2016. január 15., péntek

Rendszerváltás – ezt akartuk?

M E G H Í V Ó


Rendszerváltás – ezt akartuk? című beszélgetésre
Beszélgetéssorozatunk 2016 első rendezvényének témája:
 A vidék tudatos leépítése

A népszámlálási adatok szerint Magyarországon a városi lakosság aránya 2011-ben elérte a 69,5 százalékot, és további növekedést mutat. 
Eközben a vidéki lakosság életkilátásai ellehetetlenednek, életlehetőségeinek leépülnek és a városban élők kilátásai is gyengülnek.
A vidéken maradottak kénytelenek szembenézni többszörösen hátrányos helyzetükkel a bevásárlástól a közegészségügyön, az oktatáson át minden egyéb közszolgáltatásig, azok árában, hozzáférésében.
A vidéki, különösen a kistelepülési jövedelmek alacsonyabbak, mint a városiak.Ennek ellensúlyozására a mai élethelyzetben keveset jelent, hogy az ott élők meg tudják szervezni önellátásuk egy részét. 
Az Európai Unió politikájában a városok a gazdasági aktivitás „oszlopaiként” a vidékpolitikát a regionális és a mezőgazdasági politikába gyömöszölték, de hogyan néz ki mindez Magyarországon?
Miközben az EU kötelezi Magyarországot a földpiac liberalizációjára, még a végrehajtás előtt kormányközeli spekulációs gazdasági érdekcsoportok, árverezések útján megszerzik az értékes földeket. Ez a vidéken élők számára visszafordíthatatlan, végzetes következményekkel jár.
Mi a célja a kormány intézkedéseinek? Megmaradhatnak-e a falvak helyhez kötött speciális és specifikus életükkel és értékeikkel, gazdasági tevékenységükkel? Mit kell újragondolni, és mit kell megakadályozni?

A beszélgetés időpontja: 2016. január 23. szombat, 10.30-tól 14 óráig.
Helyszín: Budapest VI. Városligeti fasor 46. (Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete – BDSZ)

Témák és előadók, 20-20 percben:
Józsa István országgyűlési képviselő az iparpolitikáról ad képet,
Kincses Gyula volt egészségügyi államtitkár a közegészségügy gondjairól,
Tanács István újságíró pedig a munkahelyek felszámolásáról,
Totyik Tamás oktatáskutató a kistelepülési iskolák felszámolásáról és annak hatásáról.

Vitavezető: Somi Judit
Az előadások után kérdéseket lehet feltenni és véleményt mondani.

A program – a már megszokott módon - kultúrával kezdődik: Kertész Péter színművész szavalatával, s a program végén pedig fellép a Ságvári Endre Ének- és Szavalókórus.
Ismét lesz hozom–megosztom piknik.
Az esemény után a Ságvári Endre Ének- és Szavalókórus próbát tart, amire mindenkit nagy szeretettel és lelkesedéssel várunk.
A rendezvény költségeihez szolidaritási – 100-500 Ft – támogatást kérünk.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.