2009. április 13., hétfő

Obama és a háborús reform

A «felkelések ellen» és (mások) magas halálozási arányáért!

Robert Gates, a Buch adminisztrációtól Obamához igazolt védelmi titkár a katonai kidások «mélységes reformját» jelentett be. Nem takarékoskodásról van szó, az elnök az 2009-es évre 83 milliárddal többet kért az iraki és afganisztáni háborúkra. A Pentagon költségvetése már meghaladja a 670 millárd dollárt. A kolosszális értékű közpénzek «jobb felhasználásáról» van szó, amely más katonai jellegű kiadásokkal együtt eléri a büdzsé egynegyedét. A reform, mondja Gates, újradimenzionálja a legnagyobb fegyverkezési rendszerek programját és feljeszti a «felkelések elleni» háború alapjait.

Az «iraki és afganisztáni leckék» megmutatták, hogy az aknáknak és improvizált robbanószerkezeteknek ellenállóbb katonai járművek kellenek. Ezeket kell fejleszteni. De ez csak egyik oldala a Future Combat Systems programnak, melynek a harci egységek kapacitását kell emelnie: a katonák egyre inkább integrálódnak egy high technology hálózatra, távirányított járművekkel, szatellites kommunikációval. Újradimenzionálják a Lockheed Martin F-22 Raptor vadászgépét, melyből csak 187 példányt kérnek (140 millió dollár darabja), kompenzációként a Lockheed többet kap az F-35 Lightning II (Joint Strike Fighter) vadászgépre, mert ez a «felkelések ellen» jobban illik (van egy olyan változata is, mely függőlegesen száll fel). Megkönnyebbült sóhaj az olasz vállalatok részéről (Avio, Piaggio, Galileo avionica, Oto Melara és mások), melyek a vadászgépek szárnyait készítik és összeszerelik.

A Pentagon főként az Uav-ra számít (személyzet nélküli távirányított repülő jármű), különösen a Predatorra («ragadozó») és Reaperre («daráló», az emberi életeket, nyilván). Gates érveket sorakoztatott: ezeket a gépeket már Irakban, Afganisztánban és Pakisztánban is bevetették, sok előnyük van, akciótávuk szélesebb (a Reapernek 3.500 mérföld az F-16 500 mérföldjével szemben), kevesebb pénzbe kerül (egy 4 repülőből álló egység ára 55 millió dollár) és főként semmi rizikó a személyzetre nézve (egy pilóta és egy technikus a detektornál). Ez utóbbi kényelmesen ül az USA-ban egy bázison, a céltól 12 ezer mérföldre. A Predator feladata a cél kijelölése, aztán ennek közlése a vadászpilótákkal, de fel van szerelve 2 Hellfire-rel («pokoli tűzzel»). A Reaper elsőrendű feladata hunter/killer (vadászat/ölés), több mint másfél tonna rakétából, lézer- és szatellites irányítású bombából álló harci terhet hozdoz. Gyakran ugyanazok az operátorok reggel Irakban «repülnek», ebéd után Pakisztánban. Miután néhány rakétát küldenek az úgynevezett terroristák nyakába, közben persze elkövetnek néhány civil tömeggyilkosságot is, hazatérnek kis családjuk szerető körébe.

Ölni 12 mérföldről egy joystickkel manipulálva. Ez a háborús technológia legújabb vívmánya, ezen alapszik a Pentagon reformja. A nagybefektetők nem csak a légügyi Unmanned Aerial Vehicle-t tartják lehetőnek (jelenleg 200 létezik a Predatorra és 30 a Reaperre), az egész hadsereg is lehet «személytelen». A távirányított földi járművek száma a 2001-es 170-ről máris 5.500-ra nőtt. A stratégák által «alacsony erősségűnek» meghatározott felkelések elleni bevetésre szolgálnak.

Az il manifesto 2009. ápr. 12-i számából
http://www.ilmanifesto.it/il-manifesto/in-edicola/numero/20090412/pagina/11/pezzo/247262/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.