2009. július 1., szerda

Akkor segítsünk be egy kicsit Bajnai Gordonnak...

Akkor segítsünk be egy kicsit Bajnai Gordonnak, hol lehet még megfogni egy kis pénzt, hogy ne csak a nyugdíjas, a közalkalmazott és a gyerekes szülő szívjon.

Öveket bekötni, ez most egy jó nagy dózis lesz:

I. àllami vezetők fizetése, prémiuma és jutalma

Tátrai Miklós Zoltán (Magyar Nemzeti Vagyonkezelő): 3,5 millió / hó + 33,6 millió évvégi prémium + 3-5 havi jutalom

Heinczinger István (MV Zrt. vezérigazgató): 3,42 millió / hó + 400 ezer jutalom / hó + 32,8 millió évvégi prémium 3-5 havi jutalom

Szabó Pál (volt Magyar Posta elnök): 2,54 millió / hó + 24,7 millió évvégi prémium + 5 havi bér jutalom

Kocsis István (a volt Magyar Villamos Művek elnök): 2,584 millió / hó + 24,8 millió évvégi prémium + 3 havi bér jutalom

Székely Gábor (Szerencsejáték Rt.): 2,185 millió / hó + 20,9 millió évvégi prémium + 4 havi bér jutalom

A fejvadász szerint "a magángazdaságban ezekhez a vezetői fizetésekhez képest bőven akadnak hasonlóak, még a kevésbé felelősségteljes munkakörökben is. Vagyis a bérek megfelelnek a piaci átlagnak. Mivel azonban az állami cégek vezetői egyedi munkakörben dolgoznak, nehéz a teljes összehasonlítás, hiszen a legtöbbre nincs is példa a versenyszférában."

Bmeg, ne hasonlítsuk már össze a versenyszférával ... ott ha 1 év alatt nem mutatsz fel eredményt (= PROFITOT), szépen, de határozottan megválnak tőled. Szabó Pál Magyar Posta elnök teljesítményét mivel hasonlíthatjuk össze? A többi posta vezetőjével? MV, MVM, Posta, Szerencsejáték egyedüli, monopóliumban lévő cégek, ha jól teljesítenek, ha rosszul, nem számít. Hadd kérdezzem már meg, ezek az állami vezetők vajon mire fel kapják az éves fizetés 80%-át prémiumként, és még 3-5 havi bérnek megfelelő jutalmat? Olyan jól dolgoztak? Hasít a MV? Remekel a Magyar Posta? Végre rendelhetek külföldről, mert már nem vagyunk feketelistán Afganisztán és Irán mellett?

Emlékszünk Gyurcsány Ferenc kezdeményezésére, mikor megkérte az állami vezetőket, hogy ne vegyék fel a jutalmukat. Röhögtek bele a pofájába a fejesek.

Nem kérni kell ezt! Törvénymódosítást kell benyújtani a Parlamentben, miszerint minden állami vezető jutalmára és prémiumára 90%-os extra különadót vetnek ki. A társadalmi szolidaritás miatt ez lenne a minimum! Kész, ennyi lenne, és ez a kérdés meg is lenne oldva!

II. àllami cégek felügyelőbizottságai

Gyurcsány Ferenc már a válság kirobbanásakor durván lecsökkenthette volna a több száz állami cég vezérigazgatóságainak és felügyelőbizottságainak a létszámát. De nem mert nekirontani a hátországnak, a több ezer (!) hű MSZP és SZDSZ kádernak. Hiszen ezek a "mi embereink", "jó pártemberek", valahová be kell mindenkit gyömöszölni, valahogy pénzt kell nekik biztosítani. Alibipozíciók, állami pénzből. Ha Gyurcsány nem mert nekik rontani, a pártonkívüli Bajnai vajon majd meg meri lépni? Pedig azt mondta, ő csak az állam takarékosságáért tud felelősséget vállalni ... tessék!

A Magyar Villamos Művek 2008 májustól 350 ezer forintban határozta meg az igazgatóságiak havi tiszteletdíját; ezért cserébe a társaság alapító okirata szerint évi hat (!) alkalommal kell kötelezően megjelenniük a munkaértekezleteken. 12 350 000 forintért 6 db értekezlet egy évben. Agyvérzés ...

A MV-on kívül a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-nél, a Szerencsejáték Zrt.-nél, valamint a Magyar Postánál egyaránt négyszer-ötször nagyobb felügyelőbizottság működik, mint amennyit a gazdasági társaságokról szóló törvény minimumként előír.

Összesen 160 pozíció, a törvényben előírt minimum pedig 60 hely lenne. Vagyis 100 ember potyára csüng az államon 300-400-500 ezer forintért, havonta.
Zárójelben: A MV-ra pedig ideje lenne már az atomot ledobni, és az alapoktól kezdve felépíteni egy modern állami vasúttársaságot. 77 leányvállalat? 77 leányvállalati vezetővel? Hát mi a búbánatos folyik ott?

Szakértők szerint "valós megtakarítást csakis a vállalati koncentráció jelenthet. Ha a pártok nem kádertemetőként vagy utánpótlás-neveldeként tekintenének a közcégekre, hamar kiderülne, hogy egy tízmilliós ország stratégiai funkcióinak ellátásához nincs szükség közel ötszáz állami rt.-re és kft.-re - köztük 77 MV-leányra és 31 Regionális Fejlesztési Holdingalvállalatra -, s pláne nincs szükség ötszáz darab (vezérigazgató-helyettesekkel, ilyen-olyan szakigazgatókkal dúsítgatott) menedzsmentre."

III. Apróságok innen-onnan

- A digitális tábla projekt ára kissé megemelkedett, immár nem 24 milliárdba, hanem 28 milliárdba kerül. Hiller István nyomja tovább a projektet, legutóbb karácsonyra ígérték, hogy a tantermekben lesznek a táblák, àprilis van ...

- 4-es metró. Az alagutak még csak a Szent Gellért térig vannak kifúrva, tehát még át sem mentek a pesti oldala, de az alagútfúró cég egy 35 milliárdos követelést nyújtott be, összesen 190 többletköltség-tétel alapján. AZ EU újabb 3 magyar nagyprojekt támogatására bólintott rá, a 4-es metró nincs köztük. Vagyis a finanszírozás teljesen bizonytalan, a végső összeg teljesen bizonytalan, a többletköltségek folyamatosan nőnek. A metró költségének hányad részéből lehetne a kötött pályás közlekedést fejleszteni, hogy ne 15 km/óra átlagsebességgel közlekedjenek a villamosok? Ráadásul az építő cégek mind külföldi tulajdonúak (Bamco, Strabag, Swietelsky) nem éppen a haza cégek támogatjuk ezzel a rengeteg milliárddal. Amíg 5%-os recesszióban van az ország, addig függesszék fel a metró építését. Majd ha újra növekszik az ország teljesítménye, akkor lehet metrót meg autópályát építeni.

- Az IMF hitelbôl 400 milliárd forint kölcsönt kapott az OTP, és 120 milliárd forintot az FHB. Mindezt a "vállalati és a lakossági hitelezés bővítése érdekében." Demján Sándor, a leggazdagabb magyar üzletember tavaly indította el Oroszország első lottójátékát. Sajnos az eredmények nem alakulnak fényesen, és most a terjeszkedéshez további tőkére van szüksége. Ehhez az FHB biztosít 25 milliárdos hitelt, ùgy néz ki, az IMF hitelünk egy része Oroszországban landol. Hadd legyek már köcsög populista: 25 ezer millió forint hitelbôl hány kisvállalkozót lehetne megmenteni? Aki per pillanat nem tud hitelhez jutni? De a 300 milliárd forintos (!) vagyonnal rendelkező Demjánhoz hozzávág 25 milliárdot egy állami bank ... miért nem egy magánbank kockáztatja a pénzét?

- Az Államreform Bizottság még 2007-ben összegyűjtötte, hogy milyen feladatkörök tartoznak az állam hatáskörébe. 9045 állami feladatkört írtak össze.... A lista fele lett csak nyilvános,azt hiszem sejthetjük, hogy miért. A dagi, tohonya állam képe rajzolódik ki, mindezt a mi adónkból finanszírozva.

A hatékonyság, takarékosság és ésszerűség messze elkerüli az állami feladatköröket. Átszervezéssel több száz milliárdot lehetne megspórolni. Persze ezzel megint visszakanyarodtunk a II.-es ponthoz, akkor nem lenne állásuk a kádereknek. De az államcsőd küszöbén ez a kérdés legyen már a lehető legmarginálisabb!

Erdőgazdálkodás: 22 (!) állami cég van erre a feladatra. Kettő ebből a Honvédelmi Minisztériumhoz tartozik. A "HM Budapesti Erdőgazdaság Zrt.-t" 1 vezérigazgató + 2 vezérigazgató-helyettes + 5 regionális igazgató vezeti.
A "HM Kaszó Erdőgazdaság Zrt.-t" 1 vezérigazgató + 1 vezérigazgató-helyettes + 5 igazgatósági tag + 7 felügyelőbizottsági tag vezeti.
Rengeteg ugyanolyan feladatot végző állami cég van még ezen kívül is, ahol párhuzamosan ugyanolyan munka folyik. Van egy sor agrártanácsadó intézmény, egy sor vállalkozástámogatással foglalkozó állami szervezet, van 5 (!) meteorológiai szolgálat és még lehetne tovább is sorolni ...

Van 3200 önkormányzatunk, van 3200 polgármesterünk 3200 képviselő-testülettel, benne a sok-sok önkormányzati képviselővel. Van 19 megyei közgyűlésünk, van 19 fővárosi kerületi polgármesterünk, képviselő-testületünk, jegyzőnk. Van 386 parlamenti képviselőnk, pont annyi, mint amennyi Trianon előtt volt. Van 3 közszolgálati televíziónk, van 3 közszolgálati rádióadónk. Van egy 24 890 fős honvédségünk és 72 felsőoktatási intétményünk, de csak 561 bölcsőde. Vannak nagyon szép völgyhídjaink, vannak alagútjaink, amely felett nyáron búzát aratnak. Van eladott repülőterünk, van eladott nemzeti légitársaságunk. Van 100 milliárd dollár adósságunk. Van 3 millió nyugdíjasunk és van 800 ezer - papíron - rokkantnyugdíjasunk. Van 750 ezer közalkalmazott és van 1 millió minimálbéres. Nincs eurónk, nincs egykulcsos személyi jövedelemadónk, de van sok kilométer autópályánk.

Egy csodaszép, szívszaggató Lendvai idézettel zárnám:
"s igenis a baloldal válságot fog kezelni, mert nem az a baloldal dolga, hogy ha az ország szekere a szakadék felé robog, akkor tejet és kenyeret osszon a batáron ülőknek, hanem hogy megállítsa azt, és vigyázzon, senki ne essen ki belőle."

Látjuk, tényleg nem esik ki senki a szekérből ...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.