2009. július 25., szombat

Két tanuság

A példák nem egyediek, minimálbérből él a munkavállalók jelentős része. Az adóváltozások egésze gyalázat úgy ahogy van, az áfaemeléssel, a kedvezmények adóztatásával, elvonásával, felfüggesztésével - és a munkáltatóknak adott újabb kedvezményekkel. Az alacsony- és àtlagjövedelem reálértéke csökken, a magasabb jövedelműeknél pedig kompenzálódik.
Emellé adjuk oda a nyugdíjkorhatár emelését, a szoc. járadékok elégtelenségét. Az életnivó folyamatos esése ma már annyi embert érint (1.5 millió a szegénységi küszöbön, 3 millió szegény!), hogy alapproblémává vált, melyre reagálni kell sürgősen. Még az éhséglázadás kitörése elôtt.

________________________________________

1. A 2010 -es adóváltozásokkal az átlagbér körül kereső MUNKAVÁLLALÓK néhány százalékkal valóban jobban járnak (náluk ugyanis a sávhatáremelés és az adójóváírás-emelés valóban ellensúlyozza a munkaadói járulék adóalap emelő hatását.
A nem munkavállalók - akik nem kapnak adó jóváírást - (megbízásos jogviszony, BT-k személyesen közreműködő tagjai) ezzel szemben több adót fognak fizetni.
Én eddig 72.000 bruttó bérből 45.000 nettót tehettem a zsebembe.
Most ugyanennél a bérnél az adóalap megnő a 27% munkaadói befizetéssel: 72 000 x 1.27 = 91 440
Ehhez a 17% SZJA = 15.544 Ft. Én adójóváírásra nem vagyok jogosult (nem munkavállaló vagyok).
Eddig az SZJA-m 12600 -volt, tehát 2994 Ft-tal fogok több SZJA-t fizetni.
És ez nem egyedi eset, legalább 200.000- 300.000 ezer ilyen hozzám hasonló "burzsuj" kisvállalkozót sújt ez az adójogszabály, akik úgy gondoltuk, nem munkanélküli segélyért állunk sorba, hanem helyette napi 10-12 órát dolgozunk (a hétvégét is beleértve), hogy valahogy a munkánkból megéljünk...
Egyébként szívesen abbahagynám ezt a vállalkozást. Tud valaki munkahelyet egy 58 éves, idegen nyelveken nem beszélő, beteges, alig látó, bármilyen fizikai megterhelésre alkalmatlan, több mint húsz éve végzett számítógép programozónak? Szóljon, másnap beadom a vállalkozás felszámolási kérelmet.

2. Elviekben és gyakorlatban is újságírással foglalkozom, mégis több mint egy éve hivatalosan munkanélküli vagyok. Egy évet egy ásatáson dolgoztam, amely most ért véget. Legutóbb egy állásinterjúra mentem fel Pestre több mint egy éve. A buszjegy közel 7 ezer forint volt, a sikertelen interjú kb. 5 percig tartott. Nos, ez egy szegény ember anyagi körülményei között megfizethetetlen (főként, ha esetleg családos és minimálbért keres).
Legutóbb: véget ért a munkám az ásatáson Bátaszék mellett, mivel alkalmi munkakönyvvel dolgoztam egy évig, ezért állami segély nem jár. De én elvből utasítom el bármiféle állami támogatás, segély felvételét. Nos, jelentkeztem munkára a helyi kertészetnél, ahol biztosra mondták, hogy felvesznek parkőrnek, de be kellett mennem az önkormányzathoz, ahol az ügyet intézték. Ott kiderült, hogy mégsem lehet engem alkalmazni, mert nem kapok sem szociális segélyt, sem pedig RÁT-ot (Rendelkezésre Állási Támogatás). Mivel a munkám az "Út a munkába" program keretében valósulhatott volna meg, így azért bukott el, mivel nincs állami segélyem.
Közben fizetnem kell a 4500 Ft egészségügyi hozzájárulást is.
A vidéki kisvárosban, ahol lakom, 22 munkahely van a kirendeltségnél meghirdetve. Gyakorlatilag semmiféle munkalehetőséget nem lehet ma találni, főként nem szellemit. A parkőri állás is nettó 57.800 Ft lett volna.
-----------------------------------------------
"A széteső kapitalizmus viszonyai között a tömegek az elnyomottak hétköznapi életét élik, ám jobban, mint bármikor fenyegetve a feneketlen pauperizálódás veszélyétől. (...) tudni kell a két alapvető gazdasági bajról, melyekben realizálódik a kapitalista rendszer növekedő abszurditása: a munkanélküliség és a megélhetés drágasága.(...) A munkához való jog a munkás egyetlen valódi joga a kizsákmányuláson alapuló társadalomban. Ugyanakkor ezt a jogot is folyton megtagadják tőle. (...)
Munkát és tisztes megélhetést kell követelnünk!(...) Pusztuljon a kapitalizmus, ha nem képes kielégíteni azokat a követeléseket, melyek elkerülhetetlenül a saját maga által létrehozott bajból kerekedtek." (Trockij)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.