2016. január 8., péntek

Gyász

Marche Mondiale des Femmes France (Franciaországi Női Világmenet)
  
KOMMÜNIKÉ 
Szerdán 3 kurd feminista nő halt meg
                                                            

Gyászolunk

Sevê Demir, a DBP tagja, Pakize Nayir, a silopi járási Népi gyűlés társelnöke, Fatma Uyar, a KJA aktivistája: három politikailag elkötelezett kurd nőt végeztek ki a török Kurdisztánban, Silopiban.

Népük és annak önrendelkezése mellett kötelezték el magukat.
Feministák voltak, hogy igazságos és egyenlőségre épülő világot építsenek.
Felekezeten kívüliek, mert ez az egyetlen út, hogy a vallás/ateizmus személyes választás legyen és az tiszteletben legyen tartva. 

Azon négy személy között voltak, akiket a kormányerők civilellenes támadása gyilkolt meg Surnak's Slopi járásban. A negyedik testet még nem azonosították.  

Sêvê Demirrel március 6-án találkoztunk Nusaybinben az MMF «Európai karavánja» indulásakor. Ő volt a Törökországból Kurdisztánba indítandó feminista karaván* szervezőinek egyike. 41 éves volt, túlélte a 15 év börtönt és a 68 napos éhségsztrájkot. A kurd politikai mozgalom aktivistája volt. Fájdalmunk mély, a mieink közé tartozott, akit meggyilkoltak.

Borzadályt és dühöt érzünk, a bánat és fájdalom növeli haragunkat.

Gyászolunk. Sêvê a nővérünk volt, elvtársunk, személyes ismerősünk. Nincs egyedül, nagyszámban kísérik azok a nők és férfiak, akik életükkel fizettek a mi szabadságunkért, mindenki szabadságáért.
Haláluk Sakine, Leyla és Rojbin párizsi, 2013 januári megölését követi. A kurd nép harcának hallatlanul fontos aktivistái voltak, nem véletlenül éppen őket választották. A kurd nép, a világ összes asszonyának harci vesztesége óriási.

Kormányainktól követeljük az igazságszolgáltatást, e bűncselekmények elítélését.
Követeljük a kurd aktivisták elleni támadások leállítását, mivel csakis ők képesek hatékonyan harcolni az ISIS ellen.
Követeljük a politikailag elkötelezett, népük által demokratikusan választott férfiak és nők, újságírók feministák gyilkolásának abbahagyását...

*
A feministák 2015-ös világmenetének kezdeményezése https://marchemondialedesfemmes2015.wordpress.com/caravane-europeenne/


Csatlakozzunk a tüntetéshez: igazságot és igazságszolgáltatást Sakine-nek, Rojbînnak és Leylának!
Párizs, Gare du Nord (északi pályaudvar), január 9. 10h

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.