2016. június 11., szombat

A palesztin tàmadàsok a megszàllàs következményei

Izrael  Tel-Aviv polgármestere a kávéház elleni halálos támadást az izraeli megszállás következményének tartja


Tel-Avivpolgármestere, Ron Huldaï. Fotó: Wikimedia Commons

Bátorság kell egy ilyen nyilatkozathoz. Tel Aviv polgármestere, Ron Huldaï a két El Khalil-i (Hebron) származású palesztin által elkövetette halálos merényletet, amelyben 4 személy halt meg, az izraeli megszállás következményeként értékeli.

«Valószínüleg egyetlenek vagyunk a világban, akik egy másik nemzetet minden civil jog nélkül megszállásunk alatt tartunk», nyilatkozta jún. 9-én az izraeli katonai rádiónak. «Önök nem tarthatják megszállás alatt az embereket és ugyanakkor nem remélhetik, hogy azok elfogadják, minden rendben van», jelentette ki a munkáspárti polgármester. Ron Huldai hozzátette, hogy «senkinek nincs bátorsága» ahhoz, hogy békét kössön a palesztinekkel és bátorította, az izraeli vezetők kössenek egyezményt.
«49 éve tart a megszállás, ennek én is része vagyok és tudom jól, hogy a vezetőknek bátorságra van szükségük ahhoz, hogy ne csak beszéljenek róla» pontosított Ron Huldaï. «Meg kell mutatnunk a szomszédainknak, hogy akár egy kisebb, zsidó többségű  zsidó állammal valóban szándékunkban áll visszatérni a realitásokhoz ».

A nyilatkozat – meglepetés nélkül – élénk méltatlankodást váltott ki Izraelben. Sokak áruással vádolják, akit «hogyan lehetett megválasztani Tel-Avivban». Mások szerint el kell zavarni és még az állampolgárságától is meg kell fosztani.  

Az izraeli-palesztin közös lista élén álló Aymen Odeh nyilatkozatában a «civilekre mért szönyű csapásként» jellemezte a támadást. «Gondolataim a családok felé szállnak. Egy ilyen támadás az ártatlanok ellen - érthetetlen. Aymen Odeh megjegyezte, hogy a jelenlegi izraeli jobboldali kormány hozzájárul a «gyűlölet és az erőszak súlyosbodásához».


A lista más szereplőî is elítélik a támadást, de ugyanakkor kritikával illetik a kormány reagálását, a «palesztinek kollektív és erkölcstelen büntetését». Ahmed Tibi és Oussama Saadi közös nyilatkozatukban: «Elvetjük a civilek elleni támadásokat, ezek nem viszik előbbe a palesztinek ügyét». A «kollektív büntetés» problémákat nem oldja meg, «egyedül az hozhat békét, ha a megszállásnak véget vetnek».


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.