2011. május 19., csütörtök

Ellenállás Portugáliában

A Nemzetközi információk 34.számában (403) - 2011.ápr.29. közzétettük a POUS képviselőjelöltjeinek felhívását a dolgozókhoz, fiatalokhoz, a portugál néphez. Itt: sürgős felhívás Európa összes dolgozójához és népeihez


Elvtársaink!

A portugál nemzet és testvéreitek, a portugál dolgozók súlyos helyzetbe kerültek. A munkájukból élőket, a parasztságot, a fiatalokat, a munkanélkülieket, a portugál nép elsöprő többségét veszély fenyegeti. Portugália, Európa egyik legrégibb népe eddig soha nem találkozott azzal a lehetőséggel, hogy mint szuverén nemzet megsemmisüljön. Most semmivé válhat dolgozó népessége, kultúrája, civilizációja, az 1974. Áprilisi Forradalomban elért szociális és demokratikus jogai.
Tudjuk, hogy északtól délig, kelettől nyugatig osztjátok velünk az országunkat érintő rettentő aggodalmakat.
Először informálni szeretnénk Benneteket, aztán javaslatot tenni azokra az akciókra, melyekről együtt kell határoznunk, hogy a finánctőke, a nagytőkések, a bankok és intézményeik (a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank) destruktív offenzívája ellen védekezhessünk.
Május 4-én az úgynevezett «trojka» (az IMF, az EB és az EKB) bejelentette a portugáliai «kormánnyal» kötött memorandum-egyezményét – melyet elfogadott a Szocialista Párt, a Szociáldemokrata Párt (polgári) és a Demokratikus Társadalmi Központ–Néppárt (polgári jobbpárt) vezetése.
Ez a memorandum a kormány 3 éves úgymond autentikus programja, melyet a következő választásokon többséget elérő bármely párt, pártszövetség köteles végrehajtani.

A memorandum tartalma:
 Közvetett és közvetlen adók emelése
 A TAP (légitársaság), a CGD takarékpénztár («minden, ami nem banki tevékenység» - Publico, 2011/5/4), a Posta és telekommunikációk, a nemzeti elektromos hálózat maradéka, a Télécom, a Galp (kőolajtársaság), stb. privatizálása
 Iskolák, önkormányzatok, közszolgálali hivatalok bezárása
 A bérek és az 1500 eurót meghaladó nyugdíjak csökkentésének folytatása, a többiek befagyasztása
 A gáz és villanyáram áremelése, mely tömeges csődöt eredményez
 Az elbocsátások megkönnyítése, a munkaidő-szabályozás feloldása.


Mindezt 78 milliárd euró kölcsönért cserében kell megvalósítani. Az «emelések» és a «kiadáscsökkentések» között a dolgozóktól és a portugál néptől 12 milliárd eurót tulajdonítanak el! Ez a 12 milliárd szolgál a «bankok újratőkésítésére», melyet a múlt évben már kétszer megtettek és a tőke a «feneketlen spekulatív alapokba» ömlött.
A memorandum végrehajtását negyedévenként fogja ellenőrizni a trojka küldöttsége minisztériumról minisztériumra, a célok betartatásának garanciájaként.

Elvtársaink!
Senki nem hitegetheti magát. A – 2 év recessziót és számos egyéb támadás mellett a munkanélküliség növekedését ígérő – memorandum nem jelent mást, mint fosztogatást, rablást, országunk tönkretételét, a portugál nemzet és intézményeinek (különösen az országgyűlés, a kormány és a minisztériumok, az összes irányítás) idegen nemzetközi szervezetek ellenőrzése alá helyezését.
A memorandumot a «trojka» készítette, mint a görögországi és írországi tervektől minőségileg különbözőt. A különbség a «strukturális reformok bevezetésében» rejlik, az állami intézmények és szociális szolgáltatások csökkentésében vagy eltörlésében. Tudjuk jól, a Görögországban és Írországban bevetett «mentési tervek» csak még mélyebbre döntötték őket… Portugáliában másként lenne?

Mindnyájótoknak tudnotok kell:
 A portugál nép, a portugál dolgozók nem engedik, nem engedhetik, mert ezzel nemzeti szuverenitásunk szünne meg!
 A dolgozók nem fogadhatják el, hogy bérük tovább csökkenjen, hogy az elbocsátásokat liberalizálják, jogaikat megcsúfolják!
 A nyugdíjasok nem egyezhetnek bele nyugdíjcsökkentésükbe, mert elviselhetetlen, hogy egy élet munkája után koldussorba csöppenjenek!
 A pedagógusok nem járulnak hozzá, hogy közülük több tízezren munka nélkül maradjanak, hogy az Április 25-i Forradalommal megszerzett oktatásügyünk tönkremenjen!
 A fiatalok el fogják utasítani, mert elfogadni nem lehet, hogy csak a kivándorlás vagy a nyomor között választhatnak!


Az egyetlen kiút: a «trojka» desruktív programjának visszavonása!

Testvéreink minden európai országban, biztosan lehettek abban:

A portugál nép fel fog kelni, nem fog tűrni! Előbb vagy utóbb ismét az 1974-es Áprilisi Forradalom útjára lép! Ekkor a 48 éves diktatúra leverésekor a bankokat, üzemeket, földet elfoglaltuk, elértük az Alkotmányozó Nemzetgyűlés összehívását, az ország minden táján a dolgozók választotta bizottságok jöttek létre és Portugália elkezdhette jövőjének építését!
Ha a Salazar – Caetano diktatúrát leverhettük, az IMF-Európai Unió diktatúrájával is megtesszük!
A nagytőke és ügynökei azt mondják Portugáliában, hogy a jún. 5-i választások csak olyan kormány választására szolgálnak, mely a «trojkával» aláírt memorandumot végrehajtja.
A portugál nép nem akarja és nem fogadhatja el, hogy saját intézményei váljanak a portugál történelemtől, kultúrától, nemzeti létezésétől idegen erők akaratának motorjává!
Egyetlen párt, egyetlen szervezet nem beszélhet a nép nevében, a portugál nemzet nevében elfogadva a «trojka» memorandumát.
Mi, dolgozók, aktivisták, fiatalok, nyugdíjasok, szakszervezeti tagok és felelősök, akik aláírtuk a felhívást, az ellenállás aktív részesei leszünk – már a választási kampányban –, szervezzük szakszervezeteinkben, egyesületeinkben a dolgozók felegyenesedését a memorandum ellen, hogy olyan intézkedések szülessenek, melyekre a dolgozó népnek, a portugál nemzetnek szüksége van, mégpedig:
– államosítás kárpótlás nélkül a dolgozók ellenőrzése mellett!
– a gazdaság minden stratégiai ágának állami kézbe vétele!
– az egészségügy, oktatás, közlekedés/szállítás, stb. szolgáltatásainak helyreállítása!
– minden antiszociális törvény eltörlése!
– a köztársaság Nemzetgyűlése szuverenitásának visszaszerzése!

Senki ne jöjjön azzal, hogy nem tudjuk megtenni, elszigeteltek maradunk országunkban. Jobban tudjuk, mint bárki. Ezért fordulunk Európa összes dolgozójához.
A spanyol dolgozók is jól tudják, hogy Görög-, Írország, Portugália után ők a jönnek a listán. A francia és német dolgozók jól tudják, hogy bankjaik, a pénzügyi tőke követelődzései őket is közvetlenül fenyegetik.
Ha a portugál nép újra felkel, oldalán ott lesznek Európa népei, hogy a finánctőke és reprezentánsai – az EU intézményei, az IMF uralmával végezzenek –, hogy utat nyissanak az európai szuverén nemzetek szabad Uniójának, felszabadulva a kizsákmányolástól és elnyomástól.

Elvtársaink egész Európában!
Szükségünk van Rátok, ahogy nektek is ránk!
Azt kérjük, olvassátok el levelünket, ismertessétek más dolgozókkal és szervezetekkel.
Javasoljuk, szervezzünk együtt jún. 18-19-én Lisszabonban európai munkástanácskozást, hogy megvitathassuk közös akcióinkat.

(A Dolgozók és Népek Nemzetközi Egyetértése európai kapcsolattartó bizottságát kértük e nyílt levél közzétételére.)

POUS Página na Internet: http://pous4.no.sapo.pt
E-mail: pous4@sapo.pt
Morada: Rua de Santo António da Glória, nº 52 B, cave C, 1250 – 217 Lisboa  (fax): 21 325 78 11


A «trojka» pusztító memorandumának visszavonását!

Csatlakozom:

név foglalkozás cím




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.