2024. február 15., csütörtök

Az obszcenitás mint rendszer

 


"Egyre magasabbra" szállnak, hogy "rekordok záporát" arassák, amelyeket folyamatosan "megtörik". "Eredményeik (...) jobbak a vártnál", és garantálják, hogy "továbbra is ragyogni fognak", köszönhetően az "emelkedésnek (amely) fenntartja a növekedést".

"Ők"? Csúcssportolók, akiknek hőstetteit a magasztos kommentátor üdvözli? Dehogy.

"Ők" a "világ legjobb tőzsdei szereplői", akiknek "a mesterséges intelligencia által felpörgetett Wall Street indexe szárnyakat adott" - írja a Les Echos című napilap, amely február 13-án címlapot szentelt nekik.

Olvasóink talán nehezen értik, hogy a tőzsdei mozgások hogyan hatnak Önökre?

Évente több százmilliárd dollárnyi osztalékot fizetnek ki azoknak a részvényeseknek, akiknek a tőkéje a tőzsdéken virágzik. Csak 2023 második félévére 568 milliárd dollárnyi osztalék*: "új rekord (...), Franciaországban még ennél is jelentősebb tendenciával" - mutat rá a Sud Ouest, amely megjegyzi ugyanakkor, hogy "a gazdasági növekedés elmarad Franciaországban".

Egyre több osztalék, miközben kevesebb vagyont termel: hogyan lehetséges egy ilyen csoda? A termelési költségek csökkentésével, az infláció és a bérek lenyomásának fegyverével, egyre több teher munkavállalókra való áthárításával, egyre több közszolgáltatás, iskola és kórház megfojtásával, a társadalombiztosítási térítések csökkentésével és a legbizonytalanabb munkavállalók kizsákmányolási körülményeinek romlásával. Röviden, közvetlenül a munkaerőtől veszik el a pénzt, hogy a tőkések és spekulánsok étvágyát táplálják.

A Les Echos lehet, hogy komoly újság, de február 13-i cikkei undorító trágárságtól bűzlenek. Egy olyan kapitalista rendszer obszcenitása, amely megelégszik önmagával és bőségével, egy olyan rendszeré, amelyben a kizsákmányolók egyre kövérebbek és kövérebbek lesznek, miközben világszerte emberek milliárdjai nem tudnak eleget enni, nincs fedél a fejük felett, vagy kénytelenek menekülni a háború és a bombázások elől.

Ezért nem fogadhatják el a francia munkások azt a hamis politikai alternatívát, amelyhez le akarják alacsonytani: vagy a szélsőjobboldalt, vagy a "demokrácia megmentője" körüli konszenzust az V. Köztársaság stílusában. Nem tudnak azonosulni a "baloldalra" való homályos hivatkozással sem, szemben az általános jobboldallal, vagy egy "gázos mozgalommal", amely azt állítja, hogy a "népet" képviseli, szemben az oligarchákkal.

A helyzet súlyos, a kizsákmányoló osztály és a kizsákmányolt osztály közötti ellentét napról napra élesedik. Egy munkáspártnak, amely méltó a nevéhez, világosan meg kell fogalmaznia a harc célját: egy munkáskormányt, amely csak maguknak a munkásoknak egységes fellépéséből jöhet létre az osztályterületen, a kizsákmányoló osztály és annak obszcén rendszere ellen.

 * A világ 1200 legnagyobb vállalata

D.G. Tribune des travailleurs 427. szám


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.