2024. február 21., szerda

"Miért tart Izrael az önpusztítás felé?"

 


Aluf Benn, a Haaretz című izraeli napilap főszerkesztője hosszú cikket közölt az amerikai sajtóban (a Foreign Affairs február 7-i számában) "Miért tart Izrael az önpusztítás felé" címmel.

Idézi a néhai Moshe Dayan izraeli tábornokot, aki 1956-ban a következőket mondta a palesztinokról: "Nyolc éve a gázai menekülttáborokban élnek, és a szemük láttára sajátítottuk ki a földeket és falvakat, ahol ők és szüleik éltek".

Aluf Benn megjegyzi: "Dayan a Nakbára utalt, amikor a palesztinai arabok többsége száműzetésbe kényszerült Izrael győzelme után (...). Sokukat erőszakkal Gázába telepítették ki (...). Dayan semmiképpen sem volt a palesztin ügy támogatója. (...) Dayan mégis megértette azt, amit sok zsidó izraeli nem hajlandó elfogadni: a palesztinok soha nem fogják elfelejteni a Nakbát, és soha nem fognak felhagyni azzal az álommal, hogy visszatérjenek az otthonukba." (...)

2023. október 7-én Dayan régi figyelmeztetése a lehető legvéresebb módon vált valóra. Hozzáteszi: "A palesztinok életben tartották ügyüket. A Hamász által október 7-én testkamerákkal készített felvételeken hallható, ahogy a megszállók azt kiabálják: 'Ez a mi földünk', miközben átlépik a határt, hogy megtámadjanak egy kibucot". 

Olyan ügy, amely Aluf Benn szerint ellentétes a cionizmus állandó terjeszkedési logikájával: "Az október 7-i trauma ismét arra kényszerítette az izraelieket, hogy felismerjék: a palesztinokkal való konfliktust (...) nem lehet sem elhanyagolni, sem megkerülni, és hogy a folyamatos megszállás, a ciszjordániai izraeli telepek bővítése, a Gázai övezet ostroma és a területi kompromisszumok (vagy akár a palesztin jogok elismerésének) elutasítása nem hoz tartós biztonságot az országnak". 

Ez az ellentmondás készteti az illuzórikus "kétállami megoldás" támogatóját arra, hogy megkérdőjelezze az "önpusztítást", amelyre az izraeli vezetők elkötelezték magukat.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.