2016. június 15., szerda

Brexit: mégsem a brit népé lesz az utolsó szó

Nagy-Britannia népe jún. 23-án népszavazáson voksol arról, az ország maradjon-e az Európai Unióban vagy elhagyja azt.

A nagysajtó már azon jajveszékel, milyen negatív hatása lesz a Brexitnek magában Nagy-Britanniában: a személyi jövedelemadó 20 százalékos alapkulcsának 22 százalékra emelése, és a jelenleg 40 százalékos felső kulcs emelése 43 százalékra. Emelné a kormány az alkoholfélék és az üzemanyagok illetékét is. Továbbá 15 milliárd fontnyi kiadáscsökkentés is, az egészségügyi, az oktatási és a védelmi költségvetés 2 százalékos, a rendőrségi, a közlekedési és az önkormányzati kiadások 5 százalékos visszafogása.
Kemény dolog, gondolnánk mi, de hát ez a demokrácia, döntsön a nép. Csakhogy valamiről nem nagyon beszél a sajtó, mégpedig arról,  amit most a Financial Times szerkesztőségi cikkéből derül ki. Eszerint korántsem a nép fogja kimondani az utolsó szót a kérdésben, hanem a parlamenti képviselők. Ha a nép ùgy is döntene, nincs automatikus kilépés. A «népszavazás» nem lesz más, mint egy nagyméretű közvéleménykutatás, aminek eredményétől a kormány totálisan eltérhet.
Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke már régen megmondta : ”Az európai egyezményekkel szemben nincs helye demokratikus választásoknak” …

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.