2009. július 28., kedd

Kórképek

Franciaország: botrányszag
Nicolas Sarkozy reputációja folyamatosan csökken, amihez nyilván hozzá fog járulni az Elysée - a napokban közzétett - 2008-as kiadásainak szintézise.
A teljes kiadás 113 millió euróra rúg, ami 18,5 %-os emelkedést jelent. Mindenből többet adtak ki: az elnök fizetésére, funkciója gyakorlására, utazásaira, fogadásaira. Egyetlen tétel csökkent: a szociális kiadásoké, 28 %-kal.
Van azonban egy kérdés, amely több vitát vált ki a palota fűtési költségének növekedésénél.
Az elnök szereti a virágokat.
Ez a szeretet az államnak (az adófizetőknek) évi 287.620 euróba, azaz napi 788-ba kerül! Ez azért erős. Tekintve, hogy tömegeknek nincs ekkora jövedelme – egy hónapra…

Belgium: mezőgazdasági akcióegység
Alig néhány héttel az előző demonstráció után, amely egy napra megbénította az országot, ismét akcióba léptek a tejtermelők traktoraikkal 20 km-es dugókat provokálva. Most már a hústermelők és a földművelők támogatásával követelik a felvásárlási árak emelését. «Ez már a tizedik tüntetésünk és az Európai Bizottság semmit nem akar meghallani!» - mondja az egyik demonstráló, s a másik hozzáteszi: «2007-ben még 39 centet adtak a tejért, ma már csak 20 eurócentet. Lehetetlen így folytatni, nyakig ülünk az adósságban, minél többet dolgozunk, annál nagyobb a veszteségünk». Érdekvédelmi szervezetük szóvivője: «Az Unió liberalizálja a mezőgazdaságot, elembertelenedik és tönkremegy minden. A tej felvásárlási árának 4-5-szörösét kérik a boltokban, amiból már levették a zsírtartalmat is! Egy traktor ára 70-80 ezer euró! Miből lehet ezt kigazdálkodni?»
A libramont-i mezőgazdasági vásáron végképp elszabadultak a kedélyek. A feldühödött termelők nem elégedtek meg tettlegességgel és virágcserepek dobálásával, az Unió zászlaját is elégették – 2 letartóztatás.
Eredmény: a vallon kormány 15 millió eurót felszabadít a legrosszabb helyzetben lévő tejtermelők megsegítésére és kedvezményes kölcsönt biztosít. Kérdés, hogy segít-e hosszú távon ez a csepp a tengerben… Az Európai Bizottság a családi gazdaságokat feláldozza a liberalizmus oltárán, tisztán ipari jellegű termelésben gondolkodik.
«Szept.7-én újabb randevú mezőgazdasági modellünk jövőjéért!»

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.