2024. február 20., kedd

Egy demokratikus palesztin állam, a folyótól a tengerig.


 Mivel egyre több országban merül fel a palesztin állam elismerésének gondolata a 67-es határon, sok ODS (One Democratic State Initiative, Egyetlen demokratikus állam kezdeményezés) támogatóban felmerül a kérdés, hogy egy ilyen elismerés az ODS felé tett lépés lenne-e egész Palesztinában, vagy inkább távolodna tőle.


Az alábbiakban, valamint az Instagramon https://www.instagram.com/p/C3kO9TrMfEF/ , az X-en https://twitter.com/ODSinitiative/status/1759890441414021584?s=20 és a Facebookon https://www.facebook.com/odsinitiative/posts/pfbid0y6MJjjVsmFVAuwitdvwHDDxmNN8ui5VwFv3RpEoF4tkMyVVesAco73YTBToGyTSml találja elemzésünket a kérdésről.

Hogyan hatna a palesztin állam fokozott elismerése az ODS-ért folytatott küzdelemre?

Az államok a saját érdekeiket nézik, nem másokét, és ez alól a palesztin állam elismerése sem kivétel. Azzal, hogy mások határozzák meg helyettünk az államunkat, bezárul a politikai képzeletünk és az önrendelkezéshez való jogunk. A döntés, hogy a palesztin államot a 67-es határok mentén ismerik el, különösen delegitimálja az ODS-t: s minden olyan törekvés, amely egy palesztin állam létrehozására irányul egész Palesztinában, terjeszkedő terrorizmusnak minősülne.

Másrészt egyesek azt gondolhatják, hogy ez az elismerés delegitimálja Nagy-Izraelt is. De minden lehetséges elismerést az általános erőviszonyok összefüggésében kell vizsgálni. Például,

az elismerés azt jelentené, hogy Izraelnek fel kellene adnia a 67 terület feletti katonai és gazdasági ellenőrzését, és ki kellene vonnia telepeseit Ciszjordániából (beleértve Kelet-Jeruzsálemet is)?

meghatároznák-e ezeket a határokat?

a palesztin állam tényleges szuverenitással rendelkezne, beleértve a biztonság ellenőrzését és egy olyan hadsereget, amely képes lenne szembeszállni az IOF-fel?

és mivel Izrael következetesen kijelentette, hogy ellenzi egy olyan palesztin állam létrehozását, amely nem alárendeltje, azok, akik "elismerik" a palesztin államot, hajlandóak lennének ráerőltetni Izraelre az állam szuverenitását?

A gyakorlatban a Palesztina állam elismerésére vonatkozó korábbi nyilatkozatok nem befolyásolták a helyi valóságot. Az ENSZ és a birodalmi hatalmak, beleértve az USA-t is, már kinyilvánították, hogy támogatják egy palesztin állam létrehozását, és ez semmit sem változtatott. Bármilyen jövőbeli elismerés valószínűleg naiv vagy rosszindulatú formalitás lenne, amely még nagyobb legitimitást biztosítana az úgynevezett "Palesztin Hatóságnak", Mahmúd Abbászt ismerné el Palesztina elnökeként, és a határokról és a visszatérési jogról szóló "részleteket" a két "egyenlő" állam közötti tárgyalásokra hagyná.

Még ha egy ilyen elismerés segíthet is egy egész Palesztinát uraló demokratikus palesztin állam létrehozásában, nem szabad elfelejtenünk, hogy még az önkényuralmi kormányok, a fasizmus, a mészárlások vagy a polgárháborúk is segítették alkalmanként a társadalmak fejlődését a jobb politikai struktúrák felé. A cionizmus kétállami változata előbb-utóbb valami pozitívumhoz vezethet, és ha ez bekövetkezik, akkor foglalkozni fogunk vele, de ez nem olyasmi, amit támogatni tudunk.

Ennél is fontosabb, hogy egy jövőbeli fejleményt a megoldás szempontjából kedvezőnek vagy kedvezőtlennek tekintve úgy mutatjuk be ezt a fejleményt, mint olyasvalamit, ami befolyásolja a végeredményt, de figyelmen kívül hagyjuk azt a tényt, hogy döntéseink felhasználhatják az ilyen fejleményt a végeredmény befolyásolására. Ez a passzív behódolást normalizáló keret rendkívül veszélyes. Bár nem helytelen egy bizonyos fejlemény hatását elemezni, ahogyan azt fentebb tettük, a hangsúlyt arra kellene helyeznünk, hogy hogyan kezeljük a jelenlegi és jövőbeli fejleményeket annak érdekében, hogy befolyásoljuk az eredményt.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy világos célt kell szem előtt tartanunk - a felszabadítást -, és folytatni kell a küzdelmet, hogy az erőviszonyokat ennek javára billentsük. És ennek a küzdelemnek az egyik fontos aspektusa a narratíva visszaszerzéséért folytatott küzdelem, és annak a megoldásra való összpontosítása, nevezetesen a "zsidó államról" annak alapvető ellentétére való áttérés: Egy demokratikus palesztin állam, a folyótól a tengerig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.