2009. május 9., szombat

Tanulságos - ennyit a képviseleti demokráciáról.

KÖZLEMÉNY



A Zöld Baloldal ezúton jelenti be, hogy bár minden tőle telhető feltételnek eleget tett – összegyűjtötte a támogatását biztosító ajánlószelvényeket (21861 darabot), listát állított – mégsem indulhat egy rajta kívül álló, adminisztratív hiba miatt a 2009-es Európai Parlamenti választásokon.


A párt bejegyzéséről szóló okiratot a törvényes határidő lejártáig a párt nem kapta meg, dacára annak, hogy arról 2009. április 08-án végzést hozott az illetékes bíró. Az ilyenkor szokásos fellebbezési határidő lejártával, a jogerőre emelkedés után az előzetes tájékoztatással szemben nem a napi állapotnak megfelelő kivonatot bocsátottak rendelkezésére.


Így az Országos Választási Bizottsághoz a pártot, mint jelölő szervezetet – névegyezés hiányában – nem tudtuk bejelenteni.


A bürokrácia parttalanságára, annak felelőtlenségére kívánjuk felhívni a figyelmet saját példánkkal is.


Ugyanakkor nem mehetünk el az eset politikai következményei mellett sem, amely sajátos módon egybeesik Szíjjártó Péter 2009. május 06-i nyilatkozatával, miszerint ma hazánknak nem versengő kis pártokra van szüksége, hanem erős, cselekvőképes politikai szervezetekre.


Ez az állítás elfogadhatatlan nem csak a Zöld Baloldal, hanem minden kisebb politikai párt számára. Ez az állítás ellentétes az Európai Unió alapelveivel, amely a politikai sokszínűségén és a politikai pártok versengésén alapuló konszenzusra épül.


Ezúton szeretnénk tudatni a pártunkat támogatókkal és szimpatizánsaink sokaságával, hogy e rajtunk kívülálló okok miatti fiaskó nem veszi el kedvünket attól, hogy bebizonyítsuk: lehet egy másfajta politikai paradigma szerint gondolkodni, válaszokat adni napjaink égető kérdéseire.


Továbbra is fellépünk a „nagy pártok” bebetonozottsága ellen, egy valóban demokratikus választási rendszer érdekében. Fellépünk azért, hogy az Európában példátlan „választási előszűrő-rendszer” megszűnjön.


Hangsúlyozzuk: a Zöld Baloldalt ért bürokratikus affér túlmutat a pártot ért káron. Olyan erkölcsi és egyéb kárt okoz, amely mellett nem lehet kézlegyintéssel elmenni! Veszélyezteti az állampolgárok jogbiztonságát is, ha jogerős végzésről, ítéletekről késve vagy egyáltalán nem kapják meg a független bíróságtól az írásos dokumentumokat.


Éppen ezért a Zöld Baloldal minden jogi lépést megtesz annak érdekében, hogy ez többé ne fordulhasson elő!


Bejelentjük, hogy az esetről tájékoztatjuk európai testvérpártjainkat, mindenekelőtt az Európai Zöld Pártot és az Európai Baloldali Pártot, és az EU szintjén lépünk fel az antidemokratikus magyar választási rendszer megváltoztatásáért. Politikai tevékenységünket kizárólag törvényes eszközökkel, a demokrácia értékeihez ragaszkodva végezzük.


Nem hagyjuk abba a kampányunkat. Sőt! Még nagyobb erővel szervezzük a környezetünk és az emberek kizsákmányolásának megszüntetését célzó mozgalmunkat.


Arra buzdítunk minden, a rendszerrel elégedetlen, szociálisan érzékeny, a demokrácia és a környezetvédelem mellett elkötelezett állampolgárt, hogy június 7-én menjen el szavazni. A szavazócédulára írják rá nagy betűkkel: ZÖLD BALOLDAL


Budapest, 2009. május 8.


Droppa György


Zöld Baloldal elnöke


Vajnai Attila


Magyarországi Munkáspárt 2006 elnökhelyettese


1 megjegyzés:

  1. Remélhetőleg, ezzel eltűnik az összes illúzió is a demokráciáról! Ha a rendszer nem akar valamit, hát megtalálja hozzá a törvényes utat... Az Európai Unió sokszínűségének meg konszenzusának se kell bedőlni - csak üres duma az is! Nézzük meg, mit csinál az Európai Balpárt!
    Viszont elmenni a szavazásra és ott ráírni Zöldbal??? Van más baloldali párt is: a Kommunista Munkáspárt, tessék rájuk szavazni, ha már elhisszük, hogy bármit is megváltoztatna egy eu-parlamenti képviselet! Ők legalább kiléptek az Európai Balból is!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.