2016. január 24., vasárnap

A múlt héten olvastuk



A szegénységi küszöböt a jövedelmek médiánértékéhez arányosan kalkulálják (annak 60 %-a).
Ez a küszöb 2011-ben az Eurostat mérései szerint Norvégiában 1.286 euró volt, Ausztriában 1.025 €, Franciao-ban 935 (14,4 % volt a szegények aránya). Nagy-Britanniában havi 882 euró és a népesség 16,2 %-át érinti A küszöb Európa déli országaiban alacsonyabb: Görögországban 497 euró, Portugáliában 478 euró, Spanyolországban és Olaszországban 616 illetve 780 euró.
A foglalkoztatás új formái (pl. a „mini-állások” Németországban, a „nulla-órás szerződések” Nagy-Britanniában vagy a „lehívható” szerződések Hollandiában) azt jelentik, hogy nincs jövedelmi biztonság, megfelelő bér és nyugdíj, szociális védelem. Németországban 2013-ban 15 %-ra ugrott a szegénység 12,5 millió személyt érintve. A német ipar exportrekordokat döntöget, de még a 2015 elején bevezetett minimálbér (óránként bruttó 8,50 €) sem változtat a tényeken, a 892 euró alatti jövedelem már a szegénység kategóriájába tartozik.
Romániában 180 euró és 22,6 % a szegény. A legszegényebb magyarok a társadalom egyharmadát teszik ki. Jelentős hányaduk cigány (65% tartozik a népesség alsó jövedelmi egytizedéhez, és 80 százalék az alsó egyötödéhez), a legszegényebb magyarok kétharmada viszont nem cigány.
A mélyszegénység (a médian-jövedelem 40 %-a) Romániában 120 , Bulgáriában 193 euró és Magyarországon 246 euró. Norvégiában 857 , Ausztriában 683 , Svédországban 656 . Franciaországban 623 euró, Nagy-Britanniában 588 euró, Németországban 633 .

2015. január–novemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete – a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél – 245 500 forint volt, tájékoztat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A munkáltatói terhek 28,5 %, a munkavállalóé pedig 35,5 % (adókedvezmény nélkül).

A világ 62 leggazdagabb embere mára akkora vagyonnal rendelkezik, mint mintegy 3,5 milliárd, a Föld lakosságának szegényebbik fele. A leggazdagaabbak majdnem fele az Egyesült Államokban él, 17-en európaiak, míg a többiek - többek között - olyan országokból származnak, mint Kína, Brazília, Mexikó, Japán vagy Szaúd-Arábia.



Jordan Croeisaerdt 32 éves belga vasúti dolgozónak 1.700 eurót kell fizetnie, mert tagja volt a jan. 6-i sztrájkőrségnek Brüsszelben. Ilyen szankciót még soha nem alkalmaztak a sztrájkolók ellen… 



A magyar állam azért vette meg a totálisan zombi állapotban lévő MKB-t a bajor Bayerische Landesbanktól – piaci vélemények szerint nagyjából kétszeres árat fizetve a magyar pénzügyi történelem legnagyobb pénznyelőjéért –, mert az külföldi tulajdonban volt. Most pedig, ha az értesülés igaz, ki akarják árusítani a kínaiaknak.



Szabad választások? «Ha Salgótarján három éven belül nem tudja elnyerni a település-, energetikai és vállalkozásfejlesztésre fordítható uniós forrásokat, utána már nem lesz módja pótolni, ezért az a tét, hogy olyan polgármestere legyen a városnak, aki együtt tud dolgozni a kormánnyal - mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára kedden Salgótarjánban» - olvashatjuk a magyarhirlap.hu oldalon.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.