2009. május 20., szerda

Szolidaritás

Ott leszünk Gdanskban jún. 4-én lengyel testvéreinkkel, akik harcolnak
– hajógyáraik bezárása miatt, melyre az Európai Bizottság kötelez
– az összes elbocsátás ellen !

Magyar Dolgozók !
Eltitkolták előttünk, ahogyan az összes európai dolgozó előtt is, ami ápr. 29-én Varsóban történt.
Ezen a napon a gdanski hajógyárak kétezer munkása, a Solidarnosc szakszervezettel Varsó központjában tiltakozott Donald Tusk miniszterelnök és az Európai Bizottság ama szándéka miatt, hogy a gdanski hajógyárakat bezárják. A rendőrség brutálisan rájuk támadt könnygázbombákkal, vegyszerekkel és vízágyúkkal, 25 szervezett munkást kellett kórházba szálltani.
Ezt a sorsot szánják mindazoknak, akik elutasítják az elbocsátásokat! Ezt a sorsot szánják azoknak, akik nem fogadják el, hogy az Európai Bizottság a Maastrichti-Amszterdami szerződések alapján a kapott „állami segítséget” illegálisnak minősítve a «szabad- és akadályoktalan verseny» nevében a hajógyárak bezárásáról döntsön !

Barátaink !
Jún. 4-én Gdanskban a lengyel munkások, a Solidarnosc szakszervezettel együtt tüntetni fognak, hogy kimondják : nemet a hajógyárak bezárására! Nemet az elbocsátásokra! Jövőt akarunk magunknak és gyermekeinknek!
Velük leszünk. Egy magyar aktivista is tagja lesz a Dolgozók és Népek Nemzetközi Egyetértése delegációjának, mely szolidaritásunkat viszi a lengyel munkásoknak.
Szolidaritást, mert Magyarországon is követeljük :

- az elbocsátások azonnali leállítását!

- Nemet mondunk a Bajnai-kormány az IMF-fel és az Unióval megkötött egyezménye értelmében meghozott, a népességre súlyosan nehezedő intézkedéseire!

- Nemet a privatizációkra!

- A nyugdíjasokat sújtó törvények, az Európai Unió (Barcelonai csúcs, 2002) által kötelezett, 65 éves korra kitolt nyugdíjkorhatár visszavonását!

Felhívunk minden dolgozót, fiatalt, szakszervezeti tagot, aktivistát, hogy írja alá és irassa alá ezt a felhívást kollégáival, ismerőseivel, barátaival, szakszervezeti köreivel, hogy összegyűjtve elvihessük Gdanskba.
A Dolgozók és Népek Nemzetközi Egyetértése

Támogató aláirások küldése : somijudit@yahoo.fr (határidő: jún. 2.)

Név: szervezet, minőség:
.................................................................................................................................
.................................................................................................................................

1 megjegyzés:

  1. Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ESZSZ/CES) állásfoglalása a gdanski szczecini hajógyàrak ügyében (tavaly jùn. 25-i sajtónyilatkozat):

    Communiqué de presse de la CES, 25 juin 2008
    Le Comité exécutif de la Confédération européenne des syndicats (CES) souhaite exprimer sa solidarité et son soutien aux travailleurs polonais du secteur de la construction navale qui se battent pour leur emploi. Nous appelons le gouvernement polonais á trouver, dès que possible, une solution commerciale viable pour les chantiers navals. Celle-ci devra tenir compte des règles européennes en matière de concurrence et des objectifs de maintien de l’emploi. Nous invitons également la Commission européenne á laisser le temps au gouvernement polonais d’introduire une proposition qui permettrait de sauver le secteur de la construction navale en Pologne ainsi que des milliers d’emplois, avant une éventuelle décision concernant l’aide publique.

    A ESZSZ Végrehajtó Bizottsàga szolidaritását és támogatását fejezi ki a hajógyári munkások iránt, akik munka(helyü)kért harcolnak. Felhívja a lengyel kormányt, hogy amint lehetséges, találjon életképes kereskedelmi megoldást a hajógyárak számára. Ez (a megoldás) számoljon az európai versenyszabályozással és a munkahelyek megtartásának célkitûzéseivel. Felhívjuk az Európai Bizottságot is arra, hagyjon elegendô idôt a lengyel kormány számára olyan javaslat bevezetésére, mely lehetôvé teszi Lengyelországban a hajógyártás és munkahelyek ezreinek megmentését, mielôtt az esetleges döntés meghozza az állami segítségrôl.

    Mindezzel az a gond, hogy hiába « támogatja » egyrészrôl az ESZSZ a lengyel munkásokat, ha másrészrôl éppen a szabad verseny elôírásainak betartására is felszólít, ti. pontosan a « szabad és befolyásolatlan verseny » nevében fordult Nelly KROES európai biztos 2007.jan.27-én a lengyel kormányhoz « illegálisnak » minôsítve az állam pénzügyi támogatását (ami szintén csak a bezárást elutasító munkások és a szakszervezetük ellenállásának gyümölcse volt). Kroes persze a Maastrichti, Amszterdami szerzôdésekben leírtak szerint járt el, ezért a « hajógyárak vissza kell fizessék az állami támogatást », ami a halálukat jelenti és az összes dolgozó elbocsátását.
    Következésképpen van még egy összeférhetetlenség a ESZSZ nyilatkozatában, mégpedig az « európai versenyszabályok betartása » és a « munkahelyek fenntartásának céljai » között. Nem lehet megmenteni a káposztát ùgy, hogy a kecske is jóllakjon.
    Csak idôhùzás a Bizottsághoz intézett kérés is, mert milyen lehetôségei maradnak a lengyel kormánynak, milyen megoldást tudna – ha akarna – hozni? Ha állami pénzekkel nem támogathat, akkor privatizálnia kell, ami egyértelmûen ismét csak a keserû véget hozza a hajógyárak számára.

    A hajógyári munkàsok minden megtesznek annak érdekében, hogy ezt a véget elkerüljék. A Solidarnosc mùltjának minden lépésével nem lehet egyetérteni, azonban azt látni kell, a munkásosztály egy szegmense az életéért harcol.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.