2020. január 1., szerda

Válságban a francia közegészségügy


Közkórházak válságban: ezer osztályvezető orvos megtagadja az adminisztráció elvégzését
Párizs, 2019. dec. 31.
December közepén a Journal du Dimanche (JDD) közölte, hogy 660 orvos, majd' mind közkórházban alkalmazott osztályvezető, bejelentette szándékát, hogy tiltakozásul a közkórházak megfojtása ellen nem kívánja a továbbiakban adminisztratív feladatait teljesíteni.  


Ma már ezer orvosról beszélhetünk, ezren jelentették be, vagyis «az összes osztályvezető orvos 10%-a», számolt be André Grimaldi professzor, az «állampolgári engedetlenség» elindítója  az Europe 1-en.

A tiltakozó orvosok a gyakorlatban nem alkalmazzák a tarifakódokat az általuk elítélt, a 2009-ben Bachelot egészségügyi miniszter által bevezetett «kórházvállalatok» rendszerében zűrzavart okozva.   


A «szimbolikus» döntés mögött semmiféle «személyes követelés» nincs, pontosít Stéphane Dauger professzor, a Robert-Debré de Paris kórház gyermek-újjáélesztési osztályának vezetője: «2006 óta vezetem az osztály és még soha egy pluszfillért nem kaptam ezért a pluszmunkáért, amit napi két órám bán».

«3 szabad hely van az osztályon (…) 25 újszülöttet kellett ideszállítanunk 150 km-re a szűlők lakhelyétől, mert más kórházban nincs hely».



Világosan megfogalmazták felháborodásukat: «a közkórházak haldoklanak, a forrásmegvonás lehetetlenné teszi a minőségi gyógyítást és a páciensek biztonságát veszélyezteti. A kórházi orvosok megkongatták a vészharangot: szigorítás szigorítást követ, aztán itt az ínség. A jelenlegi miniszter együttérez, de az igazi egészségügyi miniszter már a Bercyben található (a gazdasági és pénzügyminisztériumra célozva – a ford.). Nekünk kell tehát megoldanunk «állampolgári engedetlenségi mozgalommal» (…)1,3 milliárd euró hiányzik csak ahhoz, hogy a programozott feladatokat megoldjuk. A kórház haldoklik, a miniszter pedig csak palliatív gondozást biztosít».
Grimaldi professzor kollégáját, Agnès Buzynt szólítja, hogy csatlakozzon a mozgalomhoz (!) : «Miniszterasszony, ha még orvosnak tartja magát, csatlakoznia kell hozzánk. Ön vajon a gazdasági/pénzügyi tárca élén áll vagy a egészségügyi szakembereket és a betegek érdekét képviselő egészségügyi minisztériumén?»
A válasz jan. 6-ra várható, mikor az ezer gyakorló orvos átadja a peticiót az aláírásokkal …
*Első alárók : André Grimaldi, emeritus professzor, André Baruchel (Robert-Debré kórház), Stéphane Dauger (Robert-Debré kórház), Jean-Luc Jouves (Timone kórház), Philippe Lévy (Beaujon kórház), Agnès Linglart és Xavier Mariette (Bicêtre kórház), Gilles Montalescot (Pitié-Salpêtrière kórház), Antoine Pelissolo (Henri-Mondor kórház), Ronan Roussel (Bichat kórház).
F.H.
Párizs, 2019. dec. 31.
(Jelenleg 250 sürgősségi osztály sztrájkol hasonló okokból... - ford.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.