2011. május 21., szombat

Adózás a világon



A yahoo! Finance szerint a legtöbb adót követelő országok «topja»

(Valójában persze nem ilyen vicces...)

1. Csád: a csádi kormánynak az ENSZ utasítása alapján ezentúl költségvetése 70 %-át kell a szegénység leküzdésére fordítani. Tüstént a 75 %-ban mezőgazdaságtól függő népessége jövedelme 20-60 %-os megcsapolásához fogott, hogy projektjeit finanszírozza. Érdekes módszer, a szegénység leküzdésére annak általánossá tételével…

2. Svédország: Svédország találta fel a gondoskodó államot, gyakran példaként emlegetik. A boldogság ára: adózás a jövedelem 57,7 %-ában.

3. Hollandia: a sajtországban a válság lecsengett, a munkanélküliség csak 4,1 %-os, azt várhattuk volna, hogy a kormány lazít egy kicsit az adón. Ellenkezőleg.

4. Dánia: a «skandináv modell» megérte, Dánia az utóbbi hónapokban a maximális adót leengedte 51,5%-ra az addigi 59 helyett. Ezzel le is került a dobogóról. Mosolyogva.

5. Kongói Demokratikus Köztársaság: a Mobutuhoz és funkcionáriusaihoz fűződő sikkasztások az egyik legnagyobb afrikai eladósodást okozták és azt, hogy az adó elérheti a jövedelem 50 %-át. Ha Belgium gyarmatosított minket, igazából sosem jövünk helyre!

6. Egyesült Királyság: a válság valódi áldozata… A britek megismerik a szigorúságot és a lemondást. Egyeseknek jövedelmük felét.vel kell hozzájárulni a ”nemzeti erőfeszítéshez”. «Cameron Touch» boldoggá teszi a briteket! Szerencsére a hercegi esküvőt nem veheti el tőlük senki.

7. Belgium: időnként halljuk a nehézkes adminisztrációtól, hogy a fiskális nyomás túlzás. Belgium megmutatta kapacitását: kormány nélkül is létezik és átlagosan kicsivel több mint a jövedelem egyharmada érkezik közvetlenül az adóhivatal zsebébe.

8. Ausztria: mint Hollandia, az osztrák kormány is kalkulál: a kicsi munkanélküliség (4,3%) nagy pénzügyi teher. Kevesek tudnak kibújni a nyomás alól : évi 60 ezer euró keresetnél már 50 %-os az adó.

9. Szenegál: a szenegáli kormány nem úgy számol, mint a holland és osztrák, de ugyanarra az eredményre jut. A 48 %-os munkanélküliség mellett akkora az adóssága és akkora az IMF nyomása, hogy feljesztéseit kell fékeznie.

10. Norvégia: olyan országban, mely természeti forrásai révén kényelmesen megengedheti magának, hogy előkelően távol tartsa magát az Európai Uniótól, s melynek fővárosa az egyik legdrágább város a világon, az adóalanyok nyilván fizetőképesek. Mindenesetre erre a következtetésre jutott kormányuk a 40 %-hoz közelító adójával.

Franciaország: nincs «topon», a közvetlen adót illetően, kivéve az áfát, a szociális terheket és a jövedéki adókat tekintve…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.