2015. július 10., péntek

Alexis Tszipras kapitulál a hitelezők előtt?


Tsziprasz legutóbbi ajánlata a hitelezők jún.26-i feltételeinek elfogadása, amely mintha az «igen» győzelmét jelentené… Tegnap a görög kormány benyújtotta «reformprogramját» és kérelmét az Európai Stabilitási Mechanizmusnak: 50 milliárd euró három év alatt.
A program szigorú, csak kismértékben különbözik attól, amit a választók júl. 5-én elutasítottak. Az (adósságfizetés előtti) elsődleges többletet 1%-ban határozza meg 2015-re, 2  %-ban 2016-ra, 3 %-ban 2017-re és 3,5 %-ban 2018-ra. De Athén pontosítja, kéri a lehetőséget, hogy azt felülvizsgálhassa a gazdasági fejlődés függvényében.
23 %-os áfa az éttermek esetében, 13 % a hotelekre, az alapélelmiszerekre és az energiára. A szigetek kedvezményét fokozatosan csökkentik a leggazdagabbaktól kiindulva, ha beválik, a legszegényebbeknél is. 2016-ban újravizsgálják.
A nyugdíjakat illetően: 2015-ben GDP 0,25 %-0,5 %-os arányában csökkennék és 2016-ban annak 1 %-ban. A nyugdíjkorhatár 2022-től 67 évre emelkedik. A kormány kéri, hogy a legsebezhetőbbek nyugdíjkiegészítésének eltörlése várhasson 2019- végéig, de a 20 % legmagasabbnál máris megtörténne. 2021-ig a kiegészítő nyugdíjakat befagyasztják. A nyugdíjasok egészségügyi hozzájárulása 4 %-ról 6 %-ra emelkedik.
A program tartalmazza a pénzügyi igazgatás ambiciózus reformjait. A munkaerőpiac reformja az OECD szabványai szerint folynak majd. Adóemelés is lesz: a vállalatoknál, (26 %-ról 28 %-ra) a tengerhajózási és a luxuscégeknél. Privatizációk is. A katonai kiadásokat csökkentik, 2015-ben 100 millió euróval, 2016-ban 200 millióval (kevesebbel, mint amit a hitelezők kértek). Összességében ezek az intézkedések három év alatt 13 milliárd eurót kell hozzanak, vagyis a Syriza jún. 22-i ajánlatánál 8 milliárddal többet.
Politikai szempontból a hatalmon levő pártnak nehéz lesz lenyelni a keserű pirulát. A javaslatok olyanok, mintha az «igen» győzött volna a népszavazáson… Likviditás hiányában a görög gazdaság gyorsan «meghalna», a helyzet napról napra súlyosabb. A miniszterelnök pedig nem vállalja a rizikót, sem a Grexit kezdeményezését, jelentős engedményeket tesz tehát. Meg tudja-e győzni a Syriza baloldalát, a 149-ből 70 képviselőjét? Egyáltalán nem biztos.
De nem lehetséges a szigorítások elutasítása az EU gépezetének összetörése nélkül. Tsziprasz pártja gyökereinek megfelelően az eurokommunista politika család vonalát, az EU-t választotta. De mit tesznek a szervezett tömegek?

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.