvédjék a hazájukat"

(Marine Le Pen, a Front national elnöke a France Interen)

Hamis. A migránsok is csak a túlélést akarják. Többségük totalitárius országból érkezett és veszélyes, illegális úton (Szudán, Szíria, Eritrea, Afganisztán), ahol minden pusztul, az iskolákat, kórházakat megsemmisítik, ahol semmi sincs, se élelem, se víz .
Családjukat próbálják  menteni. 2016 februárjában az Unicef kimutatta, hogy először a migrációs válság óta a nők és gyerekek lettek közöttük többségben.

"A migránsok nagy többsége férfi"

(A jobboldali európai képviselő Nadine Morano kommentje a Twitteren)

Hamis. Lehet, hogy nem tetszik Nadine Moranonak, de egyre inkább családok érkeznek az Unió területére. A menekültügyi biztosság számai szerint a férfiak csak 53%-ot képeznek a görög, olasz, vagy spanyol partokhoz érők között.
Az Unicef kimutatta, hogy Macedónia felől Görögországba érkezőknek is közel 60%-a nő és gyermek.

B. M. 
Forrás: L’OBS

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.