2010. január 16., szombat

Szolidaritás a kézbesítőkkel

A Kézbesítők szakszervezete január 13.-án a Magyar Posta székháza előtt szolidaritási tüntetést rendezett. Tusz Ferenc a szakszervezet elnöke tiltakozott a Magyar Posta döntése ellen, és követelte a 29 jogtalanul elbocsájtott szakszervezeti vezető és aktivista munkaviszonyának helyreállítását.
Több száz fős rendezvényen a postások mellett megjelentek a BKV buszvezetőinek képviselői is.
A rendezvényen felszólalt Kiss László a Gépjárműgyártók Önálló Szakszervezetének képviselője, Kerpen Gábor, PDSZ elnöke, felolvasták továbbá Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnökének üzenetét.
A kézbesítőket szolidaritásáról biztosította a Munkáspárt amely Thürmer Gyula vezetésével nagyszámú létszámmal képviseltette magát.
Thürmer Gyula – egyes szakszervezetek érzékenységre való tekintettel – beszédét írásban jutatta el a kézbesítők szakszervezetének.

A beszédet alábbiakban ismertetjük:

Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnökének beszéde
(Budapest, 2010. január 13.)
Barátaim! Postások, kézbesítők, szakszervezeti tagok, dolgozó emberek!
Ma azért jöttünk ide munkáspárti társaimmal együtt, hogy kifejezzük a Munkáspárt szolidaritását és támogatását.
Szolidárisak vagyunk Veletek, mert igazatok van.
Igazatok van, amikor jobb bért követeltek. A Posta tőkései sokmilliós jövedelmükből könnyedén fizetik ki hónap végén a számlát, de Nektek be kell osztani a pénzt. Ti dolgoztok, ti érdemeltek tisztességes bért.
Igazatok van, amikor részt kértek magatoknak a postai ingatlanok eladásából származó pénzből. Ezeket a székházakat, üdülőket nem a tőkések pénzéből építették. Apáitok, elődeitek, a dolgozó emberek béréből vonták le annak idején, hogy megépüljenek és valamennyiünket szolgáljanak. A Posta tőkései most ezt a pénzt veszik el tőletek.
Igazatok van, amikor sztrájkoltok. A Posta tőkései azt akarják, hogy kezes bárányok legyetek és nekik engedelmeskedjetek. De így soha sem fogtok boldogulni. A kapitalizmusban csak az a miénk, amiért megharcoltunk, amiért megküzdöttünk.
Szolidárisak vagyunk Veletek azért is, mert pártunk Elnökségének egyik tagja, Gilicze Attila a Ti kollégátok és harcostársatok is. Mi becsületes, tisztességes embernek ismertük meg, aki kiáll értetek, minden dolgozó emberért.
Barátaim!
Követeljük, hogy a Magyar Posta vezetői vonják vissza döntésüket és helyezzenek vissza Titeket állásotokba.
A Magyar Posta döntése példátlan az Európai Unióban. Az EU-országok is tőkés országok, de ott nem lehet büntetlenül kirúgni szakszervezeti vezetőket. Ott nem lehet politikai következmények nélkül lefejezni egy szakszervezetet. Ott nem lehet semmibe venni a szervezett dolgozók jogait.
Elitéljük a Posta vezetőinek döntését és azonnali intézkedést várunk tőlük.
Barátaim!
Ma a körúton megállított egy asszony. Takarítónő vagyok, havi 45 ezerért, de örülök, hogy van munkám. Haragszom a postásokra, a BKV-sekre, hogy sztrájkolnak. Nem jól teszi, mondom neki. Ne a munkásra, a dolgozóra, a buszvezetőre, a postásra haragudjon, hanem a gazdagokra, a tőkésekre! A postások, a buszvezetők nem azért sztrájkolnak, nem azért tüntetnek, mert nincs jobb dolguk. A tőkések kényszerítik rájuk. Azok, akik felveszik a milliós fizetéseket, juttatásokat, és odalöknek néhány tizezret azoknak, akik vezetik buszt, cipelik a postástáskát. Rájuk kell haragudni, őket kell elzavarni. Meg Demszky Gábort kell elzavarni, akinek volt bőr a képén azt mondani a televizióban, hogy a BKV-nak a követeledző szakszervezetek miatt van adóssága. Nem azért, mert ők lopnak, csalnak, rosszul vezetik a céget, hanem azért, mert a dolgozók tisztességes bért követelnek maguknak.
Ne engedjük, hogy a sztrájkolókat szembeállítsák a társadalommal! Ne engedjük, hogy lejárassák a dolgozó embereket, a szakszervezeteket!
Barátaim!
A Munkáspárt Veletek van. Veletek voltunk az októberi tüntetésen, Veletek vagyunk ma is. Mellétek álltam tegnap reggel a televizióban, és tiltakozásunkat elküldjük a miniszterelnöknek is. Nem engedjük, hogy jogos ügyeteket félrelökjék.
Veletek vagyunk, segíteni akarunk. Tudjátok, szegény párt vagyunk, de szeretnénk adni abból a kevésből, ami van. A Munkáspárt a Kézbesítők Szakszervezetének szolidaritási alapját százezer forinttal támogatja, és mindenkit arra kérünk, hogy segitse pénzzel a rászorulókat.
Az igazi segítség azonban csak ezután jön. Mindent megteszünk azért, hogy áprilisban másokkal együtt leváltsuk a mostani kormányt. Mindent megteszünk azért, hogy a Munkáspárt bekerüljön a parlamentbe. Amig nincs ott a postás, a buszsofőr, a munkás, a dolgozó, a gazdagok mindig ellenük hozzák a törvényeket, az ő pénzüket veszik el.
Sok sikert a harcotokhoz!
Éljenek a kézbesítők!
Éljen a munkásszolidaritás!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.