2009. április 16., csütörtök

A politikai foglyokkal való Nemzetközi Szolidaritás Napja

A különféle kormányok még 2009-ben is több ezer politikai foglyot tartanak börtönben világszerte. Ne gondoljunk csak a «társadalmilag elmaradott» országokra vagy diktatúrákra, Izrael, az Egyesült Államok, az Európai Unió ugyancsak élen járnak a listán.
A világon embermilliók harcolnak az elnyomás, a társadalmi igazságtalanság, a kizsákmányolás ellen. Küzdenek egy olyan világért, melyben nem a kapitalizmus logikája irányítja a világot. Küzdenek egy olyan sokszínű Földért, melyen a népek számára lehetőség nyílik a túlélésre. A politikai foglyok még börtönükben is továbbra a küzdelem és az elkötelezettség útját járják, folytatják a harcot az elnyomás, az igazságtalanság ellen.
Franciaországban és Spanyolországban több száz baszk politikai foglyot szétszórva tart fogva mindkét állam, kommunista elvtársainkat, korzikaiakat, galiciaiakat, katalánokat, bretonokat, anarchistákat. Olaszországban az ellenzéki mozgalmakat üldözik és az egyre nagyobb függetlenséget kívánó szardíniai mozgalmakat fojtják el. Németországban viták folynak arról a lehetőségről, hogy tovább bővítsék a politikai foglyok büntethetőségét... és az összes nyugat-európai országban a tőke ellen küzdő szakszervezeti tagok, dolgozók vannak börtönben.
A francia, spanyol, belga és német börtönök megmutatják azt a – meglehetősen magas – árat, melyet az állam akar megfizettetni ellenségeivel. A bírák és törvények habozás nélkül kiszolgálják a kapitalista államot – szemforgatóan a demokrácia nevében! Az USA-ban bebörtönzött kubai ötök és kolumbiai foglyok, a jakutföldi Szergej Uruszov, a portoricoi foglyok, a különböző országokban, de különösen Törökországban fogva tartott kurdok, az izraeli börtönök palesztin foglyai és minden, akármilyen ürüggyel letartóztatott politikai fogoly érdekében ápr. 17-én követeljük politikai fogolystátuszuk tiszteletben tartását, de főként azonnali kiszabadulásukat!
nemzetközi aktivisták

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.