2015. július 14., kedd

Belgium


"A semmittevő munkanélküliek után a kormány a profitáló betegekre veti rá magát"




Belgiumban a bérből és fizetésből élő dolgozóknak, akik betegség vagy baleset folytán nem képesek dolgozni, munkaszerződését felfüggesztik és úgynevezett «helyettesítő jövedelmet» kapnak (az első évben a bruttó fizetés maximum 60%-át).

Ezután a kormány intézkedést akar hozni annak érdekében, hogy "megkönnyítse" a helyzetet: a munkaképtelenség második hónapjában a tb orvosi tanácsának a pácienst vizsgálatra kell kell hívnia, amely során «munkába integrálódási tervet» kell bemutatni. Ha a dolgozó elutasítja a javasolt reintegrációt, vagy nem működik együtt kellőképpen, első intézkedésként napi jövedelmét 10 %-kal csökkentik.

A Solidaris szocialista társadalombiztosítás (Belgiumban történelmileg többfajta társadalombiztosítás alakult ki, ez a legnagyobb) elutasította az intézkedést, gúnyosan megjegyezve: «A semmittevő munkanélküliek után a kormány a profitáló betegekre veti rá magát».

Az FGTB, az egyik legnagyobb szakszervezet szerint a kormánynak a fentiekkel ellenkezőleg valódi intézkedéseket kell tennie, hogy biztosítsa a munkába visszatérést, "nevezetesen a munkáltató felelősségét növelni, akinek garantálnia kell a dolgozó állapotának megfelelő munkát".

A 10 %-os szankció bizony brutális. Ismét a gyengéket célozza, kötelezővé téve azt, hogy a munkába visszatérjenek, akkor is, ha betegek. A nyugdíjkorhatár 67 évre emelésébe tökéletesen illeszkedik. Teljesen nyilvánvaló, a kormány tudja, hogy az ember megöregedve egyre sűrűbben betegeskedik, a megemelt nyugdíjkorhatárral párhuzamosan a táppénzen töltött idő is emelkedni fog – különösen a nők esetében. Tudnillik bizonyított tény, hogy a fizikai munkás nők 40 fölött, az irodai munkát végzők pedig 50 fölött már mindenféle egészségügyi problémákkal találják magukat szembe….


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.