2010. június 6., vasárnap

Titkos direktíva készíti elő a közel-keleti és közép-ázsiai új háborúkat

A keddi New York Times felfedi annak a titkos direktívának a létezését, melyet David Petraeus tábornok írt alá, s melyben parancsot ad a közel-keleti, közép-ázsiai és Afrika szarvában növelendő katonai hadműveletek megszokszorozására. A 17 oldalas dokumentum címe «Joint Unconventional Warfare Task Force Execute Order».

A 2009 szeptemberében megjelent direktíva expedíciós hadtest létrehozására hív fel, adatok gyűjtésére, melynek segítségével «behatolni, izgatni, győzni vagy megsemmisíteni lehet» az amerikai hadsereg által megjelölt bármely ország bármilyen célpontját. Ilyen erőkkel lehet olyan titkos műveleteket folytatni, melyeket más eszközökkel nem lehet elvégezni.

Az adott országba érkezve az amerikai erők elő akarják készíteni a „környezetet” nagyobb szabású katonai támadásokra. Ezen felül, írja a Times, a Petraeus-direktíva «külföldi üzletembereket, egyetemi tanárokat és másokat» toboroz a «helyzet folyamatos figyelésére», másképpen szólva kémkedésre.

Az USA nem csak az ellenségesnek ítélt országokat, hanem az úgynevezett baráti országokat is célpontba állítja, a Times által idézett országok között találjuk Iránt, Szaud-Arábiát és Szomáliát is. Ugyancsak felhívja a figyelmet arra, hogy a dokumentum «úgy tűnik, Iránban speciális operációkat is megenged, nagy valószínűséggel az ország nukleáris programja vagy disszidens csoportok azonosítására, melyek hasznosak lehetnek egy jövőbeli katonai offenzíva esetén.»

Mialatt az Obama-kormány nyilvánosan az úgynevezett «iráni nukleáris fenyegetéstől» tart és az ENSZ-nél jelentős szankciókat, kereskedelmi embargót kezdeményez Irán ellen, a Petraeus-direktíva arra enged következtetni, hogy ennél sokkal sötétebb dologról van szó. A Times amerikai politikusokat idéz, akik szerint a direktíva «engedélyez olyan missziókat is, melyek katonai csapást mérnének Iránra, ha nukleáris ambíciói fokozódnának».

Azt gondolják, hogy az amerikai hadsereg 2009-ben kezdődő jemeni offenzívájának előkészítő művelete is ennek a direktívának köszönhető. Az amerikai Speciális Erők katonái azzal hatoltak be Jemenbe, hogy résztvegyenek a hazai hadsereg kiképzésében az Al-Kaida ellen az Arab-félszigeten. Azt tartják, az Al-Kaidának létezik egy szárnya Jemenben. Decemberben Obama elnök utasította a légierőket azon épületek támadására, melyekben úgymond ilyen militánsok tartózkodtak, s mely támadás civilek tucatjainak életébe került. A haditengerészet is lőtte az országot.

A Times elismeri, hogy beleegyezett abba, nem fog minden információt közzétenni a Petraeus-dokumentumról. Bizonyos részletekről hallgat, mert a csapatok biztonsága és a parancsnokság nyugtalankodása ezt indokolja.

A politikailag liberális «referenciaújság» az amerikai hadsereg agresszív terveinek ismertetésében játszik szerepet, de az amerikai lakosságot a titkos hadműveletek részleteibe nem avatja be. Azt sem modja, hogy a Bush-kormányéhoz nagyon hasonló, sőt, azon is túlmenő direktíváról van szó. Mindez aláhúzza a tényt, hogy Obama folytatja és növeli a militarista és a Bush alatt elkezdett háborús politikát, sőt azt ki akarja terjeszteni Irakon és Afganisztánon túlra.
Közel-Keleten és Ázsiában az amerikai speciális katonai hadműveleti erők, a hírszerző szolgálat emberei az USA katonai parancsnoksága, Petraeus tábornok javára kémkedhetnek. Ellentétben a CIA aktivitásával, a titkos kémkedési operációk nem teszik szükségessé sem az elnöki belegyezést, sem pedig a Kongresszus kontrollját.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.