2010. január 16., szombat

HAITI!

eit /DOLGOZÓK ÉS NÉPEK NEMZETKÖZI EGYETÉRTÉSE
87, rue du Faubourg-Saint-Denis, 75 000 Paris (France)


A Dolgozók és Népek Nemzetközi Egyetértése, elborzadva a haiti népet ismételten sújtó gyötrelem tényétől, ismerteti minden dolgozóval a világon a Karibi Dolgozók és Népek Szövetségének (ATPC) felhívását.

Szolidaritás Haiti dolgozóival és népével

A Karibi Dolgozók és Népek Szövetsége (ATPC) teljes szolidaritásáról biztosítja a haiti népet, melyet ismételt csapás ért a nagyintenzitású földrengés következtében (…).
Az ATPC emlékeztet, hogy szeizmus által okozott károk, a számos áldozat, a mélységes szenvedés az infrastruktúra állapotának, azok kiáltó hiányának és a lakhatás feltételeinek a következménye. Miközben a dolgozók 60 %-át sújtja a munkanélküliség, a bérek nyomorúságosak (napi kevesebb mint 2 euró), a haiti kormány minden héten több mint egymillió US-dollárt utal át a nemzetközi intézményeknek úgymond külső adóssága fejében.
Az ATPC felhívja Guadeloupe és a karibi térség népeit ezen helyzet elleni tiltakozásra;
Felszólítja a karibi dolgozókat és népeket a haiti néppel az ATPC által szervezett szolidaritási akciókon való részvételre;
Az ATPC újból megerősíti, hogy Haiti jelenlegi helyzete nincs kapcsolatban sem a fatális véletlennel, sem átokkal, csakis a túlzott mértékű kizsákmányolással; a nyugati hatalmaknak, nevezetesen Franciaországnak és az USA-nak való alávetettségével, melyek a világ első fekete köztársaságának nemzetét, a napóleoni csapatok legyőzőjét rabszolgasorba vetették.
ATPC
(Guadeloupe, 2010.jan.13.)

72 órával a földrengés után a haitiak milliói elképzelhetetlen káoszban próbálkoznak a túléléssel, felhívásunk emiatt sürgős:

– «Állam nélkül, az ENSZ hatékonytalanságával szemben a haitiak sorsukra vannak hagyva», nyilatkozta egy brazil, haiti misszión lévő egyetemi tanár, a földrengés tanúja: «A haitiak belefáradtak azokba az igérgetésekbe, melyeket a ‘‘nemzetközi közösség’’ képviseletében tesznek nekik. Végül is miért vannak itt? 6 éves megszállás után a kórházak, iskolák romokban hevernek» (Folha de Sao Paulo, jan.14.).

– Az USA válasza: 10 000 tengerészt küld a helyszinre! Amerikai ejtőernyősök vették birtokukba a repülőteret. A US Army ellenőrzi a sziget minden stratégiai pontját. Egy amerikai nukleáris repülőgép-anyahajó foglalta el a tönkrement kikötőt, a parti őrség hajója állomásozik Port-au-Prince előtt, egy másik most érkezik. Haitit elvágták a világtól, hermetikusan zárva van.

– Ugyanakkor a US-kormány fenntartja a haiti állampolgárok beutazási tilalmát az USA területére és kinevezi a «Haiti Megmentési Bizottság» társelnökévé G. W. Busht, az iraki és afganisztáni háborúk emberét, aki elnöksége idején kisujját sem mozdította, hogy segítséget nyújtson a Katrina-hurrikán többszázezer, többségében feketebőrű áldozatának New Orleans-ban.

– Az IMF, igazgatója, M. Strauss Kahn közlésében, néhány millió dollár segítség kilátásba helyezésére készen áll, de folytatja a teljes külső adósság fizetésének követelését, a haiti nép és nemzet kivéreztetését.

– M. Kouchner, a francia külügyminiszter első reagálása alig néhány órával a katasztrófa után, mikor a haitiak ezrei hevertek a romok alatt, több tízezer holt és hajléktalanok milliói számláltattak: «Meg kell őrizni a rendet, a fosztogatást meg kell akadályozni, a tulajdon védelmét garantálni»! A brazil külügyminiszter, Celso Amorin pedig ezen is túllicitálva: «Világos, hogy ez a tragédia speciális figyelmet igényel a rend és a biztonság szempontjából. Annál is inkább, mivel a börtönök is megsemmisültek» (O Estado, jan.14.).

Természetes, hogy a hosszú ideje ismétlődő tektonikus mozgások övezetében természti katasztrófák előfordulnak.
Azonban a 50-100 ezer halott nem természetes – amiatt, mert az épületek, lakások (a bidonvárosokról nem is beszélve) nem felelnek meg a földrengésbiztos normák előírásainak –, több százezer másik halott sem természetes – amiatt, mert nincs kórház, nincs semmiféle közlekedés, nincs állami infrastruktúra, nincsenek közszolgáltatások… Ez annak az elszabadult politikának az eredménye, melyet az évekkel ezelőtt az IMF és a «nagyhatalmak» igájában nyögő országra kényszerítettek, melyek a közszolgáltatások megsemmisítésére kötelezték azt, az illegitim adósságok fizetésére és más IMF-előírásokra! A «nagyhatalmak» 1981-ig támogatták a Duvalier-k diktatúráját, aztán az államcsínyt, mely 2004-ben Aristide elnököt elűzte, hogy a Minustah-bajonnettekre támaszkodó jelenlegi kormányt a helyére ültessék!
Amivel vádolunk, az a kormányok együttes politikája, mely ezt a népet a szegények között is a legszegényebbé tette, a nyomor sötét bugyraiba taszította, ahol a földrengés a legnagyobb kárt okozhatta. A képmutatók pedig most a haiti nép sorsán siránkoznak!
Ami Haitit tönkreteszi, az valójában az a szociális, politikai, gazdasági katasztrófa, melyért mindezen kormányok a felelősek, senki más.

Szolidaritást Haiti népével, dolgozóival, ifjúságával, igen!
Amit ki kell mondani világosan, mint legelső követelést:
– A külső adósság azonnali eltörlését!
– A haiti nép szuverenitásának teljes helyreállítását, a katonai megszállás azonnali felszámolását! Orvosokra, ápolószemélyzetre, mérnökökre van szüksége Haitinak, nem katonákra!
– A haiti állampolgárok előtt minden államhatár megnyitását!

A haiti népi- és szakszervezetek (1), melyek 2008 decemberében Port-au-Prince-ben a kontinentális tanácskozást szervezték Haiti szuverenitásáért, a nemzetközi munkásszolidaritáshoz fordulnak.
A Karibi Dolgozók és Népek Szövetsége és a Dolgozók és Népek Nemzetközi Egyetértése társul ehhez a felhíváshoz.
Utaljatok a CMO-alapba (Haiti megjelöléssel) a következő címre: 87, rue du Faubourg-Saint-Denis, 75 000 Paris (Franciaország), amely eljuttatja adományotokat.
Párizs, 2010.jan.15.



(1) közöttük a CATH (haiti dolgozók autonóm szervezete); a CTSP (közalkalmazotti dolgozók konföderációja); l’ADFEMTRAH (a CATH nőszervezete); a POS (haiti szocialista munkáspárt) ; a KOTA, Konfédorasyon travayè aisyen; az UTSH (haiti szakszervezeti dolgozók uniója); a CISN (független konföderáció, országos szakszervezetek); a FOS(szervezett munkások föderációja).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.