2009. július 26., vasárnap

5 követelés a válságból kilábaláshoz Belgiumban

(PTB, Belga Munkapárt)
Belgium a világ bruttó termeléséből 0,5 %-kal részesedik, tehát egyedül kilátástalan a tőkésválságból való kilábalása. Ha az ország ketté-(háromfelé?) szakad, még kevésbé. Arra azonban van mód, hogy ne a dolgozók fizessék meg a krízis árát!
1. Az egymilliárd eurón felüli vagyonokra 2 %-os adó kivetése = 7 milliárd euró a munkahelyekre és a társadalombiztosításra!
A népesség 10 %-os leggazdagabb rétegének vagyona az utóbbi 20 évben megnégyszereződött, -ötszöröződött. Évi mindössze 2 %-os adó kivetésével a társadalmi egyenlőtlenségek meg nem szűnnének, de a költségvetési hiány jelentősen javítható lenne – és nem a dolgozók kárára ...
2. A kiwi-modell bevezetése 50-90 %-kal csökkentené a gyógyszerek árát = 1,5 milliárd eurós megtakarítást eredményezne a társadalombiztosítás számára.
Az állam nyilvános pályázattal minden gyógyszerkategóriában kiválaszthatná a minőség-ár összefüggésben legelőnyösebbet. Nem csak lakossági megtakarítást, hanem a társadalombiztosítási kiadások csökkentését is szolgálná (ahogyan Új-Zélandban már bevált a modell!).
3. A vásárlóerő védelmére az energiaárak áfa-tartalmának 21 %-ról 6 %-ra csökkentése az Electrabel költségére.
Az energia nem luxuscikk, a legszegényebbek pedig hovatovább képtelenek megfizetésére. Az Electabel (Suez) soha nem látott profitot söpört zsebébe, hivatalos tanulmányok 800 milló euróra becsülik. Itt az ideje, hogy a nukleáris energián szerzett jogtalan jövedelmét a köz céljaira fordítsuk.
4. Harc a fiskális csalások ellen, véget kell vetni a „képzeletbeli kamatnak”.
A pénzügyi csalással szerzett haszon 10 milliárd euróra tehető. Ezt megakadályozandó, el kell törölni a banktitkot és az adóparadicsomokat – addig is pedig súlyos büntetéseket kiszabni a tranzakciókra. A «képzeletbeli kamatot», ezt a pénzügyi ajándékot el kell törölni, belőle alapvetően a bankok és a nagy multik profitálnak, a cégen belüli «kölcsönök» leírásával. 3 milliárd euró bevételt eredményezne!
5. Az elbocsátások megtiltása minden olyan vállalatnál, mely nem veszteséges és osztalékot fizet részvényeseinek.
Az osztalékok kiosztásának tiltása lehetővé tenné munkahelyek ezreinek fenntartását. A válság ellenére a nagy multinacionális vállalatok továbbra is óriási profittal működnek, számtalan gazdasági/pénzügyi kedvezményeik ellenére egyesek mégsem haboznak a dolgozók elbocsátását illetően.
(Solidaire, 2009.júl.2.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.