2024. február 21., szerda

Biden-Sissi-Netanyahou terve egy második Nakba (Nakba, a "katasztrófa": 800 000 palesztin elűzése 1948 májusában)

 


Az amerikai kormányzat erős nyomására Izrael március 10-ig meghosszabbította a Gázában fogva tartott túszok szabadon bocsátására vonatkozó ultimátumát. Ha nem, ezután az izraeli hadsereg megtámadja Rafahot, vérfürdőt okozva

Netanjahu "küszöbön álló" támadást jelentett be Rafah ellen, ahol 1,5 millió éhező és szomjazó palesztint bombáznak rendszeresen. Ha az amerikai kormányzat minden erejét latba vetette, hogy Netanjahut arra kényszerítse, hogy elhalassza a vérfürdőt - e sorok írásakor -, az elsősorban azért van, mert otthon bajban van.

Február 13-án a szenátusban a demokrata Welch szenátor, amikor azt magyarázta, miért szavazott "ellene" a Biden által Izraelnek kért 14 milliárd dollárnak, ünnepélyesen Bidenhez fordult: "Ez nem csak az én személyes véleményem, hanem Vermont állam választóinak többsége, akik megkerestek. Évek óta, elnök úr, önhöz hasonlóan én is több tízmilliárdos támogatásra szavaztam Izraelnek. De nem tudom tovább folytatni, hogy az amerikai adófizetők dollárjait Netanjahu véget nem érő bombázásait finanszírozzuk."

A Demokrata Párt vezetői, akárcsak Biden környezete, tudják, hogy fiatalok és munkások százezrei - köztük demokrata szavazók - bejelentették, hogy nem fognak a "népirtó Joe-ra" szavazni. Egyre többen közülük a következő jelszóval lépnek elő: "Add fel, Biden!". És egy olyan társadalomban, amely azt állítja magáról, hogy a "közösségek" szuperpozicíója, a USA Today (február 17.) megjegyzi az "arab amerikaiak" körében növekvő mozgalmat: a hagyományosan demokrata szavazók "mélyen elárulva érzik magukat. És azt akarják, hogy Joe Biden 2024-ben vereséget szenvedjen". A Biden-kormányzat tehát nyomást gyakorol Netanjahura... azonban továbbra is fegyverekkel látja el.

Az Egyesült Államok egy másik vazallusára, Egyiptomra is nyomást gyakorol. Az egyiptomi katonai rezsim, amely a rafahi bejáratot ellenőrzi, eddig nem volt hajlandó palesztinokat fogadni a Gázai övezetből a területére. Ez túl veszélyes Sziszi marsall rezsimje számára, amely egy társadalmi robbanás szélén álló ország irányításáért küzd. Washington - amely évente egymilliárd dollárt fizet az egyiptomi hadseregnek - óriási nyomást gyakorolt rá, egészen odáig ment, hogy megígérte Egyiptom adóssága egy részének elengedését.

Úgy tűnik, az egyiptomi rezsim engedett az amerikai-izraeli nyomásnak. Tagadása ellenére a Wall Street Journal által idézett meg nem nevezett források megerősítik, hogy a Sínai-sivatagban egy gigantikus "biztonsági övezet" épült, amely több mint 100 000 ember befogadására alkalmas. A munkálatokkal Ibrahim al-Arjani üzletembert (és fegyveres milíciák vezetőjét) bízták meg, aki a Sissi-klán közeli munkatársa. Mohannad Sabri londoni újságíró megjegyzi: "Egyiptom arra készülhet, hogy Izraellel és az Egyesült Államokkal összehangoltan elfogadja és engedélyezi a gázai lakosság Sínai-félsziget felé történő kitelepítését".

Netanjahu népirtása és Sissi koncentrációs tábora közé szorulva a Rafahba zsúfolt másfél millió palesztin egy második Nakba áldozatává válna, amely még rosszabb lenne, mint az 1948-as. Ezt egyetlen munkás, egyetlen demokrata sem fogadhatja el. A munkásmozgalom felelőssége minden egyes országban és nemzetközi szinten, hogy megakadályozza ezt az új katasztrófát. Az indiai szakszervezetek felhívása (lásd alant) megmutatja az utat.

Dominique Ferré

Az indiai tengerészek és dokkmunkások szakszervezetei megtagadják a fegyverek rakodását Izrael számára

Bev, kép: Mundra kikötője az indiai Gujaratban

“A Tengeri Szállítási Dolgozók Indiai Konföderációja: "Szövetségünk, amely több mint 3500 dolgozót képvisel az ország tizenegy fő kikötőjében, úgy döntött, hogy elutasítja a be- vagy kirakodást az Izraelbe irányuló fegyverszállítmányok esetében (...). Felszólítjuk a dolgozókat és minden békeszerető embert világszerte,hogy támogassák a szabad Palesztina követelését".

Az indiai tengerészek és dokkmunkások szakszervezeteinek igazuk van! Sztrájkkal akadályozzuk meg az Izraelbe irányuló fegyverszállításokat, ez az egyetlen módja annak, hogy a mészárlásnak véget vessünk!

La Tribune des travailleurs – 428.sz. – 2024. febr.21. ( francia Dolgozók Pártja hetilapja)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.