2019. augusztus 2., péntek

Újabb éhségsztrájk az izraeli börtönökben





«Jelenleg kilenc adminisztratív őrizetes éhségsztrájkol. Huithafa Halabiya, Mustafa Hassanat és Mohamed Abu Akker 30 napja így követeli szabadon bocsátását. Ahmad Ghannam, Sultan Klauf, Hassan Awad,Hamzeh Awad, Muneer al-Abed és Ismaël Ali július közepe óta különböző időpontokban kezdett éhségsztrájkba.
Mára mintegy két tucat fogoly csatlakozott hozzájuk, néhányan maguk is adminisztratív őrizetesek, mások szolidaritásból álltak melléjük.




«A palesztin ellenállás győzni fog – egyes embereket meg lehet ölni, de nem egy egész mozgalmat» - beszélgetés Anne de Jong holland antropológussal



Kutató vagyok, a jövőt megjósolnom lehetetlen, de ezek a mozgalmak elkerülhetetlenül kijelölik a palesztinek és izraeliek jövőjének formáját. Rövid távon reménytelennek tünik, mert Gáza bombázása, az egyre rasszistább izraeli törvények, megtorlások, az embertelenség folytatódik Palesztinában. A nemzetközi helyzet sem kedvező, az izraeli közvélemény – ha vannak is kivételek – az egyre agresszívabb katonai megoldást támogatja egészen a "totális megoldásig" Gázában vagy Ciszjordániában. Hosszabb távot tekintve viszont egyre nagyobb az aktivitás, a szolidaritás, az ellenállás.


Bebörtönözhetnek, megölhetnek egyéneket, de nem egy egész mozgalmat. Nem tarthat örökké az embertelenség, az emberi jogok semmibe vétele.»

Forrás: »Addameer », le site de l'Agence.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.